Видра звичайна (lutra lutra).

Відео: Видра в тундрі серіт в гетри з`ївши відра Ядров кедра а потім тромбу в відра витріщивши очі жахливо

Звичайні видри - це гнучкі, спритні і досить великі звірі. Довжина їх тіла досягає 55-95 см, довжина хвоста - 25-55 см, маса від 6 до 10 кг. Голова у видр плоска округлої форми з круглими маленькими вушками, які низько посаджені з боків голови.

Відео: Sea Life Bangkok Ocean World # 1

видра звичайна

Мордочка широка і коротка, з довгими бакенбардами. Шия коротка, товщиною майже з голову. Очі круглі, маленькі, високо посаджені і дають хижакові відмінний огляд. На кожній лапі по п`ять пальців, з`єднаних перетинками і збройних міцними кігтями. Передні ноги у видр коротше, ніж задні, що дозволяє їм чудово плавать.Когда видра повільно плаває, вона гребе всіма чотирма лапами, а під час пірнання або швидкого плавання тварина працює тільки хвостом і сильними задніми лапами, притискають передні короткі лапи до боків тулуба. Під час занурення під воду ніздрі і вуха змикаються.

Хутро у звичайних видр коричневого або темно-бурого кольору, лише на черевці - світло-сріблястий. Подпушь густа, не змочується водою, що допомагає тваринам підтримувати постійну температуру тіла, остьовий волосся грубий. Жирового запасу видри не мають, і хутро є єдиною можливістю зберігати температуру тіла, перебуваючи в холодній воді.




Видри видають різноманітні звуки: стрекочат, верещать, шиплять і свистять. Злякавшись чогось, звірі шиплять, а грають верещать або стрекочат.

Поширені видри дуже широко - майже по всій Євразії і на північному заході Африки. Немає цих тварин тільки в сухих пустелях, арктичних тундрах і в високогір`ях. Видри живуть тільки по берегах уздовж прісноводних водойм, тому їх ареал в точності повторює річкову мережу.




Свої лігва видри влаштовують в печерах, іноді будують гнізда в заростях біля води. Влітку в оптимальних умовах видри обмежуються ділянкою річки довжиною 3-6 км і не більше, ніж 100 м в глиб заростей. Взимку в разі замерзання ополонок і виснаження запасів риби, тварини змушені кочувати. По снігу і льоду видри проходять в добу майже 15-20 км.

Харчуються звичайні видри всілякими водними (дрібної і крупної рибою - щука, форель, сазан і ін.) І наземними тваринами (водної та болотної птахом, гризунами ікролікамі), не відмовляються від креветок, жаб, крабів та інших водних безхребетних. Незважаючи на можливість проживання в морській воді, для пиття видра необхідна тільки прісна вода.

Видри переважно нічні звірі. Вдень вони відпочивають і сплять в норах або між підмитими корінням. У жарку пору, лежачи на каменях або впав у воду стовбурі дерева, гріються на сонечку. Полюють зазвичай в сутінках.

Відео: Видра otter

Зовнішні почуття у цих тварин добре розвинені. За день видри можуть пройти близько десяти кілометрів. Люблять пересуватися по одним і тим же стежках і місцях, якими користуються з року в рік.

Розмноження у звичайних видр до певного сезону не присвячено. Протягом двох тижнів самки вже готові до зачаття. Вагітність триває 2 місяці. У посліді у видр 2-3 дитинчати. Вони народжуються покриті хутром і сліпими, а важать всього лише 100-120 м В віці 2-3 тижнів малюки здатні повзати. Через 4-5 тижнів у них прорізаються очі. У 8 тижнів у них виростають корінні зуби і малюки починають плавати. У віці 8-12 місяців молоді видри йдуть на пошуки нових місць проживання.