Орангутан (pongo pygmaeus).

Орангутанги - деревні людиноподібні мавпи, близькі родичі людини. Свою назву вони отримали від малайського Orang (людина) і Hutan (ліс), що означає "лісова людина". Висота стоять самців близько 1,40 м, самок -1,20 м. Довжина тулуба самців близько 1,00 м, самок - близько 0,80 м. Вага самців 60 - 90 кг, самки важать значно іеньше - 40 - 50 кг.

Відео: Орангутан борнейскій - Pongo pygmaeus

орангутан

Шерсть орангутанів складають довгі, але рідкісні і жорсткі руде волосся. У молодих тварин волосся яскраво-помаранчеві, у дорослих особин коричневі або темно-шоколадні. На обличчі шкіра без волосся чорна, в області ніздрів злегка рожева. У дорослих самців помітно виражені щічні складки і Горлова складка. Щелепи і зуби досить масивні, що дає можливість розколювати і размельчівать великі горіхи і жорсткі раковини моллюсков.Размах рук мавп досягає до 2-х метрів, що допомагає їм з легкістю переміщатися з одного дерева на інше. Кисті також широкі і довгі, мають вигляд гака. Великий палець рудиментарний, інші пальці довгі. Ноги відносно короткі з довгими пальцями, стопа знаходиться в зігнутому стані, тому добре пристосована до схоплювання і не поступається кисті. Орангутанги зовсім не стрибають, але пересуваються з величезною швидкістю, як у вертикальному, так і в горизонтальному напрямках. За землі ступають на четвереньках.

Відео: Pongo pygmaeus. Bornean orangutans. Orangutani bonej t




В даний час орангутанги зустрічаються тільки на півночі острова Суматра і в низинних районах острова Борнео. Поділяються тварини на два підвиди залежно від місця проживання - орангутанг борнейскій і орангутанг суматранський.

Орангутанги - деревні мешканці. Живуть вони в джунглях, що покривають пагорби і низовини, в лісах на торф`янистих болотах і в двоярусних лісах. Орангутанги ведуть одиночний спосіб життя, харчуються і подорожують відокремлено. Причому особини з острова Суматра більш товариські, ніж їх родичі з острова Борнео. Активність проявляють днем, а на землю спускаються дуже рідко. Для ночівлі будують гнізда з зламаних гілок, укладаючи їх в розвилках дерев. Сплять орангутанги, сховавшись лістьямі.Самкі зазвичай тримаються на деревах високо - до 20м, самці спускаються нижче і на багато частіше, ніж самки пересуваються по землі. Ці мавпи є чудовими імітаторами. Вони дуже швидко переймають один від одного різні навички. Тому в різних частинах свого ареалу орангутанги по-різному будують гнізда, добувають і використовують їжу.




Харчуються орангутанги зазвичай різними фруктами, молодими пагонами дерев і ліан разом з корою. Іноді з`їдають комах, пташині яйця і дрібних безхребетних. При добуванні їжі у важкодоступних місцях, орангутанги виявляють винахідливість і вміння.

У розмноженні орангутанів немає сезонності. Самки стають статевозрілими в 10 років, але ще майже п`ять років не дають потомства. Дітородний період у них триває до 30 років, народжуючи кожні 3 - 6 років одного дитинчати. Вагітність у самок триває 230 - 270 днів. Мати продовжує годувати малюка до трирічного віку, а до 8 - 10 років молодняк стають повністю самостійним.

Відео: Orangutan (Pongo pygmaeus)

У дикій природі тривалість життя орангутанів досягає до 35-45 років, в хороших умовах неволі - до 60 років.