Їжак (erinaceus europaeus).

Єжи легко відрізнити від інших звірів за своєю колючим спині. Вони є найбільшими представниками комахоїдних. Відрізняються їжаки і великою чуйністю: у них невеликі вушні раковини, та й самі зверки під час своїх нічних пересувань не дотримуються тиші. Вони рухаються шумно, а при

їжакраптових зустрічах починають голосно пихкати і фиркати - одним словом, зовсім не виявляють прагнення бути непомітними, як для своєї здобичі, так і для великих хижаків. Вся справа в тому, що видобуток їх складають малорухливі істоти, а при зустрічі з хижаком їжачки швидко згортаються в клубок, оттопирівая гострі голки в різні боки.

Довжина їх тіла 20-30 см, хвоста - не більше 3 см. Маса дорослого звірка 700-800 м Мордочка у їжаків витягнута, рухлива з гострим і постійно вологим носом. Очі чорні круглі, вушка маленькі, закруглені. На нижній щелепі 16 гострих зубів, а на верхній - 20. Верхні різці розставлені досить широко, залишаючи нижніх різців місце для прикусу. Посередині голови тягнеться смужка голої шкіри, зовсім позбавлена голок і навіть волосся. Голова, боки і спина вкриті голками довжиною до 2-х см. Всередині голки порожнисті і наповнені повітрям. У дорослих звичайних їжаків 5-6 тис. Голок, у молодих майже 3 тис. Лапи п`ятипалі з гострими кігтями. Задні кінцівки трохи довші за передні.

Відео: Erinaceus europaeus Їжак звичайний Moscow HD

Забарвлення хутра на мордочці, череві і ногах змінюється від світло-жовтого до темно-коричневого відтінку. Голки бурі, з поперечними темними смугами. і Горло і груди їжаків однотонні, без плям.




З особливостей поведінки цих Зверков варто відзначити і використання ними колючого покриву для транспортування матеріалів при будівництві гнізда для зимівлі.

Відео: Їжачок звичайний. Європейський їжак в дикій природі

Живуть звичайні їжаки в середній частині європейської Росії, на півдні Західного Сибіру і на Середньому Уралі. Їх можна зустріти в лісах, гаях, парках і в саду поруч з людиною. Місця проживання звичайних їжаків - це в основному лісові масиви, змішані або листяні. У суцільних тайгових лісах їжаків практично немає, уникають вони також і боліт. Воліють їжаки вогкуваті угіддя, захаращені хмизом, з густим підліском, старими вирубками, полянами, ярами і просіками. Людського житла їжаки не сторони - навпаки, вони цілком звичайні в городах і садах, куди їх приваблює наявність безхребетних.




Харчуються їжаки в основному комахами і черв`яками, але не відмовляються також від слимаків, птічьх яєць, маленьких пташенят і навіть польових мишей і ящірок. Іноді вживають як їжу опале ягоди і плодои, не гребують вони й падлом. Всупереч широко відомим повір`ям, їжаки не вміють носити що-небудь на голках. Полюють ці звірята частіше ночами, зазвичай на слух. За одну ніч їжачки проходять кілька сотень метрів, збираючи корм з поверхні землі або розкопуючи неглибоко грунт. При зустрічі з досить великою здобиччю, наприклад, зі змією або щуром, що здаються нешкідливими увальнями, їжаки проявляють несподівану спритність і швидкість, вбиваючи жертву миттєвим укусом в потилицю. Влітку ёжі будь-яких притулків не будують. На зиму впадають в сплячку.

Відео: Цікаві факти про їжаків! Interesting facts about hedgehogs!

Гон у звичайних їжаків починається ранньою весною. Вагітність триває 5-6 тижнів. Самки в посліді приносять від 2 до 8 сліпих, голих дитинчат, у яких вже через кілька годин після появи на світло виростають м`які голочки. Через 2-3 тижні у малюків відкриваються очі, а в місячному віці вони починають харчуватися самостійно. Статевозрілими їжаки стають тільки на два роки.

Єжи мають високу стійкість до зміїному і деяким іншим отрут. Серед густих голок у них знаходиться безліч кліщів і інших паразитів. Гострі колючки не завжди захищають їжаків від хижаків. Ведмеді, борсуки, степові орли і пугачі можуть розгорнути звірків, а хитра лисиця іноді закочує згорнутого в клубок їжака в воду, щоб змусити його розгорнутися.

До життя поруч з людьми звичайні їжаки пристосовується досить легко, і часто містяться як домашню тварину.