Кіт сірий (eschrichtius gibbosus).

Вік сірих китів становить приблизно 30 мільйонів років. Вони вважаються одними з найдавніших ссавців. Деякі ознаки їх предків, що ходили по землі, збереглися у сірих китів і по сьогоднішній день. Це, наприклад, вібриси на голові, збільшена тазова кістка, подовжений шийний відділ хребта з розділеними хребцями, великі носові кістки, рухлива голова.

Кіт сірий

Сірі кити істотно відрізняються від інших китів. Довжина самців не перевищує 14,6 м, а самок - 15 м. Вага цих китів становить 20-35 тонн. У сірих китів гладке черево, тільки на горлі видно 2-4 глибокі борозни, які розходяться під невеликим кутом назад. Замість плавця на спині слабо помітний горб. Невелика голова стиснута з боків і, майже, в 5 разів коротше, ніж довжина тіла. Лицьову частину голови розділяє на дві половини ротова щілину. Череп у них масивний, з важкими і міцними щелепами. Нижня щелепа знизу килевидная і такої ж довжини, як верхня щелепа. Шкіра товста, нееластична. Загальний забарвлення тіла сіро-бурий з численними плямами різної яскравості, які є слідами діяльності нашкірних паразитів.




Сірі кити - єдині з китів, які освоїли придонне годування. Улюблений корм сірих китів - донні і придонні рачки, переважно бокоплави. Годуються вони на невеликих глубінах- часто риються мордою по дну, залишаючи там копки. Вони крениться, в основному, на праву сторону (зустрічаються і "лівші", крениться на лівий бік) і нижніми щелепами засмоктують або зачерпують мул разом з донними мешканцями, проціджуючи їх через цедільний апарат грубої очистки. Іноді міцними нижніми щелепами розорюють дно. Тому в їх шлунку дуже часто трапляється галька, камені і частки мулу, перемішані з водоростями, а морда покрита невеликими синцями, які густо обліплені китовими вшамі.После годівлі цих китів на морському дні залишається безліч кормових ям довжиною 2,5 м., Шириною 1 , 5 м. і глибиною 0,1 м. За одне занурення один сірий кит залишає на дні до шести копок-ям. У місцях зимівлі і під час міграції сірі кити живуть впроголодь, лише іноді поїдаючи водорості.




Сірі кити є типовими прибережними мешканцями. Під час міграції воліють триматися поодинці або групами до 10-12 особин. Лише на місцях кормежек в високих широтах збираються стадами до 150 китів. Рятуючись від частого нападу косаток, сірі кити можуть підпливати впритул до берега. Фонтани у них роздвоєні і випускаються від 1 до 7 разів, з інтервалом від 3 до 20 секунд і висотою 1,5-3 м. Перелякані кити можуть рухатися зі швидкістю 18 км / год.

Відео: Сірий кит

Розмножуються сірі кити взимку з січня і до лютого в теплих мілководних затоках Нижньої Каліфорнії, куди не заходять косатки - їх найголовніші вороги. Там же і відбувається спарювання, яке триває в період з грудня по березень. Самки народжують одного, рідко двох дитинчат через рік. До трьох місяців від народження маса дитинчати подвоюється, а в віці одного року його довжина досягає 8 м. Харчуються малюки молоком близько півроку, іноді й довше. Шалені самки здатні нападати на судна мисливців, попереджаючи тим самим загрожує дитинчаті небезпека.