Жираф (giraffa cameleopardalis)

Жирафи - найвищі ссавці на землі. Характерною особливістю їх зовнішності є непропорційно довга шия і дуже довгий язик. Голова відносно невелика, спина похила, ноги довгі. Висота дорослого самця від землі до голови досягає 4,7-5,8 м. Маса майже 750 кг. Самки трохи менше ростом і трохи легше.

жираф

Очі у жирафів чорні, облямовані густими віями, вушка вузькі і короткі, на лобі зростає пара покритих шерстю невеликих ріжків. Жирафи - також одні з небагатьох ссавців, які зовсім не можуть плавати.

Відео: Жираф (Giraffa camelopardalis) [Це цікаво] Тварини Африки

Основний фон забарвлення жирафів - жовтувато-рудий. З цього фону безладно розкидані шоколадно-бурі плями неправильної форми. У сітчастих жирафів, які водяться в лісистих місцевостях Північної Кенії і Сомалі інший тип забарвлення. У них плями у вигляді багатокутників майже зливаються, а жовтий колір фону проявляється лише у вигляді рідкісних смужок. По-цьому створюється враження, що тварина покрито золотистої мережею. Це самі красивий вид жирафів. Забарвлення молодих тварин завжди світліше, ніж у старих.




Природне місце існування жирафів - африканська савана. Це відносно відкриті, трав`янисті рівнини з небагатьма деревами та чагарниками. Жирафи, як і всі парнокопитні, є виключно травоїдними. Будова тіла дозволяє їм харчуватися листям крон дерев на висоті, де у жирафів немає конкурентів. Найбільш охоче жирафи воліють листя акації. Тварина охоплює гілки своїм довгим язиком, тягне їх до рота і, відтягуючи голову назад, общипувати листя. Причому губи і язик побудовані так, що не ушкоджуються про колючі сучки. Трав`янистою рослинністю жирафи харчуються рідко, так як щоб пастися, їм доводиться дуже широко розсовувати передні ноги і навіть іноді опускатися на "коліна". Такі незручні пози жирафи змушені приймати також на водопої. Але, трапляється це досить рідко, так як необхідність у волозі жирафи задовольняють за рахунок соковитою їжі і можуть обходитися без води по декілька тижнів.

Відео: Giraffe (giraffa camelopardalis) in the Moscow Zoo




Активність жирафи проявляють днем. Їдять, зазвичай, вранці і в післяобідній час, а в найспекотніші години стоять в тіні акацій в напівсонному стані. У цей час вони жують жуйку, їх очі злегенька, а вушка постійно рухаються. Справжній же сон у жирафів тільки вночі. Вони лягають на землю, підтискають під себе обидві передні ноги і одну задню, а на іншу з задніх ніг, яка витягнута в сторону, кладуть голову. Довга шия при цьому виявляється зігнутою назад. Цей сон досить часто переривається, а сумарна тривалість глибокого сну у дорослих жирафів разюче маленька і не перевищує за всю ніч 20 хвилин!

Живуть жирафи невеликими стадами (від 7 до 12 голів), хоча іноді збираються і в більш численні групи. Часто стадо жирафів об`єднується з зебрами, антилопами, страусами, але зв`язок ця недолговременна. Усередині стада дотримується строга ієрархія в підпорядкуванні, як і у інших стадних тварин. Головною зброєю жирафів в боротьбі за першість є, на вигляд, нешкідливі ріжки разом з масивною головою. Якщо суперник не відступає, тварини стають майже впритул пліч-о-пліч і наносять один одному удари головою і шиєю. Цікавим фактом є те, що жирафи проти одноплемінників ніколи не застосовують, що володіє винятковою силою, удар передньою ногою.

Відео: Збуджені Жираф використовує переваги Мотоцикли першому побаченні Етикет

У липні у жирафів починається період гону і триває близько двох місяців. У самок вагітність триває 420-450 днів. Під час пологів вони на землю не ложатся- стадо щільним кільцем обступає самку, захищаючи її від можливої небезпеки, і вітає нового члена стада ніжними дотиками носів. Новонароджений малюк має масу до 70 кг і зріст 1,7-2 м.

У жирафів зовсім небагато природних ворогів. Тільки леви зрідка нападають на них, але від одного хижака жираф успішно відбивається ударами передніх ніг.