Рись звичайна (felis lynx).

Свою назву (Felis lynx) рисі отримали, завдяки видаваному крику, схожому на зловісний регіт. Lynx перекладається з латинської, як сміх.

Відео: Eurasian lynx / Felis lynx / Звичайна рись 0050

Це досить великі звірі на сильних високих ногах з дуже широкими і волохатими лапами. Тулуб у них короткий (80-105 см), хвіст також короткий, як би обрубаний на кінці (20-30 см). Середня маса хижаків від 8 до 15 кг. З боків голови на щоках яскраво виражені широкі баки, на кінчиках вух - пензлика, які, ймовірно, служать

рись звичайнаантенами, що сприймають коливання звуку і передають їх на середнє вухо. Хутро дуже густий, м`який і пухнастий. Забарвлення змінюється від палево-димчастого (на північному сході) до іржаво-червонуватого (на півдні), зі слабо вираженими темними плямами.

Звичайні рисі воліють поселятися в глухих темнохвойних лісах, непрохідних чагарниках і скелястих горах на Крайній Півночі, Кавказі, а в останні десятиліття проникли і в камчатські лісу. Іноді хижаки розташовуються на окраїнах боліт і поблизу старих вирубок. Рисі можуть жити при температурі навіть до 57 градусів морозу. Вони з легкістю пересуваються по глибокому снігу. Поза сезоном розмноження рисі ведуть відокремлений спосіб життя. Кожен звір володіє окремою ділянкою, межі якого мітить своїми екскрементами. На улюблених мисливських стежках також достаток міток, які тварини наносять сечею.

Відео: Lynx / Звичайна рись




Рисі - відмінні мисливці, вдень вони лікуються в лігвищах, а з настанням сутінків стають активними. Ці хижаки добре лазять по скелях і деревах, відмінно плавають. Полювання починають із засідки, вибираючи місце, з якого добре все проглядається, і чекають, іноді лежачи годинами без руху, появи жертви. Рисі мають дуже тонким слухом і гострим зором. Рухаються рисі абсолютно безшумно. Побачивши здобич або виявивши свіжий слід, рисі дуже терпляче підкрадаються до неї, нападаючи великими стрибками. Стрибки хижаки здатні здійснювати довжиною до 4 метрів. Бігають гірше, жертву переслідують на відстані не більше 80 метрів, після чого видихаються. У зимовий час рисі полюють на копитних, коли вони в глибокому снігу грузнуть. Взимку за добу одна рись з`їдає в середньому 2,5-3 кг м`яса. При всій своїй обережності рисі людей не дуже бояться. У голодні часи заходять в села і навіть у великі міста.




Основним джерелом живлення рисі є зайці-біляки. Також хижаки харчуються тетерячому птахами, дрібними гризунами, іноді молодими козулями і оленями. Іноді можуть нападати на домашніх собак і кішок, а в лісі на дрібних хижаків типу лисиць і єнотовидних собак.

Гон у рисей починається у другій половині зими і супроводжується запеклими бійками самців з гучним ревом або криками.

Утворили шлюбну пару тварини, при зустрічі виконують особливий ритуал вітання: спочатку обнюхують один в одного носи, потім стають навпроти і починають легко будується лобами. Також дружня прихильність виражається у рисей взаємним вилизування шерсті. Вагітність триває 6-10 тижнів. У травні-червні народжуються 1-5 (зазвичай 2-3) дитинчат, які прозрівають на 8-12-й день. Молодих звірів виховують обоє батьків. Для вирощування потомства самки споруджують в ямах, ущелинах скель, земляних печерах, занедбаних норах борсуків лігво, яке заздалегідь вистилається травою, шерстю і пір`ям. З матір`ю тримаються вони до чергового гону. Потім молоді рисі починають самостійне життя і в два роки досягають статевої зрілості.

Відео: Переклад РИСЬ НА ЯБЛУКА

Рисі, особливо восточносибирский підвид, є цінними хутровими звірами. На людину нападають виключно рідко і лише в разі самооборони. Тривалість життя в природних умовах складає 15-20 років.