Сліпець (spalax microphtalmus).

Сліпець

Сліпець - (Сліпець) заслужено вважається чемпіоном серед гризунів по землерийних справі. Його часто плутають зі звичайним кротом, але це зовсім різні зверькі.Кроти комахоїдні тварини, а слепиши - гризуни. Загальна у них тільки грунтова середовище проживання - і ті і інші живуть під землею.

Довжина тіла слепишей становить 23-25 см, хвіст короткий. Зовнішніх вух немає, очі повністю сховані під шкірою (звідси і назва), рудиментарні. Ноги короткі, ступні і кисті не дуже широкі, кігті щодо великі. Головним копальні органом у цих звірків не є ноги, а потужні різці. Хутряний покрив густий, невисокий і дуже мягкій.Виступающіе з хутра жорсткі волосся виконують роль відчутних органів. Вони розташовані на щоках біля рота, на лобі, череві і задньої частини тіла.




Сліпці мешкають в південно-східній Європі і в Західній Азії. Особливо багато їх в степах Росії по Нижній Волзі і Дону, на Україні, а також в Молдові. Для проживання вибирають родючі чорноземні грунти, трав`янисті ділянки, іноді зустрічаються в лісосмугах, уздовж лісових доріг, на узліссях і навіть на галявинах.

Відео: Сліпець, Spalax microphthalmus, Mole-Rat




Практично все життя звірята проводять під землею, за рідкісним винятком, вилазячи з нори. Активність проявляють, починаючи з другої половини дня, і вночі. У зимову сплячку не впадають, проте ближче до зими їх активність різко знижується. Живуть вони відокремлено, а до родичів проявляють сильну агрессію.Популяція включає сімейні групи, що складаються з самця і 1-2 самок, чиї нори розташовані поблизу або з`єднані підземними ходами. У разі смерті одного члена групи, сім`я розпадається.

Слепиши в пошуках їжі риють землю поблизу від поверхні, не виходячи назовні. Їх присутність видають лише купки землі на поверхні, які тварини залишають за собою і кількість яких залежить від щільності ґрунту. Вириту землю звірята підкидають головою і відкидають передніми і задніми лапами назад. Загальна довжина таких тунелів нерідко становить понад двісті метрів.

Харчуються ці гризуни в основному коренеплодами, бульбами, цибулинами і м`ясистим кореневищами, як багаторічних, так і однорічних рослин. Через це здатні сильно нашкодити посадкам і посівам культурних рослин і чагарниках диких, пошкоджуючи їх кореневу систему. Крім того, прокладено велику кількість високих купок, заважає обробці почви.Еслі поблизу нори сліпців знаходяться рослини з глибоко зростаючими корінням, вони взимку проривають ходи вглиб, де корінці не промерзають. Якщо таких рослин немає, риють горизонтальні ходи майже під самим шаром снігу. Зимових запасів їжі в норах слепишей не спостерігається.

При виникненні небезпеки слепиши поспішають швидко сховатися в нору. Якщо вхід не вдається знайти відразу, починають рити і з вражаючою швидкістю зариваються в землю. Тварини дуже чутливі до шуму і керуються головним чином слухом. Природних ворогів у сліпців трохи. Однак, головний ворог - степовий тхір може ловити слепишей в норах.Молодняк, розселився на поверхні, є об`єктом полювання для лисиці і великих хижих птахів. Влітку самка народжує зазвичай від двох до чотирьох дитинчат. Тривалість життя складає 2,5 - 4 роки, рідко навіть 9 років.

Відео: Спепиш на поверхні