Шакал (canis aureus).

За своїм зовнішнім виглядом шакали схожі на дрібних вовків або койотів, а за величиною шакали займають місце між лисицею і вовком. Їх морда гостріше, ніж вовча, але ширше і тупіше, ніж лісья- статура щільне, ноги відносно довгі. Вуха короткі, розставлені трохи ширше, ніж у лисиць і закругляются на вершинах. Пухнастий хвіст дорівнює майже третини довжини тіла і досягає п`ят тварини.

Відео: Asiatic Jackal (Canis aureus)

шакал

Хутро жорсткий. Загальний забарвлення верху тіла - від брудно-сірого до сірувато-рудого. Значною мірою загальний фон повиті чорним відтінком, боки пофарбовані світліше, зі значно меншою сумішшю чорного кольору, але з великим розвитком рудих тонів. Низ тіла на череві білувато-жовтий, а на грудях рудувато-жовтий. Хвіст рудувато-бурий, з чорним кінчиком. Літнє хутро трохи коротше і грубіше зимового, а його забарвлення більш рудуватий. Довжина тіла дорослих особин 60-85 см, середня вага 8-10 кг, довжина хвоста 20 30 см.

Поширені шакали в Центральній Африці, Середній Азії, Південно-Східній Європі і на Середньому Сході. На території СНД вони живуть в середній частині Азії, на Кавказі, іноді зустрічаються в Молдавії. Шакали воліють густі зарості очерету і чагарників на рівнинах, поблизу озер, річок і морів. Трохи рідше вони зустрічаються в передгір`ях не вище 1000 м над рівнем моря, часто живуть поблизу населених пунктів.




Більшу частину року всі шакали кочують сімейними групами - зграями і поодинці. Зграя складається зазвичай з двох запеклих тварин і декількох сеголетков, але до неї можуть і примикати молоді або випадкові одинака. Налічується в зграї до 10 особин. Шакали - осілі тварини, сезонних міграцій не здійснюють, але іноді йдуть досить далеко від свого місця проживання в пошуках їжі і з`являються в тих районах, де був масовий падіж диких копитних або худоби. Для сховищ шакали зазвичай використовують різні природні поглиблення і ніші, ущелини серед каменів, в рідкісних випадках нори борсуків, лисиць, дикобразів, іноді риють їх самостійно.




Шакали дуже спритні й нахабні хижаки. Вони активні переважно в нічний час, але іноді і вдень. Перед виходом на полювання хижаки видають гучне виття, дуже схожий на високий крик, який миттєво підхоплюють всі інші шакали, що знаходяться поблизу. Полюють вони частіше поодинці або парами, іноді невеликими групами. Хижаки спритно підкрадаються до наміченої жертви і моментально схоплюють її, а полюючи вдвох, женуть видобуток один на одного. Пошук видобутку шакали ведуть, труся дрібною риссю, іноді зупиняючись, щоб прислухатися і принюхуватися. У місцях, де водяться великі хижаки, шакали часто слідують за ними, щоб поласувати залишками від їх видобутку.

Звичайні шакали дуже легко пристосовуються до різних видів їжі. Їх раціон складається з їжі тваринного і рослинного походження. Зазвичай здобиччю шакалів є дрібні звірки, птиці, ящірки, змії, жаби, риба, сарана, жуки та інші комахи. Їдять шакали багато ягід і плодів, включаючи і виноград, цибулини рослин, дині, кавуни і коріння цукрового очерету. Дуже часто шакали харчуються за чужий рахунок. Поїдаючи падаль, вони виконують функцію санітара, яка дуже необхідна в природі. У суворі зими шакали винищують безліч акліматизованих нутрій і зимуючих водоплавних птахів.

Гон у цих тварин починається в кінці зими. Вагітність триває майже 2 місяці. У виводку налічується зазвичай 5-8 (зрідка 3-12) цуценят. Через 10-12 днів вони прозрівають і харчуються материнським молоком до 5-6 місяців. Розмножуються шакали в неглибоких норах і лігвищах. Восени молоді цуценята стають самостійними і починають полювати поодинці або парами. Статевої зрілості молоді самки досягають через рік, а Юні самці - через два.

Місцями шакали служать об`єктом полювання, хоча їх шкура досить низької якості. Тривалість життя складає 8-9 років в природі і до шістнадцяти в неволі.

Відео: Pregnant Common Jackal (Canis aureus aureus) - Nagaland, India