Лев морської північний (eumetopias jubatus).

Північний морський лев (сивуч)

У світі існує всього п`ять видів морських левів: південний, північний, австралійський, каліфорнійський і новозеландський. Всі вони досить схожі, як між собою, так і зі своїми найближчими родичами - морськими котиками, а найбільшим серед них є північний морський лев (сивуч) .Довжина великого самця-сікача досягає 4 метрів, маса - однієї тонни. Самки значно менше з більш легким телосложеніем- довжина їх тіла не більше 2,5 м, маса близько 350 кг.

Морда у цих левів широка і тупа, ніс, як би, трохи кирпатий. Довжина губних вибрисс у самців становить 60 см, у самок - на половину менше. Шия рухлива і відносно довга. У самців на плечах і загривку остьове волосся трохи подовжені й утворять гріву.Поскольку сивучи дотримуються більш теплих вод, ніж більшість ластоногих, то їм немає необхідності накопичувати великі запаси жиру.




Забарвлення тварин змінюється в залежності від пори року, віку та статі. М`який волосяний покрив у новонароджених дитинчат має темно-бурий колір, хутро статевонезрілих особин світло-коричневий, світлішає з віком, а спинна частина дорослих левів має булану забарвлення. Влітку колір світліше, ніж взимку, коли в забарвленні переважають коричневі і шоколадні тони.




Північні морські леви населяють, переважно, північну прибережну зону Тихого океану. Максимальна їх кількість мешкає на островах затоки Аляска і Алеутской гряди. Менш поширені тварини на східному узбережжі Сахаліну, на Камчатці та Курильських островах, утворюючи там тимчасові або постійні лежбіща.В весняно-літній період сивучи розмножуються на північному узбережжі Тихого океану, а зимові місяці проводять в теплих водах у Мексиканських берегів. У воді вони рухаються подібно водоплавним птахам, гребе передніми кінцівками.

Харчуються морські леви рибою, головоногими молюсками й ракоподібними. За молюсками вони полюють на дні, занурюючись для цього на глибину до 227 метрів, а зграї риби переслідують з великою спритністю. Однак, молоді та дорослі самці часом поїдають цуценят звичайних тюленів і морських котиків, вбиваючи їх прямо на лежбище.

Сивучи ведуть стадний спосіб життя, вони часто йдуть у відкритий океан, і можуть там проводити цілі дні. Сезонних міграцій тварини не здійснюють, а кочують на невеликих територіях на відстані 5-25 км від берега. Лежбіщний репродуктивний період у північних морських левів починається ранньою весною з появою самців-сікачів, які поспішають зайняти кращу територію на гаремному участке.В цей період їх поведінку демонстративно-агресивне щодо найближчих сусідів. У другій половині травня починають прибувати самки і в перші дні одразу народжують малят, яких вони виношували цілий рік з попереднього репродуктивного періоду, а через кілька днів уже знову спаровуються. Годівля цуценят здійснюється лише раз в 7-9 днів, решту часу самки годуються в прибережних водах.

Природними ворогами морських левів є великі акули і косатки. Тривалість життя сивучей різна: самки живуть до 30 років, а самці до 15-18 років.