Білуха (delphinapterus leucas).

Білуха

В найтеплішому місяці заполяр`я - липні, коли тундра пофарбована в зелений колір, а вздовж узбережжя відколюється арктичний лід, починається велика міграція водних тварин, одним з яких є білий кит білуха. Доросла тварина важко з ким-небудь сплутати через однотонної, білого забарвлення шкіри, яка змінюється з віком. У новонароджених вона темно-синя, після року стає сірою і блакитно-сірою, а у особин старших 3-5 років - білої (звідси і назва).

Самці досягають до 6 м довжини і майже 2 тонни маси, самки трохи дрібніше. Голова «лобата», без дзьоба. Хребці на шиї не зрощені між собою, тому белуха, на відміну від інших китів, здатна повертати голову. На спині плавець отсутствует- звідси ще одна назва тварини - «безкрилий дельфін». Грудні плавники невеликі, овальної форми. Від переохолодження білух захищає шар підшкірного жиру товщиною не більше 10-12 см., А шкіра і ущільнений шар епідермісу (близько 1,5 см товщини) рятують тварин від пошкоджень під час плавання серед льдов.Распространени вони між 50 ° і 80 ° пн. широти, населяючи арктичні моря, а також Охотське і Берингове море, іноді взимку зграї білих китів заходять в Балтійське море.

Голова у білухи «лобата» і без дзьоба


Незважаючи на величезну вагу, білухи відрізняються великою спритністю і здатністю до маневрів на мілководді. Вони здатні плавати не тільки на спині, але навіть і задом наперед. Середня швидкість руху становить 3-9 км / год., А злякавшись, тварина може зробити ривок до 20 км / ч. При звичайній швидкості через кожні 1-1,5 хвилини білухи виринають на поверхню, але при необхідності можуть залишатися під водою близько 15 хвилин.

Відео: ЛЕБЕДЕВ.ТВ: Білий кит

Білі кити дуже розвинені істоти, про що свідчить безліч звуків, що видаються тваринами, міміка і навіть якісь жести. Крім того білухи - чудові помічники людини: вони доставляють обладнання водолазам і допомагають шукати затонулі кораблі.




Дорослі особини цих китів споживають в день до 15 кг їжі. Свою здобич вони не хапають зубами, а всмоктують. Іноді в пошуках харчування вони не рідко запливають в великі річки, такі як Об, Лена, Єнісей і Амур, іноді, на кілька сотень кілометрів вгору за течією. Головним їх кормом є в основному стайная риба: оселедець, лососеві і Сігов види, навага, мойва, камбала, тріска і сайка. Так само тварини можуть харчуватися головоногими і ракоподібними молюсками.

Білухи ведуть активний спосіб життя, здійснюючи регулярні сезонні міграції. На початку весни вони починають переміщатися ближче до берега, де, крім великого достатку їжі і більш високої температури води, існують місця для «линьки» - щоб зняти омертвілі верхній шар шкіри, тварини труться на мілководді про гальку. У зимовий час білі кити тримаються кромки льодовика, але іноді проникають далеко в зону зледеніння, піднімаючись подихати до тріщин і полину, яким не дають змерзнути, пробиваючи спиною лід товщиною в кілька сантіметров.Еслі тварини потрапляють в крижаний полон, їх можуть з`їсти білі ведмеді. Крім того на білух полюють косатки, акули і зрідка моржі.

Період розмноження у білих китів триває з весни до осені. Процес спаровування і відбувається біля узбережжя, а пологи - у гирла річок, де вода тепліше. Вагітність у самок триває близько 14 місяців, потомство вони приносять раз в 2-3 року. Зазвичай народжується одне маля довжиною 140-160 см. Молочне вигодовування триває 1-2 роки, а зростання тварин завершується у віці 9-11 років. Тривалість життя в природних умовах - 32-40 років.

Відео: Білуха в Анадирській лимані. White whale (Delphinapterus leucas) of Anadyr gulf

Сьогодні білухи є об`єктом обмеженого промислу (використовуються жир і шкура). Щорічно добувається лише кілька десятків особин для дельфінаріїв, наукових досліджень і потреб народів Півночі. Ці ссавці задовільно переносять неволю і добре піддаються дресируванню. Крім природних ворогів основну небезпеку для них складають відходи, які забруднюють їх середовище проживання і промислове освоєння місць їх проживання.