Коала (phascolarctos cinereus).

Відео: Koala (Phascolarctos Cinereus)

Коала, безсумнівно, є найулюбленішим австралійцями сумчастих тварин. Жодна книга про Австралії, жоден проспект для туристів не обходяться без зображень цих милих, пухнастих звірят, які поряд з кенгуру, можуть вважатися символом цього материка. Мовою племен Південного Уельсу слово "коала" означає "не пити".

Відео: El Koala Phascolarctos Cinereus Documental Nacimiento y Vida

Коали або сумчасті ведмеді - це невеликі звірята з щільним статурою: довжина їх тіла 60 - 82 см, а вага від 5 до 15 кг.

коала


Голова широка і велика, з сплощеним "обличчям". Очі маленькі. Вуха закруглені, великі, покриті густим хутром. Спинка носа чорна, безволоса. Є щічні мішки. Хвіст дуже короткий і зовні майже не помітний. Волосяний покрив у коал м`який, густий і міцний. Забарвлення на спині змінюється від світло-сірих тонів до темно-сірих, іноді буває рудувата або червонувата, черевце більш світле. Кінцівки у коал відмінно пристосовані до лазіння по деревах. Вказівний і великий пальці на передніх кінцівках протиставлені остальним.Ето дозволяє звірові міцно охоплювати гілки дерев. Найвидатнішою частиною тіла у коал вважаються кігті, які відсутні лише на великих пальцях задніх кінцівок. Вони настільки сильні і гострі, що, встромивши їх міцно в дерево, тварина не падає вниз, навіть під час міцного сну. У самок добре розвинена виводкова сумка з двома сосками всередині. Зазвичай коали мовчазні, а голос подають лише в разі небезпеки або в період розмноження. Поранений або переляканий коала кричить як дитина.

Відео: Koala (Phascolarctos cinereus)

Їжа коал складається тільки з листів евкаліптів. З 350 видів, що ростуть в Австралії, цих дерев коали вибирають всього 20, а 5 з них є найулюбленішими. У день дорослий коала з`їдає близько кілограма листя. Але найдивніше в тому, що ці листя отруйне. Вони містять різні отрути і навіть синильну кислоту. Якщо таких листів пожует вівця, вона гине відразу. Виявляється, що коали щоразу обирають такий вид евкаліпта, де в цей час майже немає отрути в лістьях.Как тільки отрут додається, звірята відшукують собі інший вид евкаліпта. Для цього вони спускатются на землю і перебігають від дерева до дерева. А роблять коали такі перебіжки зазвичай вночі. Необхідна кількість вологи тварини отримують з евкаліптового листя і в питті тому не потребують. В іншому випадку, для повільних коал було б дуже важко або зовсім неможливо добратися до джерел прісної води.




Коали живуть в евкаліптових лісах і майже все життя проводять серед крон цих дерев. Вдень тварини сплять (по 20 годин на добу), зручно влаштувавшись на гілці, а вночі, лазити по деревах, відшукують корм. Навіть коли коали не сплять, вони зазвичай годинами сидять зовсім нерухомо, обхопивши гілку передніми лапами. На землю звірята спускаються виключно для переходу на інше дерево, до якого не можуть дострибнути. З дерева на дерево коали стрибають на подив дуже спритно і впевнено, також вміють плавати.

Коали вважаються завзятими одинаками. Самки живуть кожна окремо на своїй ділянці, самці територіальних кордонів не дотримуються і ще менше жадають спілкування один з одним. Збираються маленькими групами коали лише під час шлюбного періоду. У цей час часто можна почути закличні крики кавалерів, правда, сім`янини з них погані - вони залишають дружину після народження дитинчати.

У самки народжується тільки один малюк, який має довжину тільця лише 1,5-1,8 см і масу не більше 5,5 м Дитинча залишається в материнській сумці, харчуючись молоком, протягом півроку, а після ще солько ж "подорожує" на животі або на спині у матері, міцно вчепившись в її хутро.

Відео: Sleeping Koala (Phascolarctos cinereus)