Мангуст водяний (atilax paludinosus).

Відео: Водяний мангуст | 10 фото

Водяні або болотні мангусти - це невеликі хижаки, що нагадують своїм зовнішнім виглядом котячих. Довжина їх тіла змінюється від 25 до 75 см, а вага - від 1 до 5 кг. Водяні мангусти кремезний і добре складені. Шерсть густий, довгий і грубий, лише на кінцівках короткий.

Відео: Atilax at the pond - Marsh mongoose

Мангуст водяний

Голова велика, вушка притиснуті до голови. Між верхньою губою і носом є вузька смужка голої шкіри. На кожній з кінцівок по п`ять пальців, кігті короткі НЕ втяжні. Передні кінцівки досить чутливі, що дозволяє визначити місцезнаходження під водою видобутку. Великий палець служить додатковою опорою, яка дозволяє мангустам міцно триматися на слизькій землі. Ікла у цих хижих добре розвинені, предкоренние зуби також міцні, товсті і пристосовані для дроблення панцирів крабів і раковин молюсків. У самок на череві розташовані дві пари молочних залоз. Пахучі залози анальні.

Забарвлення тіла головним чином коричнево-бурий, рідше чорно-бурий. Вони бувають зі світлими плямами, що нагадують сірі кільця. Голова, черевце, груди і лапи трохи світліше спини.




Живуть водяні мангусти в Центральній і Південній Африці в основному в заростях очерету, серед боліт, біля річок і в затоках з повільною течією.

Відео: mangouste des marais - marsh mongoose - atilax paludinosus




Харчуються всім, що можуть зловити і вбити. Основу раціону водяних мангуст становлять водні комахи, краби, риба, молюски, жаби, змії, дрібні гризуни, яйця і фрукти. Іноді ці звірята полюють і на суші, де ловлять птахів і звірів, а також можуть підніматися на похилі дерева. Під час пошуку їжі на березі мангусти досліджують кожну щілину або отвір, в воді вони систематично швидко передніми кінцівками обмацують бруд. Коли буде знайдено видобуток, мангусти швидко дістають її з води і з`їдають. При активному опорі жертви, маленькі хижаки вбивають її укусом. Часто щоб розкрити молюсків, крабів і яйця звірята кидають їх з силою на землю. При пересиханні водойм водяні мангусти переключаються на наземну їжу.

Дуже своєрідно водяні мангусти полюють на птахів. Вони лягають спиною на землю, виставивши вгору світлий низ живота і рожеву анальну область. Така поза викликає інтерес у птахів до дослідження лежачого об`єкта. Так, коли птах наближається до мангусти досить близько, він різким кидком ловить її і потім з`їдає.

Відео: Wild Things - Moerasmangoeste (Atilax paludinosus) in Nechisar

Водяні мангусти є прекрасними нирцями і плавцями. При запливі звірята зазвичай залишають над водою голову і спину, але можуть і занурюватися, залишаючи лише ніс на поверхні для дихання. Болотні мангусти ведуть напівводний спосіб життя. Активність проявляють в сутінках і вночі. У разі небезпеки пірнають у воду і залишаються там досить довго. Будучи загнаним в глухий кут або при переляку стріляють в своїх ворогів коричневим смердючим секретом з анальних залоз.

Живуть болотні мангусти поодинці, займаючи досить велику територію. У гнізді в очеретяних заростях або в норі самки мангустов народжують 2-3 дитинчат, кожен з яких важить близько 0,1 кг. На 9-14 день життя у них відкриваються очі, а молоком харчуються протягом 30-45 днів.