Хом`як (cricetus cricetus).

Звичайні хом`яки - дуже красиві гризуни щільної статури розміром з щура, але з короткими лапм. Мають великі защічні мішки місткістю до 50 грам зерна. Довжина їх тіла приблизно 25-35 см, хвоста 4-6 см. Хвіст біля основи досить товстий і до кінця швидко тоншає, покритий жорсткими короткими волоссям. Мордочка помірної довжини. Вушка досить короткі, покриті темнуватими, тонкими волоссям. Стопи і кисті широкі, на пальцях добре розвинені кігті.

Відео: Дикий хом`як 1 (Cricetus cricetus)

хом`як

Волосяний покрив м`який і густий. Забарвлення яскраве: верх тіла рудувато-бурий, низ майже чорний, з обох сторін грудей і голови по три білуватих плями, лапи і ніс також білі. Часто зустрічаються екземпляри зовсім чорні або чорні з білими плямами на горлі і лапах.




Регіон проживання хом`яків звичайних досить великий: вони широко поширені в Південній і Північній Америці, Європі, Африці, Азії, крім північних районів.

Для поселення звірята воліють степу і лісостепу, мешкають також в напівпустелях і пустелях, зустрічаються іноді і в горах на висотах до 2 500 метрів. Живуть хом`яки поодиноко. Риють сложноустроенние нори, що складаються з безлічі тунелів, кормової камери, камер-сховищ, гнізда і нори для зимівлі. У нор буває кілька виходів. На глибині 2 м розташовуються зимові нори. Тут хом`яки проводять сплячку з жовтня до березня. Хом`яки сплять глибоким сном при температурі не нижче 10 градусів. Якщо ж температура тіла звірків падає, вони прокидаються кожні 4-7 днів і не сплять майже 8 годин, поглинаючи воду та годуючи запасами їжі. Хом`яки запасливі гризуни. Ближче до осені вони старанно заповнюють свої засіки різноманітними припасами: зерном, кукурудзою, морквою, картоплею та іншими подібними продуктами. Зазвичай загальна маса цих запасів досягає 10-20 кілограм, але є дані про комор хом`яків з запасами зерна до 90 кг. Влітку звірята поїдають також трави, коріння, різні насіння, комах, личинок, гусениць, дрібних тварин, зрідка навіть мишей і пташенят.

Відео: Дикий хом`як 2016 05 07




Активні звичайні хом`яки вночі. Вони хороші плавці, а триматися на воді їм допомагає повітря, який вони набирають в защічні мішки. У природі вони досить забіякуваті.

Сезон розмноження хом`яків проходить з квітня по серпень. Самки приносять зазвичай 2-5 виводків на рік. Під час шлюбного періоду самки не заперечують, щоб їх відвідували самці, а відбувається це кожні 4-6 днів. Самці проходять на територію самок і мітять їх ділянки своїм запахом. Якщо ж самка приймає цей запах, відбувається спарювання. Після чого кожен з партнерів назад повертається в свою нору. Після закінчення вагітності, яка триває 18-21 днів, у самок народжується від 4 до 12 малюків. За ними мати доглядає не більше трьох тижнів, а у віці восьми тижнів дитинчата стають повністю самостійними. Молоді самки досягають статевої зрілості у віці близько 3 місяців, а самці - в 2 місяці.

Відео: Дикий Хом`як

Тривалість життя звичайних хом`яків становить 8 років. Цих милих на вигляд звірків розводять як лабораторних тварин, як домашня тварина вони не популярні.