Пума (felis concolor).

Відео: PUMA CONCOLOR

Пума (кугуар)Ця граціозна кішка є справжньою рекордсменкою за кількістю даних їй імен. Кугуар, оленячий тигр, мексиканський лев, бурий ягуар, срібний лев, гірський кіт, червоний тигр та інші - це все про пуме. Мовою перуанських індіанців слово «пума» звучить як «кечуа» і означає дика красуня, а «concolor» на латині - це «одноколірний». Кугуар відноситься до сімейства малих кішок, хоча в Америці займає за величиною друге місце, поступаючись тільки ягуару.

Своїм виглядом пуми нагадують пантеру, хоча більш граціозні. У них більш подовжене, гнучке і міцне тіло, невелика голова з маленькими і круглими вухами, міцні, невисокі ноги. Очі золотисті або коричневі, ніс широкий. Зростання цих кішок становить 65-75 см., Вага в середньому 70 - 100 кг, а довжина тіла дорівнює 100-180 см. Хутро короткий і густий, пофарбований в один колір: сіро-коричневий або коричнево-жовтий. На передніх лапах по 5 пальців, на задніх - по 4. Задні лапи значно сильніше передніх.

Відео: VIDEO EDUCATIVO PUMA CONCOLOR




Живуть хижаки в низинах і в гірській місцевості до всоти в 4700 м. Над рівнем моря. Помічено тенденція - чим вище, тим менше розмір живуть там пум. Напевно, не випадково місцем проживання пуми облюбували гірські райони - конкуренції серед хижаків майже немає, а копитних тварин, на яких приємно пополювати вночі, хоч відбавляй. У своєму середовищі проживання вони ведуть відокремлений спосіб життя, намагаються уникати один одного і наближаються до інших кішкам тільки заради спарювання. Дорослі особини живуть на територіях, площа яких може досягати до 1300 квадратних кілометрів. Іноді заволодіти власними землями гірським кішкам буває дуже важко і навіть доводиться битися на смерть, відстоюючи свої володіння.

Основна їжа пум - це олені, але при їх нестачі хижаки не гребують і іншою дичиною. Можуть напасти і перемогти бика або лося. Якщо немає великої здобичі, то доводиться задовольнятися койотами, броненосцями, дикобразами, навіть скунсами або білками. Хижаки не роблять ніяких відмінностей між домашніми і дикими тваринами.

Відео: Puma, El Le n de los Andes - National Geographic




Полюють пуми вночі, а вдень їм подобається погрітися на сонці, або поспати в своєму лігві. Але коли дуже хочеться їсти, кішки виходять на промисел і вдень. Вони добре лазять по деревах, скелях, вміють плавати, хоча воду не дуже люблять. Під час бігу можуть розвивати швидкість 50 км / год, але тільки на короткі відстані. Тихо підкравшись до своєї жертви, хижаки стрибають на неї і кусають в загривок або за горло. Гострі зуби і довгі (4 см.) Ікла є грізною зброєю для жертв пум. Якщо видобуток велика і не з`їдається за один раз, тварини ховають залишки, закриваючи їх листям і гілками, в надійному місці. За рік одна пума з`їдає близько 1300 кг м`яса.

Пума (кугуар)

У самок, як і у домашніх кішок, тічка може починатися в будь-який час року. Самець, відчувши знайомий запах, бере ініціативу на себе і проникає на територію самки. Якщо ж вона не відкине його, обидва звіра залишатимуться разом майже тиждень, полюючи і ділячись їжею. У цей період вони можуть спаровуватися до 60-70 разів на протязі дня. Коли «медовий тиждень» закінчується, самець йде, і більше ніколи не повертається. Сімейне життя у світі пум ведуть тільки самки зі своїми дитинчатами.

Відео: American Puma - the 5th Largest and Strongest Cat in the world

Кошенята народжуються через 3 місяці після спаровування. Звичайний послід налічує двох або трьох малюків. Особливістю пум є те, що, будучи самі однотонного забарвлення, самки народжують плямистих кошенят. Ці плями іноді зберігаються до однорічного віку. Народжуючись сліпими і вагою всього лише 450 грам, кошенята швидко ростуть, тому що материнське молоко в 6 разів жирніше, ніж коров`яче. Вже у віці одного місяця, малюки досить дорослі, щоб покинути лігво і грати під наглядом матері, яка годує їх молоком до 3-х місяців. На другому році життя молоді гірські кішки досягають повноліття, залишають сімейні володіння і обзаводяться своїми власними.