Вомбат великий (vombatus hirsutus).

Вомбати великі - досить великі і найдобріші представники породи сумчастих. Їх довжина досягає 1 м, при масі близько 40 кг. Самці і самки приосадкуваті, товсті. Вомбати мають жорстку і коротку шерсть, круглі коротенькі вуха, маленькі очі, а мордочка на кінці має безшерсте ділянку.

Відео: Holding an Australian Wombat

вомбат великий

Ці тваринки відрізняються від всіх своїх сумчастих братів тим, що у них чотири різця (два зверху і два знизу), чимось нагадують зуби гризунів. Зуби ростуть безперервно оновлюючись, у міру їх зношування, як і у всіх гризунів. Кінцівки великих вомбатов дуже потужні і озброєні спеціальними міцними кігтями в формі лопатки, дані тварині для риття. Хвостова кінцівку розвинена дуже слабо. Самки мають сумку, яка відкривається назад.




Живуть великі вомбати в Південному Уельсі, Новому Уельсі і в Південній Австралії. У природі ці звірки зустрічаються в лісі, на полях і в прибережних чагарниках. В основному вомбати дотримуються усамітнений спосіб життя, хоча нерідко в одній норі живуть кілька тварин. Ці тварини люблять тепло і погано переносять холоду, під час яких у них сповільнюються життєві процеси. В даний час їх популяція скорочується.

Великі вомбати - травоїдні тварини. Харчуються вони травами, злаками, корінням, гілками дерев, чагарників і іншими частинами рослин. Активність проявляють коли прохолодно - зазвичай у нічний або вечірній час доби. Весь день вомбати великі проводять, відпочиваючи в норах. Нори звірята риють на глибині до 2-х метрів і довжиною до 20 метрів, з системою розгалужених тунелів і декількома входами. Ці нори дуже схожі з норами борсука. Коридор веде прямо в житлову камеру, де звір влаштовує зручне гніздо. Коридори бувають короткими (довжиною 3-4 м.) Або дуже довгими (завдовжки до 30 м.). Часто вомбати риють тунелі в сільських місцевостях під парканами, через що фермери труять тварин газами, намагаючись від них позбутися.

Відео: How to Draw a Wombat




Свої території великі вомбати ретельно охороняють від чужинців. Коли тварин переслідують хижаки (тасманійські дияволи, орли і ін.), Вони ховаються в своїх норах, залишаючи на поверхні тільки хвіст. На задній частині спини з метою захисту вомбати мають щиток, який захищає їх від нападу ззаду, а на хвості шкіра досить жорстка і витримує потужні укуси. Якщо якийсь хижак забереться в нору вомбата, то він чекає ворога в норі, а потім намагається загнати його в кут, притиснути до стінки і задушити.

Зазвичай пізньої осені, а в Австралії в квітні-липні після закінчення двадцятиденний вагітності у самок великої вомбата з`являються дитинчата. В основному народжується одне дитинча, але дуже рідко буває і двійня. Малюки виходять з сумки, в якій два соска, через 6-7 місяців від народження, але ще близько трьох місяців харчуються материнським молоком. У дворічному віці великі вомбати стають статевозрілими.

Відео: Вомбат / Vombatidae

У природі ці тварини живуть від 5 до15 років. Головний ворог вомбатов людина, яка знищує їх, посилаючись на те, що тварини псують норами поверхня пасовищ. В даний час всім Вомбати загрожує зникнення.