Верблюд двогорбий (camelus bactrianus).

Верблюди - великі тварини з двома горбами на спині і довгою шиєю. Довжина їх тіла 2,5 - 3,7 м., Висота - 1,8 - 2,1 м., Довжина хвоста - 0,55 - 0,60 м., А важать вони 450 - 700 кг. Шия вигнута. Хвіст з пучком волосся в кінці. Під важкими століттями ховаються великі очі. Вушка округлі, повністю покриті волоссям і досить маленькі.

Відео: Верблюд (camel)

верблюд двогорбий

Ніздрі щелевидной форми, здатні замикатися. Від них до верхньої губи тягнеться жолобок, який глибоко розділяє її на дві частини. На передніх кінцівках помітна нерозділена підошва. На довгих задніх кінцівках виділяються сильно розвинені колінні мозолі.

Відео: Bactrian camel / Camelus bactrianus / Двогорбий верблюд - 0064




На спині у верблюдів розташовуються один або два горба, які утворені жировою тканиною. Коли верблюди упитани, їх горби стирчать вгору, а у виснажених звисають набік. Забарвлення волосяного покриву варіює від темно-бурого до сірого кольору. Подовжені волосся росте на голові, горбах, шиї, стегнах і на кінці хвоста. Всі інші частини тіла покриті щільним волосяним покривом заввишки близько 50 мм. На потилиці у тварин розташовані дві не великі специфічні шкірні желези.Желудок складається з декількох камер, які допомагають у переробці грубої їжі. Для тривалого збереження запасу води, нирки двогорбих верблюдів можуть сильно концентрувати сечу при відсутності жовчного міхура. Верблюди мають овальними еритроцитами, що дозволяє їм випивати дуже багато води за короткий час. Вони можуть кілька днів обходитися без води. Коли отримано доступ до води, верблюди споживають її стільки, скільки було використано їх організмом - до 114 літров.Випіть такий обсяг води вони можуть лише за 10 хвилин. Здатні верблюди втамовувати спрагу навіть солоною водою. Горби на спині містять запаси жиру, які поступово витратяться в разі відсутності інших джерел живлення. Кожен горб зберігає до 36 кг жиру. Розмір горбів змінюється в залежності від міри вгодованості верблюда, і служить показником здоров`я тварини.




Двогорбий верблюд - в основному травоїдні тварини. Вважають за краще харчуватися сухими, колючими травами гіркими або солонуватими на смак. Коли відсутні основні джерела живлення, тварини поїдають шкури і навіть кістки тварин, а також різноманітні предмети, виготовлені з них. Спочатку порція їжі заковтується швидко і, не розжовуючи. Далі частково переварена їжа відригується і тоді вже ретельно пережовується.

Найбільшу активність верблюди виявляють вранці і ввечері. Полуденний час і більшу частину ночі вони відпочивають. У верблюдів добре розвинене гострий зір. Далеко помітивши небезпеку, вони йдуть на кілька десятків кілометрів. За день тварини здатні долати відстань в 80 - 90 км. Тримаються верблюди зазвичай табунами по 5 - 9 голів. У такій табун входять дорослі самки і молоді особини. Очолює табун один дорослий самець. Вагітність у самок верблюдів триває близько 13 місяців. Народжують вони стоячи і завжди одного верблюда.

У дикому стані двогорбий верблюд поширені в Монголії, Заалтайській Гобі і, можливо, в прилеглих до Китаю районах, а також в Австралії. Домашніх верблюдів розводять на Близькому Сході, у Середній Азії, в Африці, на південному заході США і на Аравійському півострові.

Відео: Верблюд двогорбий