Косатка (orcinus orca).

Косатки є найбільшими дельфінами. Самці досягають 10 метрів в довжину і майже 8 тонн маси, самки до 8 метрів. Косатки небезпечні і люті хижаки, що нападають навіть на велику здобич. Володіючи такою репутацією, ці тварини отримали ще назву кит-вбивця.

Відео: Косатка. Orcinus orca. Пластиліновий пізнавальний мультфільм

Ластівка

Голова у косаток широка, помірної величини, трохи сплющена зверху, забезпечена жувальними м`язами, які забезпечують потужний прикус для розривання і утримування великої здобичі. У морі косаток неможливо сплутати ні з якими дельфінами. Відмітною їх ознакою є високий плавець на спині серповидної форми. У самців він досягає 2-х метрів висоти, у самок і молодих особин він набагато нижче і не перевищує 1 метра. За цією ознакою можна безпомилково визначити стать тварин. Грудні плавники овальні і широкі. Лобно-носова подушка у косаток низька. Зуби величезні, по 10-13 в кожному ряду. Товщина найбільших зубів за максимальним діаметром 30-50 мм.

Відео: Косатка зжерла людини

Забарвлення боків і спини у косаток чорна, на череві - поздовжня, біла смуга, горло також біле. Над кожним оком розміщується по білій плямі. Форма цих плям індивідуальна для кожної особини, що дозволяє навіть ідентифікувати тварин. На півночі Тихого океану можна встретиь повністю чорних або білих особин.




Поширені косатки практично в усьому Світовому океані. Зустрічаються і у відкритих водах, і поблизу берегів, але в основному дотримуються 800 км прибережної смуги. Чи не заходять вони тільки в Східно-Сибірське, Чорне і море Лаптєвих. У тропіках косатки зустрічаються рідше, ніж в помірних і холодних водах.




Головна їжа косаток - головоногі молюски, риба і навіть морські ссавці. На рибні косяки косатки полюють скоординовано. Хижаки розсіюються, утворюючи ланцюг завдовжки в 2 км, і пливуть з невеликою швидкістю. На щільних риб`ячих одвірках косатки можуть мирно пастися разом з іншими китоподібними. А якщо немає ні молюсків, ні риби, тоді вони нападають на китів. Для розправи з великими жертвами, хижаки діють стадом. Вони наближаються до видобутку без єдиного звуку, потім відкривають пащу, впиваються потужними зубами в горло жертви, кусають плавці і топлять її, не дозволяючи винирять на поверхню для вдоха.Стада дельфінів, моржів або тюленів косатки спочатку оточують, а потім по частинах нищать.

Косатки мають досить складною соціальною організацією, основою якої є материнська сім`я (група), що складається з самки, її дорослих синів і дитинчат різного віку. Кілька таких сімей, очолюваних родичками, складають зграю. Кожна зграя за своїм "розмовляє", видаючи тріск, писк, клацання, а всі її члени дуже прив`язані один до одного. Здорові особини дбають про хворих, старих або покалічених родичах. Розпадаються такі угруповання косаток лише на кілька годин, тільки під час пошуку їжі.

Косатки полігамні. Зазвичай спаровуються взимку. Тривалість вагітність становить 16 місяців, тому поява потомства припадає на весну або початок літа. Дитинчата народжуються довжиною майже 2,7 м. Вони дуже грайливі. Статеве дозрівання наступає в 12-14 років. Статевий цикл у самок повторюється кожні три роки. Протягом життя самки народжують до 6 дитинчат і приблизно в сорокарічному віці припиняють розмножуватися зовсім.

Середня тривалість життя у самців наближається до 35 років, а у самок до 50 років.

Відео: Kinder Surprise S ugetiere im Meer 2014 Orcinus Orca FF012 Косатка Морські гіганти