Ігрунка карликова (cebuella pygmaea)

Мавпа карликова ігрунка

Карликова ігрунка є найменшим дивним приматом в світі. Інша її назва - «уістіті», так як відлякуючи ворогів, звір пронизливо скрикує «ув», «іси», «ТСВ». Ці крихітні створення завбільшки з миша виростають в довжину всього лише до 10-15 см. Їх хвіст значно довше тулуба - від 18 до 22 см. Важать тварини від 100 до 150 граммов.Ліцо цих мавпочок повністю вкрите волоссям, а маленькі голі вуха цілком приховані під густою шерстю. Очі игрунок обрамлені світлими колами. На кінцівках по п`ять витончених пальчиків з досить гострими нігтиками. Шерстяний покрив мавпочок густий, тонкий, з шовковистим волоссям чорно-коричневого кольору з жовтизною або пазеленню, а також з чорними і білими цяточками. Нижні частини тіла майже білі, на хвості нечітко виражені смуги.




Проживають карликові ігрунки в басейні Амазонки, в Еквадорі, південній Колумбії, північних регіонах Болівії і Перу, а також у західній частині Бразилії. Місця для поселення вибирають на узліссях лісів, уздовж берегів річок і в джунглях, що заливаються сезонними паводками. Основну частину свого життя проводять в кронах дерев на досить великій висоті, іноді спускаючись на землю.На дереві мавпочки пересуваються уздовж гілок, але можуть і чудово перестрибувати з одного дерева на інше на відстань до 2 метрів. Ведуть ці звірята денний спосіб життя, а на ніч забираються в дупла для відпочинку.

Відео: Ігрунка Карликова Cebuella Pygmaea

Живуть вони сім`ями, що складаються з голови сімейства - старшої самки, 1-2 дорослих особин, пари підлітків і декількох малюків. У природі власну територію мавпи маркують секретом, які виділяються з особливих залоз, а чужинців з інших груп з криком виганяють. Спілкуючись між собою, игрунки по-пташиному швидко щебечуть і цвірінькають, а в страху видають вереск. Всього у них зареєстровано 10 звукових сигналів. При найменшому наближенні небезпеки звірята миттєво ховаються в гущі листя, що ускладнює спостереження за ними в дикому стані.




Харчуються карликові ігрунки головним чином комахами і павуками. Крім цього, в природних умовах, вони часто використовують в їжу пташині яйця, мед, дрібних ящірок, фрукти та інші рослинні продукти.Необходімую для організму вологу тварини отримують з деревних соків, заради яких вони своїми гострими різцями підгризають кору. У домашніх же умовах цих милашек потрібно годувати фруктами (банани, апельсини, груші, яблука), ягодами і кормовими комахами. Деякі власники игрунок рекомендують включати також в їх раціон вітамінні добавки, кашки і пюре з дитячого харчування.

Відео: Карликова ігрунка Cebuella pygmaea

Ігрунки, включаючи і карликових, більш ніж всі інші примати підходять для утримання в домашніх умовах. Для забезпечення їм комфорту, тварин найкраще містити в просторому тераріумі. Мавпа ігрунка не має неприємного запаху, абсолютно примхлива у виборі їжі і ночами не доставляє ніякого занепокоєння господарям своїм життєрадісним і веселим щебетом.Но, заводячи такого вихованця, необхідно все ж дотримуватися деяких запобіжних заходів. Коли звір знаходиться поза тераріуму, потрібно закрити всі вікна і двері. Не треба без крайньої необхідності виносити мавпу на вулицю, тому що вона дуже полохлива, і якщо їй вдасться втекти, то вона приречена. Спіймати тварину на вулиці неможливо. Купити ігрунка карликову можна в розплідниках, де ціна на кожну тваринку обмовляється індивідуально і коливається в межах від 80 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У шлюбний період самка має волю у виборі партнерів, яких у неї може бути більше одного. Вагітність триває 140 днів, а в калі звичайно буває від 1 до 3 дитинчат. У перші місяці малюки висять у матері на животі і харчуються молоком. Після досягнення 5-ти місяців молода мавпочка стає вже самостійної особиною, а в 2 роки досягає статевої зрілості. Термін життя карликових игрунок в природі становить не більше 11 років, а в неволі при правильному догляді досягає 20 років.

Відео: Найменша мавпа примат в світі