Хохуля (desmana moschata)

Відео: Хохуля (лат. Desmana moschata)

Хохулі - одні з найцікавіших представників комахоїдних. Це невеликі, розміром з великого щура, напівводні звірята з щільним телосложеніемі і довгим хвостом, легко впізнавані по рухомому довгому хоботка. Іноді їх називають ще водяними кротами, так як за походженням вони досить близькі до кротів. Довжина тіла хохуль приблизно 18-22 см, довжина хвоста майже дорівнює довжині тіла і становить 17-20 см, маса звірків не більше 0,65 кг.

хохуля

Голова зовсім невелика, довгасто-конічної форми, закінчується рухомим довгим хоботком, на кінчику якого розташовані ніздрі. Очі маленькі, вушних раковин немає. Їх замінюють щілиновидні покриті шерстю слухові проходи. У роті 44 дрібних, плоских зуба. Приплющений з боків довгий хвіст укритий великими лусочками, на верхньому гребені розташований кіль з довгих і густого волосся. У підстави хвоста знаходяться залози, що виділяють маслянисту рідину з досить сильним мускусним запахом. Передні кінцівки майже вдвічі коротше задніх. Всі пальці з`єднані між собою плавальними перетинками. Волосяний покрив ненамокающій, густий, м`який і пухнастий. На спині він буро-сірого відтінку, на боках трохи светлее- на горлі, череві і грудях - сріблясто-білий. Підшерстя сірий. Самки і самці забарвлені однаково.




Поширені хохулі в заплавах невеликих річок всього басейну Дона і середній частині Волгі- в меншій кількості вони зустрічаються в заплаві нижньої частини річки Урал і реаккліматізіровани на деяких притоках річки Дніпро. Найбільш сприятливі для проживання хохуль замкнуті заплавні водойми, з ділянками невисоких, але стрімких сухих берегів і з різноманітною водною рослинністю. Подобаються їм і затони, заплави, озера і місця з тихим плином.

У порослих лісом берегах хохулі риють цілі лабіринти нір. Входи в які приховані під водою. Якщо рівень водойми знижується, звірята продовжує термін підземні ходи, знову відводячи їх під воду. У норах тварини виводять потомство, відпочивають, харчуються і просто заходять щоб подихати повітрям - адже в воді хохулі можуть знаходитися не більше 4 - 6 хвилин.




У літній період хохулі живуть сім`ями, парами або поодинці, а взимку в одній норі поселяються до 12-15 звірків різного віку і статі, близькі родичі або колишні сусіди. Кожен з них, окрім основної нори, має також тимчасово відвідувані нори, які розташовані одна від одної на відстані 25-30 м.

Хохулі полюють в сутінках і вночі. Коли звірята промишляють різну живність на дні, то копаються в мулі передніми лапками і гострим рильцем, піднявши зад вгору. Меню у них досить різноманітне і складається майже зі ста всіляких рослинних і тваринних страв. Це жуки, личинки бабок і комарів, равлики, п`явки, черв`яки, раки, жаби, риби, очерет, стрілолист, очерет, латаття, кубушки і ін. Двостулкових молюсків хохулі не поспішають розгризати у воді, а затягують в нори, де незабаром вони розкриваються самі.

Відео: Російська Хохуля або Хохуля. Календар мисливця

Розмножуються хохулі майже цілий рік. Вагітність триває близько 40-45 днів. Самки дають потомство раз на рік, в виводку налічується від 1 до 5 дитинчат, голих, сліпих, крихітних і безпомічних. Маса новонародженого становить всього від 2 до 3,5 г, що майже в два рази менше від маси новонародженого щурика. У віці трохи більше одного року молоді хохулі стаютьстатевозрілими.