Ведмідь бурий (ursus arctos).

Ведмеді - самі незграбні, незграбні, дурнуваті і клишоногі хижаки в Європі, але незручність їх рухів є більше уявній, ніж дійсною. При ходьбі і легкому бігу ведмеді стають одночасно на обидві ліві або на обидві праві лапи по черзі, тому весь час перевалюються з боку на бік.

ведмідь бурийПри прискореному бігу пускаються в швидкий галоп, з легкістю можуть наздогнати людини і в більшості випадків виявляють своє спритність і спритність.

Зовнішній вигляд цих хижаків добре відомий навіть дітям. Тіло у них потужне з високим горбом, де зібрана маса м`язів, які дозволяють ведмедям використовувати лапи як потужної ударної сили і легко ними рити. Голова масивна з невеликими очима і вухами, в роті 40 зубів. Хвіст короткий - всього 6,5-21,0 см і ледь виділяється з вовни. Стопи лап бурих ведмедів дуже широкі, всі п`ять пальців озброєні потужними довгими (8-10 см), що не втяжной серповидно вигнутими пазурами, які значно довше на передніх кінцівках, ніж на задніх. Шерсть густа довга і груба і зазвичай рівномірно забарвлена. Линька у ведмедів відбувається два рази на рік - навесні та восени.

Забарвлення бурих ведмедів дуже мінлива, але найпоширенішою є її бура форма. Так у грізлі Скелястих гір можуть бути білими кінчики волосся на спині. Цілком сиво-біле забарвлення зустрічається у гімалайських бурих ведмедів, а бліда рудувато-бура - в Сирії. Лапи ведмедів коричневі або чорні, на подушці з зморшкуватою шкірою.




Живуть бурі ведмеді в усій лісовій зоні, за винятком південно-європейської частини Росії, на Кавказі, місцями в лісотундрі. Влітку часто заходять в тундру і високогір`я, а на Чукотці живуть в тундрі постійно.




Активність бурі ведмеді виявляють частіше в сутінках і вночі, а в окремих випадках також днем. Взимку вони впадають в неглибокий сон, спорудивши барліг в ямі, під корінням вивернутого вітром дерева, в печері, ніші обриву або інших затишних місцях зі скупченням великої кількості снігу. Взимку можна дізнатися барліг по струмку пара, яка піднімається над вхідним отвором. Деякі з сибірських ведмедів в роки неврожаю горіхів кедра взагалі не впадають в сплячку, а бродять тайгою в пошуках падали або необережних туристів. Такі тварини - шатуни дуже небезпечні, агресивні і підлягають відстрілу. Влітку ведмеді влаштовуються на відпочинок, лягаючи на землю прямо серед трави, чагарників, головне, щоб місце було безпечним і досить відокремленим.

Бурі ведмеді всеїдні, але раціон у них на 3/4 рослинний: жолуді, горіхи, ягоди, коріння і стебла трав. У неврожайні на горіхи і ягоди роки ведмеді відвідують в південних районах посіви кукурудзи, а в північних - посіви вівса, розоряють пасіки і нападають навіть на домашню худобу. Іншу частину раціону складають комахи, черви, гризуни, ящірки і жаби. Великі самці іноді нападають на молодих оленів, косуль, ланей, кабанів Ілос. Бурі ведмеді люблять мед, поедют в крайніх випадках падаль і навіть можуть віднімати здобич у вовків, пум і тигрів. Звичайним об`єктом полювання служить і риба зазвичай під час нересту.

З травня до початку липня у ведмедів відбувається гон. Тоді мовчазні звірі видають гучний рев, а між самцями іноді виникають жорстокі сутички. Після 6-8 місячної вагітності ведмедиця приносить вже в барлозі 2-3, дуже рідко 4-5 дитинчат, які важать всього 0,5 кг і зовсім безпорадні. Медвеженка прозрівають лише через місяць, а до весни стають зростанням з собаку і починають їсти ягоди, зелень, комах.

Бурі ведмеді служать об`єктом спортивного полювання. Їх жовч і жир використовуються в медицині, так як містять величезну кількість вітамінів і мають цілющі властивості. У природі бурі ведмеді живуть 20-30 років, а в неволі - близько 50 років.