Олень північний (rangifer tarandus).

Відео: Північний олень

олень північний

Північні олені - єдині з оленів, у яких тварини обох статей несуть роги, але у самок вони розвинені менше. У самців роги великі, розгалужені, мають лобові відростки, які спрямовані вперед і відокремлюються від чола лише незначним проміжком.

Далі йдуть середні відростки, на кожному розі по одному, які розділені на кілька гілок. Ще далі рога, гілкуючись, довгою дугою піднімаються вгору і назад (увігнутою стороною вперед) і в кінці знову розгалужуються. У самців роги можуть досягати довжини 1,5 м. І більше.

Відео: Reindeer in Amazing Iceland

Голова у північних оленів відносно коротка, морда притуплена, а її кінець покритий шерстю, вушка короткі. Шия нахилена вперед і тварини тримають голову щодо низько. Бока сильно увігнуті, хвіст досить короткий, таз широкий. Все тіло покрите густим шаром вовни з товстих і досить жорстких волосся. Влітку шерсть рідше і коротше, а взимку довжина волосся досягає 6 см., Утворюючи щільне руно. На нижній частині шиї шерсть ще більш подовжується і утворює гриву.




Копита північних оленів пристосовані до розкопування снігу. Обидва копита середніх пальців широкі, великі і вигнуті, як совок, утворюють подобу ложки, що дуже зручно для розгрібання снігу. Значну додаткову опору при ходьбі створюють відносно великі копита бічних пальців, які розташовані низько і стосуються землі. Тому сліди цих тварин широкі, округлі довжиною близько 15 см. Довжина кроку становить майже метр.

Живуть північні олені в гірських і рівнинних тундра, а також і в тайзі, де тримаються поруч з великими верховими болотами, пустками і борами з заростями ягелю. Найменші північні олені живуть в тундрі і на островах Крайньої Півночі, а найбільші населяють гори і тайгу Південного Сибіру.




В умови цілодобового дня тундрові олені активні майже весь час, але кілька разів на добу пережовують жуйку і відпочивають. В горах південної Сибіру північні олені тримаються вдень на гольцах біля снежников, рятуючись від гнусу, а ближче до вечора спускаються в ліс годуватися. Безперервні переміщення єдиний спосіб для північних оленів позбутися надокучливих комах. Пересуваються тварини по одним і тим же місцях, ґрасуючи копитами добре помітні стежки.

Північні олені здатні діставати їжу з-під снігу на глибині до 1,2 м, але після досягнення глибини 0,7 м втрачають на це багато сили і худнуть. Тому тварини вважають за краще шукати менш засніжені місця.

Відео: Північної олень

Харчуються олені наземними і деревними лишайниками, листям, травою, грибами і ягодами. Бувають випадки, коли вони поїдають яйця птахів, пташенят і навіть гризунів. Лишайники бідні на мінеральні солі, тому північні олені часто гризуть скинуті роги і п`ють морську воду.

Отелення у північних оленів починається в середині травня і закінчується в червні. Новонароджений оленя (дуже рідко два) стає на свої зовсім м`які копитця з подовженими кінцями в перший день життя. На наступну добу м`які копитця тверднуть, подовжені кінчики відпадають, і малюк готовий жваво бігати. У віці тижні оленятко здатний не тільки гратися і бігати, а й перепливати широку річку.

У північних оленів добре розвинений нюх, відмінний слух, але зір дуже слабке. У стадах тварини керуються поведінкою досвідчених ватажків - самців і самок. Панти північних оленів використовуються в медицині.