Тапір гірський (tapirus pinchaque).

Відео: Тапір

Тапіри - це найбільш примітивні тварини з усіх представників непарнокопитних. У них на задніх ногах є по три пальці, а на передніх - по чотири. Найвитонченішими і маленькими серед тапірів є гірські тапіри, але статура їхній важкий.

тапір гірський

Довжина тіла цих тварин досягає близько 1,8 м, висота в плечах - не більше 0,8 м., А маса складає 130 - 180 кг, причому дорослі самки важать трохи більше ніж самці. Тіло округле зверху і звужується ближче до голови. Шкіра товста. Вуха округлі, короткі і малорухливі. Очі маленькі. Морда закінчується невеликим рухливим хоботком, який утворений верхньою губою і носом. Ніздрі відкриваються на кінчику хоботка. Кінцівки товсті і короткі. На задніх і передніх ногах третій палець найбільш сильно розвинений, тому що несе основне навантаження. Всі пальці мають невеликі овальні, схожі на кінські, копита. Волосся прямі, щетиновидними і дуже редкіе.По верху шиї іноді проходить коротка грива. Забарвлення тіла одноколірний - темно-коричневий або рудуватий на спинний стороні і світлий на черевній. Забарвлення молодих тапірів темний з жовтими і білими поздовжніми плямами і смугами, але досягнувши віку 6-8 місяців, вони набувають забарвлення дорослих особин.

Найпомітнішим відмінністю гірських тапірів від інших полягає в тому, що їх тіло вкрите шерстю, яка захищає тварин від ультрафіолетового випромінювання і холоду в високогірних масивах.




Область поширення гірських тапірів найменша серед інших тапірів. Живуть вони тільки в Андах Еквадору, Колумбії і північного Перу. Життєвим простором цих тварин є плоскогір`я і гірські ліси аж до кордону зі сніговим покривом. Гірські тапіри зустрічаються до висот 4500 м. Над рівнем моря, а на висоти менше 2000 м. Вони спускаються дуже рідко. Улюбленими місцями для поселення цих звірів є чагарники і болотисті ліси.

Відео: Новосибірський зоопарк. Novosibirsk Zoo




Гірські тапіри ведуть одиночний спосіб життя. Протягом дня вони видаляються відпочивати в хащі лісів, а ночами проявляють активність. Тапіри - відмінні скелелази. Вони досить рухливі, можуть повзти під деревами, що впали, стрибати, сидіти на заду, що не властиво іншим копитним. Тапіри також досить добре пірнають, рятуючись від ворогів або відшукуючи під водою рослини, плавають і з радістю купаються в грязі.

Гірські тапіри - травоїдні тварини. Харчуються вони листям, невеликими гілками і водоростями. Іноді роблять і набіги на поля.

Відео: Маленький тапірчік

Сезонності в розмноженні гірських тапірів немає. Тривалість вагітності становить приблизно 13 місяців. Самки народжують одного, іноді двох дитинчат. У них забарвлення світліша і візерунок з темними плямами і переривчастими лініями, який служить маскуванням і зникає в другому життєвому півріччі. Приблизно у віці одного року малюки перестають харчуватися материнським молоком і стають самостійними. Статева зрілість у самок наступає в 3-4 роки, а у самців приблизно на рік пізніше.

Тривалість життя гірських тапірів близько 30 років. Вони також добре приручаються людиною.

Відео: Лемур вари чорно-білий - Lemur varecia