Кіт горбатий (megaptera novaeangliae).

Відео: Горбач. Megaptera novaeangliae. Пластиліновий пізнавальний мультфільм. Plasticine Animation

Горбатий кит (горбач)

Відео: Горбатий кит (Humpback whale)

Горбатий кит (Інша назва горбач) Є досить великим ссавцям. Середня довжина тіла у самок становить 14,5 м і 13,5 м у самців, середня маса близько 30 т, а максимальна сягає 48 тонн. Свою назву тварини отримали або через схожий на горб спинного плавника, або від звички сильно вигинати спину при пірнанні, ще більше підкреслюючи свій горб.Среді китоподібних горбачі володіють найбільшою товщиною шару підшкірного жиру після синього кита.

Від інших представників сімейства горбаті кити відрізняються характерною забарвленням і формою тіла, розмірами грудних плавників, формою спинного плавника, великими «бородавками» на пасти і нерівній кромкою хвостового плавника. Їх тіло щільне і вкорочене, розширене в передній частині і стисле з боків в задній. Голова сплощення, із закругленою на кінці мордою, яка у дорослих особин в 3,2-3,5 рази коротше тела.Ніжніе щелепи масивні і виступають вперед на 10-30 см. Забарвлення тварин настільки різноманітна, що дозволяє розрізняти окремих особин. Бока і спина в основному чорні, грудні плавці завжди білі знизу, а зверху бувають чорними, плямистими або також білими.




Горбачі поширені по всьому Світовому океану, крім льодових районів Арктики і Антарктиди. Велику частину часу вони проводять в прибережних водах, що не віддаляючись від берега більш, ніж на 100 км. Лише під час міграції кити спрямовуються у відкритий океан. Плавають вони зазвичай зі швидкістю 10-15 км / год, але здатні розганятися до 30 км / ч. У пошуках їжі горбаті кити пірнають на глибину до 300 м, а час одного занурення не перевищує 15 мінут.Виниріваніе супроводжується фонтаном води висотою 3 метри. Наситившись, тварини люблять гратися на поверхні моря, виконуючи різноманітні перевороти і вистрибування. Таким чином, вони позбавляються від шкідливих морських паразитів, які присмокталися до шкіри.




Харчуються ці кити головним чином в місцях нагулу, а в період зимівлі і під час міграцій голодують, використовуючи величезні жирові запаси і втрачаючи майже третину своєї маси. Основним раціоном харчування у горбанів є ракоподібні і стайная дрібна риба (оселедець, сардини, скумбрія і анчоус), лише іноді головоногі молюски і криль (дрібні ракоподібні, довжиною менше 5-ти сантиметрів). Шлунок дорослої особини вміщує майже півтонни корми.

Коли кит-горбань полює один, він запливає в рибну зграю з відкритою пащею і заковтує їжу разом з водою, проціджуючи через цедільний апарат, або глушить рибу ударами хвостового плавця, плаваючи по колу навколо зграї. Коли кити збираються в групи, вони оточують зграю риб і починають збивати навколо неї піну, через яку здобич не може вирватися на свободу. Потім горбачі по одному поднирівает знизу під косяк і заковтують рибу.

Відео: Humpback whale Iceland. Kn lval, Island

Вагітність у самок триває близько 11 місяців. Новонароджений кит з`являється на світ до 4,5 метрів в довжину і важить від 0,7 до 2 тонн. Малюки люблять кататися верхи на спині у своєї матері, яка ж завжди пильно наглядає за ним. Самка виробляє більше 450 літрів молока на добу жирністю 55%, тому дитинча виростає досить сільним.Он потребує молока і турботі матері майже рік, після чого піклується про себе сам. Через 5-6 років у молодих горбанів настає статева зрілість, але лише у віці 8-12 років вони можуть спаровуватися.

Ворогів у горбатих китів майже немає, крім косаток, нападників на молодих китенка, і людини, який полює через китового вуса і жиру. Після заборони в 1982 році комерційного китобійного промислу популяція горбанів поступово збільшується, про що говорить і той факт, що в Червоній книзі статус виду в даний час вже змінений з "загрозливий" на "вразливий".