Кролик європейський дикий (oryctolagus cuniculus).

Відео: Crude rabbit (грубий кролик)

Предки диких кроликів або європейських кроликів мешкали на півострові Іберія, що на півдні Франції. Це єдиний вид з кроликів, який був успішно одомашнений людиною і дав велике розмаїття порід. Живучи в природних умовах кролики не виділяються особливо великими розмірами.

Відео: European rabbit - konijn - Oryctolagus cuniculus

Кролик європейський дикий

Довжина їх тіла всього 35-45 см, хвоста 4-7 см, вух 6-7 см, а вага в середньому становить 1,3-2,2 кілограма. Забарвлення верхньої частини тіла утворюється шляхом змішування волосся хутра, забарвлених в світло-бурий і чорний колір. Шерсть на спині сіро-бурою неяскравим забарвлення. Хвіст двоколірний: зверху чорно-бурий, знизу - білий. Черево диких кроликів і виворіт лап рудувато-білі. Задні лапи досить довгі. Ступні добре опушені, кігті прямі і довгі.

Широко поширені дикі кролики в Середній і Західній Європі та Північній Африці. Акліматизувалися вони також в Південній і Північній Америці, Австралії, Новій Зеландії, на багатьох островах і навіть у субантарктических районах.




Для поселення європейські кролики воліють порослі чагарником місця з пересіченим рельєфом. Це - балки, яри, занедбані кар`єри, обривисті берега лиманів і морів. Рідше зустрічаються вони в садах, лісосмугах, парках. Важливе значення для диких кроликів грає характер грунту, придатної для риття. Тваринки воліють поселятися на легких піщаних грунтах і уникають глинистих, щільних або кам`янистих ділянок.

Дикі кролики оседли. Вони займають території площею 0,5-20 га., Які мітять пахучим секретом з шкірних залоз. Між членами колоній існує взаімовиручка- стукаючи задніми лапами по землі, вони сповіщають сусідів про небезпеку. На відміну від зайців дикі кролики риють складні глибокі нори, в яких проводять більшу частину життя. Нори бувають двох типів: прості - на глибині 30-60 см, з 1-3 виходами і гніздовий камерой- і складні - на глибині до 2,5-3 м, з 4-8 виходами і довжиною до 45 м.




Від нір звірятка зазвичай не відходять далеко і харчуються на прілягаемих ділянках, ховаючись в норах при найменшій небезпеці. Обжиті нори дикі кролики залишають лише при сильній деградації рослинності поблизу нори або при її руйнуванні. Бігають кролики не дуже швидко (20-25 км / ч), але дуже вертко. тому спіймати дорослого кролика досить важко.

Відео: DSCN0123

Харчуються дикі кролики травою і соковитими м`якими частинами інших рослин, а при нестачі їжі поїдають кору дерев і гілки чагарників. Взимку і влітку звірята харчуються по-різному. Влітку харчуються зеленими частинами трав`янистих рослин, ппоедают капусту, різні коренеплоди і зернові культури. Взимку крім сухої трави нерідко виривають підземні частини рослин, гризуть кору чагарників і дерев. У ситуації повного дефіциту корму поїдають навіть власні фекалії.

Розмножуються кролики дуже швидко. У віці менше року молоді особини стають вже статевозрілими. Кролиці приносять 3-4 посліду на рік по 3-7 кроленят в кожному. Кілька більш плідні кролики в південних західноєвропейських країнах (3-5 виводків по 5-6 кроленят), а в Австралії і Новій Зеландії вони розмножуються ще швидше. Перед пологами кролиці влаштовують всередині нор гніздо. Для підстилки використовують вичесати подпушь з хутра на власному череві. На відміну від зайчат, кроленята народжуються сліпими, голими і зовсім безпорадними, а важать всього 40-50 грам. Після 10 дня у них відкриваються очі. на 25 день малюки починають вести самостійне життя, хоча мати продовжує їх годувати молоком майже до місячного віку.

Незважаючи на швидкість розмноження, в диких умовах дуже висока смертність молодняка. Під час перших трьох тижнів життя гине майже 40% молодняку, а в перший рік близько 90%. Особливо висока смертність від кокцидіозу і, при затопленні нір в дощову пору. Максимальна тривалість життя диких кроликів складає 12-15 років.

В Європі кролики вважаються об`єктом полювання (м`ясо цих звірків використовується в їжу) і сільськогосподарськими шкідниками.