Буйвол африканський (syncerus caffer).

Відео: Африканський буйвол (чорний буйвол)

Африканські буйволи наймогутніші з диких биків. Величезне і потужне тіло, порівняно невисокі, але м`язисті ноги, низько посаджена на міцній шиї тупа коротка голова і маленькі, підозріло дивляться, очі під навісом рогів, надають тварині похмурий і незламний вид.

Відео: African Buffalo. Африканський буйвол (polozov1140)

буйвол африканський

Рогу африканських буйволів зближені за допомогою широких підстав, утворюючи тим самим на чолі суцільну броню, далі вони розходяться в сторони - вниз, а в кінці загинаються вгору і трохи всередину гладкими гострими кінцями, відстань між якими іноді перевищує метр. За своїми розмірами африканські дещо поступаються індійським буйволам, але завдяки дуже щільному статурі, перевершують їх в масі: літні самці досягають ваги до 1200 кг.

Передні копита буйволів помітно ширше задніх, що викликано необхідністю витримувати вагу передньої частини величезного тіла, яка значно потужніше задньої. Тіло тварин покрите рідкісною, але грубою шерстю темно-сірого або чорного кольору, через яку просвічується темна шкіра. З віком шерсть редеет- у старих тварин навколо очей починають з`являтися білясті кола. Хвіст у буйволів довгий з пензлем волосся в кінці-вуха широкі великі, з облямівкою з довшої шерсті.




Африканські буйволи пристосувалися до проживання в різноманітних біосфери, від відкритих саван і до густих тропічних лісів. В горах вони зустрічаються до висоти 3000 м. Найчисленніші популяції цих тварин живуть в багатих на опади саванах, де цілий рік є достаток в травах, чагарниках і воді. Проте скрізь існування буйволів тісно пов`язане з водою і далеко від водойм вони не живуть. Також вони не тримається в районах, де за рік випадає менше 250 мм опадів. В даний час ареал проживання буйволів в основному прив`язаний до охоронюваних територій і заповідникам. Тільки там ці тварини утворюють стада, які налічують сотні голів.

Відео: Гангстери дикої природи - Буйволи, Nat Geo Wild




Харчуються африканські буйволи трав`янистою рослинністю, часто поїдають прибережні рослини і дуже рідко гілки і листя. У найспекотніші години буйволи нерухомо й сумирно лежать на одному місці, причому сплять або пережовують жуйку. Притулками їм нерідко служать брудні ями або калюжі, чому тварини часто бувають покриті кіркою засохлого бруду. При відсутності такого ложа, буйволи шукають прохолоду в лісі або в ущелинах, щоб спокійно насолоджуватися відпочинком, а на відкритих рівнинах змушені задовольнятися тінню якогось дерева або куста.Бліже до вечора тварини піднімаються і пасуться з невеликими перервами до раннього ранку в тривожної квапливості, відмахуючись від докучливих мух. Часто висловлюють своє роздратування приглушеним ревом, підозріло обнюхують повітря товстим і завжди вологим носом і сердито б`ють пензлем хвоста себе по боках.

Буйвол - дуже обережна тварина. Особливо бувають чуйні корови з телятами. Достатньо лише незнайомого запаху або легкого шуму, щоб стадо завмерло в оборонній позиції і насторожилося: самці спереду, а самки з телятами позаду. В такий момент голови тварин підняті, а роги відкинуті назад-одну мить - і стадо звертається дружно почали тікати. Незважаючи на своє важковагове складання, буйволи дуже моторні і швидкі: на бігу вони розвивають швидкість до 55 км / ч.

Відео: Бики буйволи

Після закінчення вагітності, яка триває 10-11 місяців, починається масове отелення. Тоді корови усамітнюються від загального стада. Новонароджене теля смокче свою матір близько півроку.

Ворогів у африканських буйволів трохи. Тільки леви регулярно нападають цілим прайдом на молодих телят і корів. Разом з тим на літніх биків, а також малими силами навіть леви нападати не вирішуються.