Тити (callicebus torquatus).

Відео: Amazon camera trap field guide - yellow-handed titi monkey

Мавпа титиСтрибуча мавпа тити або стрибун-молох, або ж тити-маска має круглу голову з невеликим, майже голим плоским обличчям, колір шкіри якого плавно переходить від сірого до чорного. Довге волосся на щоках і голові формують гриву, що приховує вуха, хутро довгий і товстий. Очі мигдалеподібні, хвіст довгий. Брови чорні, білі або сірі, зазвичай відрізняються за кольором від корони.Часті голови навколо вух найчастіше жовті, але бувають білого або апельсинового кольору. Шерсть тити блискуча, довга і пухнаста. На верхній стороні тіла хутро червонувато-коричневий з відтінками від палевого до червонувато-оранжевого або майже сірий.

Відео: Caquet titi - Callicebus caquetensis - Rio Caquet - Caqueta

Довжина тіла самок тити всього 29-42 см, самців - трохи більше: 30-45 см. Хвіст пухнастий, нехватательний, багато довше, ніж тіло. Довжина його: 36-64 см у самок і 39-50 см у самців. Середня вага мавпочок від 800 до 1350 грам.

Відео: Callicebus cupreus - Red Titi - coppery titi Tuparro National Natural Park- mamiferos colombianos

Тити на дереві


Живуть стрибуни-молох в Бразилії, Болівії, Перу, Парагваї, Еквадорі, Венесуелі і Колумбії. Зустрічаються біля річок, в кронах, як низьких, так і високих дерев, на землю спускаються НЕ часто.Среда проживання цих приматів - це низинні вічнозелені дощові ліси і сухі ліси, особливо в районах з щільною рослинністю, як наприклад бамбукові і болотні хащі. Невеликі розміри і сильні кігті тити дозволяють їм легко чіплятися і підніматися по вертикальних стовбурах і різної товщини гілкам, а їх хвіст під час мандрів допомагає балансувати, забезпечуючи стійкість.




Тити-маски ведуть денний і сутінковий спосіб життя. Зустрічаються невеликими сімейними групами від 3 до 5 особин або парами. Одна сім`я займає фіксовану невелику територію. Але коли на кордоні такої території стикаються дві групи, їх члени вигинають спини, піднімаючи шерсть дибки, видають загрозливі звуки і б`ють хвостом по гілках. Голос у них пронизливий і громкій.Особенно для цих приматів характерно ранкове синхронне спів самок і самців, нагадує щебетання, яке чується на відстані до одного кілометра і є своєрідним міченням своєї території. Такі «концерти» особливо характерні для лісів річок Амазонки і Оріноко. Для пересування тити характерна здатність дертися і стрибати подібно білкам.

Харчуються мавпочки плодами, яйцями, комахами і дрібними птахами. Основа харчового раціону складається з різних плодів і членистоногих (багатоніжки і павуки). Стрибуни-молох можуть також робити зубами отвори в корі дерева, добуваючи таким чином сік. Свою щоденну годівлю вони завжди переривають для денного полуденного відпочинку. Сплять тити зазвичай разом в кроні дерева, яке покрите переплетеннями ліанових лоз, і дуже часто повертаються до цього дерева щоночі.

Відео: Callicebus cupreus (Spix, 1823) - Titi roux - Zoologique Paris - 10/2014

Тити - едінобрачние примати. Зв`язок між самцем і самкою в парі, що утворилася дуже сильна і міцна. Самки здатні народжувати дитинчат, вага яких всього 85 грам, кожні п`ять місяців. Вони цілком залежні протягом перших двох тижнів від батьків. Самці, крім періоду годування материнським молоком, постійно носять малюків на собі. Вони чистять шерсть немовлят, разом зі старшими дітьми грають з ними. Приблизно в два місяці від роду молодь стає незалежною. У неволі мавпочки легко приручаються.