Морський котик (callorhinus ursinus).

Відео: Годування північного морського котика

Морські котики найдрібніші і "балакучі" представники свого сімейства. Довжина дорослого самця 130 - 200 см, маса варіюється від 100 до 188 кг. Самки трохи дрібніше, з більш ніжним статурою і довжиною тіла 110 - 135 см. Маса їх найчастіше становить 25 - 40 кг.

Морський котик

Голова у цих звірків невелика, мордочка коротка, загострена, ніс не піднімуть. Межчелюстние кістки різко звужені в середині, а перед вершиною, навпаки, сильно розширені. Щелепної відділ з розташованими в ньому корінними зубами порівняно слабкий.

Довжина задніх кінцівок досягає 30% від довжини тіла. Остьове волосся помітно довше пухових. Подпушь у старих тварин рідкісна, а найбільш розвинена у самців у віці 3-4 роки і у самок в 5-6 років. Вібриси спрямовані вниз, досить довгі: у самців 30-38 см, у самок трохи коротше - 20-25 см. Забарвлення дорослого самця жовто-бура або буро-чорна, залежить від кольору ості. Морда сіро-палева, а ласти чорні. Подпушь іржаво-бурого кольору. Самки коричнево-бурого забарвлення, а голова, задня частина шиї, і верхня частина на грудях темно-бурого кольору. Черево трохи світліше. Волосяний покрив ідентичний взимку і влітку.




У воді котики моторні і дуже швидкі. Загрібаючи передніми ластами і звиваючись усім тілом, вони легко розвивають швидкість 15 - 20 км / год. Добре розігнавшись, вони вистрибують з води, пролітаючи в повітрі чотири-п`ять метрів. Глибоко зітхнувши, котики пірнають на глибину 80-100 метрів і не з`являються на поверхні більше десяти хвилин.

Відео: морські котики 2015

Харчуються, в основному, кальмарами і рибою. У пошуках їжі пропливають десятки, а іноді і сотні кілометрів. Скромний пайок котиків немає притаманний. Шлунок дорослих самців вміщує 15-16 кілограм їжі. У особливо великих котиків - сікачів в шлунку міститься 20 і навіть 25 кілограм з`їденого. Самки і молодняк задовольняються значно меншою кількістю їжі. Три-чотири кілограми їм вистачає на добу і навіть трохи більше.




Живуть котики в прибережних водах західного і східного узбережжя в північній частині Тихого океану, а також в Японському і Беринговому морях. У південній півкулі поширені південні морські котики, але їхнє хутро значно поступається за якістю.

Відео: Northern fur seal "Callorhinus ursinus" in the Moscow Zoo

У зв`язку з сезонними міграціями на далекі відстані ареал змінюється протягом року. Зимовий період котики проводять на воді в південній частині ареалу, а річний - на берегових лежбищах в північній частині ареалу.

На лежбищах морські котики з`являються лише в сезон розмноження, який починається в травні і закінчується в кінці листопада. Тварини намагаються дотримуватися одних і тих же місць для розмноження. Через 1-2 дня після прибуття самок на лежбище народжується дитинча, а через 3 дня самка злучається і йде в воду на годівлю. Малюки в цей час групуються в "дитячі садки". Через 5-7 днів самки повертаються з годівлі, відшукують тільки свого дитинчати і добре годують його 2-3 дні і знову йдуть в море.

На лежбищах морські котики дуже "балакучі". Існує кілька характерних для них типів звуків: застережливий рев, що загрожує "рохкання", крик самки, що повертається після годування і крик малюка, що шукає свою матір.