Аплодонтія (aplodontia rufa).

Відео: Night creatures at Point Reyes: Mountain beaver

Аплодонтія (гірські бобри) - найдавніші з гризунів, які зовсім не мають ніякого відношення до звичайних бобрів. Подібні їм тварини існували понад 60 млн. Років тому. У перекладі з грецької слово аplodontia означає "простий зуб". Це єдиний і найбільш примітивний вид з сучасних гризунів, виділений в сімействі аплодонтіевие, яке дуже близько до сімейства болючих.

Відео: Mammals of the World: Mountain Beaver

аплодонтія

Аплодонтія - середнього розміру звірята з округлим масивним тулубом, міцною шиєю і кілька уплощенной широкою головою. Самці трохи крупніше самок. Довжина їх тіла 30-35 см., Маса становить 0,9 - 1,5 кг. Хвіст зовсім короткий, не більше 2,5 см. Вушні раковини округлі, короткі, ледве виступаючі з хутра. Очі маленькі. Пальці передніх лап забезпечені потужними (риючими) і довгими кігтями. Хутро невисокий, густий, вертикально стоїть на спині. Забарвлення тварин бурий, на боках - коричнево-бурий, а знизу сірий. Череп широкий, масивний і гребенястий в потиличній частині, з маленькими чорними очима і довгими жорсткими білими вибриссами навколо рота. У верхній щелепі з кожного боку по 5 корінних зубів, в нижній - по 4.




Гірські бобри - суто наземні істоти. Вони ведуть нічний потайний спосіб життя, Основну частину часу проводять в норах, в яких харчуються, сплять, розмножуються, б`ються і навіть спражняются. Населяють ці гризуни райони з м`яким кліматом, вологими і безсніжними зимами і дощовим літом. Їх нори розташовані в місцях з товстим, відмінно дренованим грунтовим шаром, багатих на трав`янисту і деревну рослинність. Вони мають складну систему ходів діаметром 15-25 см. І загальною довжиною на кілька десятків метрів. З поверхнею підземні ходи повідомляються великим числом виходів. Одну таку систему займає лише одне доросле тварина. Якщо нору заливає дощова вода, то звірята свобрдно плавають в ній. У сухих районах аплодонтія селяться в прибережних біотопах або у вологих низинах, які мають водотоки більшу частину року. Поширені ці гризуни уздовж Тихоокеанського узбережжя в Північній частині Америки.




Гірські бобри - виключно вегетаріанці. Вони харчуються такої рослини, як молоді гілочки чорниці і гаультерія, вайи нефролеписа, пагони клена завитого, пучки шавлії або злаків, а також шукають багаті на вологу, кореневища орляка і кульбаби. Якщо ця їжа не з`їдена негайно, її запасають в підземних камерах для зберігання з подальшим вживанням. Більшу частину гніздового матеріалу і кормів звірята збирають наповерхні між заходом і світанком, а вживають вже в норах під землею. При їжі аплодонтія сідають подібно білку і тримають шматок їжі передніми лапками з подушечками на долонях. Вони часто і багато п`ють. Гниють залишки їжі тварини викидають назовні.

Відео: Mountain Beaver - El Escapado

Швидкість розмноження у аплодонтія невелика. Більшість особин починають розмножуватися по досягненню дворічного віку, а дозволяють собі завагітніти тільки один раз в році. Дитинчата народжуються в лютому або березні. Вони з`являються на світ в гнізді голими, сліпими і безпорадними. У віці 6-8 тижнів малюки стають самостійними і живуть в материнському гнізді до початку осені. Потім молоді покидають батьківське місце і розселяються в пошуках власних ділянок, викопуючи нові нори.