Леопард (panthera pardus).

Відео: Persian leopard (Panthera pardus saxicolor)

Леопарди - великі незвичайно красиві кішки, мають гнучким струнким, м`язистим, витягнутим і злегка приплюснутим з боків тілом, довжина якого становить 0,9-1,8 м. Хвіст довгий від 0,75 до 1,10 м. Голова округла. Вуха короткі, злегка закруглені, пензлики на їх кінцях відсутні.

Відео: Az rbaycanda Qafqaz b biri (Panthera pardus saxicolor) / Caucasian leopard records in Azerbaijan

леопард

Зубов 30. Кінцівки дуже сильні з потужними, гострими, як голки, і смертоносними, як кинджали, кігтями, які втягуються в спеціальні піхви. Маса тіла зазвичай становить 30-40 кг, але зрідка може досягати до 100 кг. Хутро у особин, які проживають в тропічних країнах, що не дуже густий і не пухнастий. У амурського ж підвиду зимове хутро пухнастий і густішою. Самці майже на третину більші за самок.

Відео: Persian leopard and North Chinese leopard

Основне забарвлення тіла леопардів жовтий з різними відтінками та неуважність всюди чітко окресленими суцільними і у вигляді кілець чорними плямами. У азіатських леопардів плями великі, у африканських - дрібні. У забарвленні леопардів, що мешкають в густих тропічних лісах, переважають дуже яскраві і соковиті тони. Зрідка трапляються вкрай чорні леопарди. Зазвичай їх називають чорною пантерою, але це ті ж леопарди, тільки одягнені в шкуру чорного кольору. Лише при дуже яскравому світлі на Чорних пантер, правда з працею, можна помітити ту ж плямистість.




Леопарди мешкають на великій території і населяють більшу частину Африки, південну Азію і Південно-Східну Європу. Чорні пантери проживають по всьому ареалу леопардів. Найчастіше їх можна зустріти в Південно-Східній Азії, а в Уссурійську-Амурському краї вони дуже рідкісні.

Відео: North-Chinese leopard (Panthera pardus japonensis)




Місцями проживання леопардів є глухі субтропічні, тропічні і змішані ліси, гірські схили, савани, рівнини, зарості по берегах великих річок. Тримаються поодинці і полюють вночі. Все леопарди відмінно лазять по деревах, вміють навіть спати на дереві, сховавшись в гілках, а часом навіть ловлять на деревах мавп або ховають від інших хижаків свою здобич. Однак головним місцем полювання все ж є земля. Полюючи із засідки, леопарди роблять величезні стрибки висотою до 5,5 м, падаючи на спину жертви, кусають її в загривок і валять на землю.Леопарди дуже хитрі кішки. Вони можуть по кілька годин валятися на сонці, прикинувшись мертвим, стогнати, зображуючи вмираючого, тим самим, подманівая до себе цікавих недосвідчених оленів або верблюдів. Убивши велику антилопу і досить наситившись, леопарди ховають залишки своєї трапези в розвилці дерева, і охороняють їх від ненажерливих шакалів і гієн.

Основну видобуток леопардів складають дрібні антилопи, козулі, олені та інші копитні тварини. У важкі часи вони можуть добувати гризунів, птахів, мавп, не гребують комахами і плазунами. У раціон леопардів, які проживають на території Росії, входять борсуки, єнотові собаки, маньчжурські зайці, плямисті олені і кабани. Іноді серед леопардів зустрічаються і людожери.

Леопарди ведуть зазвичай нічний спосіб життя, а вдень відпочивають на деревах. Вони не люблять воду і ховаються, коли йде дощ. Свій послід заривають як кішки. Мають чудовим слухом і зором. Нюх у них слабке. Леопарди сміливі і обережні, спритні і стрімкі, не знають страху. З антилопою в зубах хижак застрибує на висоту 2-3 м. У гонитві за здобиччю розвивають швидкість до 16-18 м / c. Захисний забарвлення хижаків добре маскує їх. Видає леопардів тільки хвіст. Він спокійно звисає з дерева, але коли тварина не спокійно, кінчик хвоста ворушиться.

Розмножуються леопарди цілий рік. Після 3-х місячної вагітності самки народжують 1-2 дитинчат, які сліпі, але вже плямисті. Лігвом їм служать ущелини, печери, ями у відокремлених, глухих місцях. Мати 2 роки піклується про потомство, самець регулярно відвідує свій виводок і допомагає полювати. У віці 3 років молоді леопарди вже обзаводяться своїми сім`ями.