Тур кавказький (capra caucasica).

тур кавказькийОдними з типових мешканців скелястих гір і привабливих мисливських об`єктів є кавказькі тури. Вони всюди вважають за краще знаходитися в найбільш важкодоступних ділянках гірських схилів і вершин. Ці тварини схожі на центральноазіатського козла, але менше зростанням, а роги у них товщі і коротше з майже округлим сеченіем.Ногі сильні, тіло масивне, шия і голова пропорційної форми, хвіст короткий. Довжина тіла становить 1,20-1,65 м, висота в холці 0,8-1,1 м, вага дорослих самців 65-80 кг. Борода дуже коротка влітку, а взимку добре розвинена.

Основне забарвлення шерсті взимку сірувато-бурий, світлий на череві і темний на кінцівках і голові. Влітку забарвлення змінюється на рудувато-сірий або рудо-каштановий, а на череві стає майже білим. Темного "ременя" уздовж хребта, як правило, не спостерігається. Волосяний покрив жорсткий.

Тур в горах


Поширений тур в горах західної частини Кавказького хребта. Мешкає в субальпійській і альпійської зони на висоті від 800 до 4200 м. Місця для проживання тварини вибирають в скелях лісового пояса гір і в скелястих ділянках альпійського пояса. Протягом року вони повільно переміщаються в межах тільки одного хребта і не вживають далеких кочівель. Дотримуються крутих скелястих схилів з навіть невеликими лугамі.Самци піднімаються особливо високо, а самки тримаються нижче. Влітку в жаркі дні звірі відпочивають в лісі, в тіні окремих дерев або скель, до вечора виходять в високогірні луки пастися, повертаючись з пасовищ в 8 - 10 годин ранку. У похмуру погоду тварини пасуться весь день. Дуже люблять прігреви з неглибоким снігом, або зовсім без нього.

Відео: козел кавказький (Capra caucasica) на стоянках Баран-Кош (2750м) в Безенгі

Кавказькі тури ведуть стадний або груповий спосіб життя. Влітку переходять на більш високі території, взимку спускаються нижче до кордону лісів. Прекрасно лазять по найкрутішим схилах, але не здатні до тривалого і швидкого бігу, дуже обережні.




Влітку тури харчуються всіма трав`янистими рослинами (не менше ніж 195 видами). З великою охотою вони поїдають такі злаки, як костриця, запашний колосок і тонконіг. Не гидують вони і отруйними для домашніх тварин рослинами: чемерицею, анемони і борцем. Взимку годуються сухою травою, дістаючи її з-під снігу глибиною 30 - 35 см., А також поїдають пагони горобини, осики, клена, сосни, ялиці, а також інших чагарників і дерев. Відчуваючи нестачу мінеральних солей, звірі з полюванням відвідують штучні солонці, іноді долаючи до них шлях 15-20 км.

тур

Гон у турів починається з другої половини листопада і триває до кінця грудня. Самці не б`ються за самок, поводяться мирно і не утворюють гаремів певного складу. Тривалість вагітності самок 5,5 місяця. У травні народжуються молоді. Їх зазвичай буває 1, рідко 2. Після отелення перші 10 днів самки ведуть потайний спосіб життя, хоча новонароджений туренок дуже самостійний вже у віці одного дня. Через місяць від народження він починає їсти траву і продовжує смоктати матір до пізньої осені.

Відео: Тури Кавказу. Остання таємниця

Велика кількість кавказьких турів гине від снігових лавин взимку. У весняно-літній період, коли звірі тримаються біля верхніх меж лісу, на них часто нападають вовки, а на молодняк і самок нападають також рисі.