Лось (alces alces).

Лосі - найбільші, сильні і розумні тварини з сімейства оленів. Виловлені лосі дуже швидко звикають до людей. Їх можна запрягати взимку в сани, як на півночі запрягають домашніх оленів. Лосі не бояться переходити через широкі асфальтові дороги з безперервним потоком автомобілів, що рухаються. Часто вони зупиняються біля самої дороги, і проїжджаючі мимо люди легко можуть їх розглянути.

лось

У лосів досить короткий тулуб і високі ноги, велика, вузька і витягнута голова, дуже велика, як би роздута, верхня губа нависає над нижньою. Ніс волосатий, очі маленькі, вуха великі, довжиною близько 25 см. Довжина тіла самців досягає 3-х метрів, висота - близько 2-х м., У самок розміри тіла трохи менше. Будова тіла у особин різної статі загалом така ж, тільки у самок немає рогів. Спина пряма, шия коротка, товста і мускулиста, хвіст коротенький, довжиною лише 5-10 см. Тулуб лосів покрито щільним, трохи хвилястим волосяним покривом. По верху шиї і на загривку волосся утворюють гриву майже чорного кольору з довжиною волосяного покриву близько 15-20 см. Забарвлення спини і боків буро-чорна, підчеревина злегка сірувата, а гомілки задніх ніг білі. Молодняк до настання зими - червоно-сірого, бурого кольору.

Відео: Жива енциклопедія - Лосі, північні олені




Зміни рогів у самців лося в залежності від віку такі: восени у народженого влітку теляти над очима утворюються маленькі підшкірні горби, з яких наступної весни виростають маленькі ріжки, але поки не вильчаті. Вони покриті синювато-сірої шкіркою і ростуть все літо. В кінці серпня - початку вересня, коли ріжки вже виросли, шкіра на них поступово висихає, і лосі здирають її об стовбури дерев. Свої перші роги лосі скидають в грудні або січні.

Водяться лосі в широко розкинутих листяних лісах з численними болотами, а взимку роблять перекочівлі в більш високі і більш сухі райони. Лосі люблять воду, добре плавають, часто перепливають широкі річки. У перепливають річку лосів над водою видно лише їх горбоносі голови і широкі гіллясті роги. Живуть лосі невеликими стадами, що складаються з самок і молодих лосів, а взимку до них приєднуються також дорослі самці. Очолює стадо стара самка з лосеням.

Відео: Лось




Гон у лосів відбувається у вересні - жовтні і знаменується гучним ревом. На відміну від оленів, лось злучається лише з однією самкою, вагітність у якій триває 36-37 тижнів. У червні народжуються два, рідше - один, дитинчата.

На відміну від більшості диких тварин у лосів в темряві очі світяться темно-червоним світлом. Завдяки довгим і потужним ногам, лосі легко долають снігові завали, болота, буреломи. Лосі взагалі хороші ходоки, бігуни (можуть розвивати швидкість до 55 км / год), плавці і стрибуни. (Здатні перестрибувати через перешкоди висотою 1,5-метра). Широкі, розсуваються в сторони, копита дозволяють тваринам легко ходити по пухкому снігу і болотистих топям. Але сильно витягнуті ноги створюють лосів деякі проблеми. Так, щоб напитися, лосі змушені заходити в воду досить глибоко або опускатися на коліна передніх кінцівок.

Основним кормом лосів є гілки, пагони листяних м`яких дерев, таких як верба осика і верба, влітку і хвойних взимку, а також мохи та лишайники.