Тюлень (phoca vitulina).

Відео: Harbor seal (Phoca vitulina) mom and pup interactions

Тюлені дуже добре пристосовані до проживання в холодних морях. Все їхнє тіло, в тому числі, ласти і короткий хвіст, покрите грубим густим волоссям, що захищає тварину від крижаної води, снігу, льоду і пронизливого вітру. Під шкірою у всіх тюленів знаходиться досить товстий шар жиру.

Відео: Ларги в Сіхоте-Алинском заповіднику

тюлень

Мешкають тюлені поблизу морських берегів помірних районів Північної півкулі. Вони ніколи не запливають далеко від берегів і, іноді, поселяються в великих річках і прісних озерах. Ареал їх поширення тягнеться вздовж узбережжя Атлантики до кордону полярних льодів і уздовж Американського і Далекосхідного узбережжя Тихого океану.

Відео: A harbor seal (Phoca vitulina) mother giving birth to a pup and their first swim

Це, порівняно, дрібні тварини. При довжині тіла самця приблизно в 1,5 м. Маса досягає 50 кг і змінюється в межах 50-150 кг в залежності від пори року. Самка приблизно таких же розмірів. В районі Тихого океану проживає особливо велика раса тюленей.Голова у них округла, з короткою шиєю, морда як би трохи підрублена, очі великі, тулуб кремезне. Колір забарвлення значно варіює від жовтувато-сірого з темно-бурими плямами до майже чорного з білими плямами неправильної форми. Зуби великі, а ікла добре розвинені. Сосков у самок тільки одна пара. На обличчі вібриси з хвилястими краями.




Вушні раковини у тюленів відсутні зовсім. На їх місці по обидва боки голови помітні лише маленькі отвори. Але це зовсім не означає, що тварини глухі. Деякі види тюленів, особливо у воді, володіють відмінним слухом. Задні кінцівки служать основним руховим органом при плаваніі.Оні не згинаються і витягнуті назад, так що при переміщенні по суші зовсім не використовуються. Тому вони пересуваються абияк по суші, а в море відчувають себе шикарно. На передніх ластах, які у воді служать головним чином кермом, досить добре виділяються п`ять пальців, з`єднаних між собою перетинками. По льодах тюлені пересуваються легко, а при виникненні небезпеки їх руху нагадують стрибки.

Відео: Harbor Seal Catching Fish (Phoca vitulina)




Після зникнення льодів тюлені тримаються в прибережних водах, поблизу гирла річок. Туди для нересту запливають лососеві риби, якими годуються тюлені. Крім того, вони часто поїдають оселедець, навагу, мойву, корюшку. Тюлені переважно рибоядние звірі, іноді істотно шкодять рибальству.

Дитинчата у тюленів народжуються ранньою весною. У далекосхідних видів новонароджені покриті білим пухнастим хутром, який зберігається 3-4 тижні. У інших видів цей хутро линяє відразу, іноді ще навіть до народження. Крики дитинчат нагадують бекання ягняти. Самка годує малюка майже 5 тижнів, а потім він сам вчиться добувати корм.

З кінця літа і восени тюлені утворюють на березі залежкі, які добре помітні на рифах, що виступають з води, що оголюються при відливи мілинах і косах. Ці залежкі формуються майже щодня, а під час припливу розпадаються.

Звичайні тюлені великих колоній не утворюють. Вони більше часу, ніж інші тюлені, проводять на березі і не можуть спати в воді. Тюленячі сім`ї складаються з самця, кількох самок і дитинчат різного віку. Для ночівлі нерідко використовують один і той же місце, яке стає їх груповий територією. Тюлені дуже доброзичливі тварини і приручити їх зовсім легко, їх головними ворогами є полярні (білі) ведмеді.