Кенгуру великий сірий (macropus giganteus).

Сірі кенгуру або лісові, найбільші з існуючих нині сумчастих. "Великий сірий", як його звуть австралійці, мешкає тільки в Південно-Західній і Східній Австралії, і на острові Тасманія. Сірі кенгуру досягають зростання 1,5-1,8 м, самці важать близько 60 кг, а самки 32 кг. Голова у них маленька, з великими вухами, уздовж морди проходить светлоокрашенная смуга, розділяючи ніздрі. Хутро тварин сіро-сталевого кольору, але забарвлення може часто варіювати від бурого до сірого. Нижня частина тіла, виворіт хвоста і кінцівки білі. Хвіст відрізняється великою силою і має довжину 1,2 м. Він служить опорою при вертикальному положенні і балансиром, коли тварина швидко біжить.

Відео: Eastern Grey Kangaroo - [Macropus giganteus] (1)

Кенгуру великий сірий

Сірі кенгуру відмінні стрибуни і бігуни. На коротких дистанціях можуть розвивати швидкість до 85 км / год, але швидко втомлюються і їх можна легко наздогнати навіть на коні. Зазвичай пересуваються кенгуру дрібними стрибками довжиною до 1,5 м, але в разі небезпеки довжина стрибків збільшується до 6-9 м, а за виняткових обставин навіть до 12 м.




Довжина задніх ніг складає 55-56 см, лапи досить широкі. Передні лапи значно слабкіше задніх, нагадують руку з 5 пальцями, за допомогою яких кенгуру дістають їжу і розвинені лише на стільки, щоб тварина могла вставати на "четвереньках" при захисті від ворогів або під час випасання.

Кенгуру зовсім не агресивні, але якщо вже змусити їх захищатися, тоді вони можуть бути небезпечними. Головна їхня зброя - це задні кінцівки, які мають сталевими м`язами і міцними кігтями. А взагалі то, "Великий сірий", не дивлячись на значні розміри, - тварина досить довірливе і миролюбна.




Сірі кенгуру мають прекрасно розвинені нюх і слух, їх вуха здатні повертатися слідом за звуком. В якості їжі вживають траву, іноді листя, молоді коріння, звідти отримують також і вологу, тому їм потрібно зовсім мало води. Годуватися кенгуру виходять вночі або вранці і ввечері, в сутінках. Днем тварини рятуються від спеки у виритих ними ямах, в яких вони зазвичай сплять, або в тіні дерев.

Живуть сірі кенгуру в різних залісених местностях- звідси їх друга назва - лісові кенгуру. Їх звичайний біотоп - це евкаліптова савана. Зустрічаються також на вкритих густою рослинністю рівнинах і в відкритих дощових лісах. Живуть сірі кенгуру невеликими групами, які називаються "мобами", причому кілька таких "мобів" годуються разом. Група складається з лідера-самця, 2-3 молодих самців, 2-3 самок і їх потомства. На чолі кожної такої сімейної групи варто досвідчений дорослий кенгуру, "бумер". Ватажок наводить порядок серед членів "мобу", кусаючи їх або роздаючи їм удари і стусани. Коли кенгуру чує найменшу небезпеку, він швидко починає барабанити по землі задніми лапами, застерігаючи інших членів "мобу".

Відео: Eastern grey kangaroo (Macropus giganteus)

Розмножуються кенгуру в період з весни і до початку літа. Дитинчата народжуються після 30-38 денної вагітності самки і при народженні мають довжину 25 мм і масу один грам. Вони самостійно долають відстань від родового каналу до материнської сумці і присмоктуються до соску. Майже 300 днів малюк залишається в сумці, а потім все ще знаходиться там на молочному вигодовуванні до досягнення віку 18 місяців. Тривалість життя сірого кенгуру близько 18 років.