Нічниця гостровуха (myotis blythii).

Вуха нічниця гостровуха витягнуті з звуженою вершиною

Гостровуха нічниця є одним з найбільш типових мешканців вечірнього російського неба. Свою назву вона отримала завдяки формі власних вух, витягнутих уздовж голови з звуженою вершиною. Інша характерна особливість цих кажанів - це неохайність: їхнє хутро часто має лисини, забруднений жиром і завжди кишить численними паразитами.




Ці ночници найбільші представники рукокрилих в фауні регіону. При вазі 15-35 грам довжина їх тіла становить 54-80 мм, передпліччя - 50-65 мм., Хвоста - 45-65 мм., А розмах крил досягає 38-40 см. Голова невелика, мордочка майже гола, з рожевою шкірою . Вуха з декількома поперечними складками досягають висоти 19-27 мм.Ступні з довгими пальцями без щетинок і з гострими кігтями приблизно рівні половині гомілки. Крила великі, широкі. Еластична крильевой перетинка прикріплена до основи зовнішнього пальця ноги. Шерсть коротка, нерівна, волосся з темним підставою. На спині забарвлення хутра від сірувато-коричневого до сіро-палевого відтінку, на животі білястий, а відразу після линьки і у молодих особин - темно-сірий. На голові між вухами іноді знаходиться пляма светлоокрашенной вовни.

Відео: Brandt # 39; s Bat | Летюча миша нічниця Брандта (Myotis brandtii)

Гостровуха нічниця - вид широко поширений. Ареал її проживання в межах Росії простягається по всьому Північному Кавказу і Передкавказзя. Поза Росії широко поширена в Середземномор`ї, Середній Азії і в північно-західній частині Індії. Місця для поселення звірята головним чином вибирають в безлісих передгірних районах з пересіченим рельєфом, що забезпечує їм природні укриття (печери, гроти, ущелини і т.д.). В деяких країнах ці миші населяють антропогенні ландшафти, де в якості сховищ використовують штучні підземелля, горища будівель, куполи церков, мечеті та ін.

Гостровуха нічниця - вид широко поширений


У всіх типах сховищ ночници зазвичай розміщуються відкрито, щільними колоніями, що налічують сотні і навіть тисячі особин, що робить їх легкоуязвімимі для відвідувачів. Днем звірята висять вниз головою на стінах і стелях, утворюючи щільну багаторядну масу. Пізно ввечері вони вилітають на годівлю, яка нерідко затягується до світанку. Полювання відбувається в основному на відкритому просторі (поля і луки), як на досить великій висоті, так і над самою поверхностью.Добичу у вигляді великих нічних метеликів, жуків, хрущів, прямокрилих і інших комах кажани збирають з поверхні землі або ловлять в повітрі . Політ під час полювання рівний, порівняно прямий, без різких поворотів і з рідкісними помахами. На зиму частина гостровухих ночниц відлітає в райони з більш теплим кліматом, а частина залишається зимувати в печерах.

Парування відбувається на зимівниках або після закінчення періоду лактації. Вагітність триває близько 60 днів, народження дитинчат доводиться на кінець травня, а сезон розмноження припадає на початок літа. У цю пору самки формують виводкові колонії чисельністю від декількох десятків до декількох тисяч тварин. Поселяються вони зазвичай окремо вбезопасних спокійних укриттях, але нерідко можуть розташовуватися разом зі своїми самцями і яловими самками, а також з підковоніс великими і довгокрилих. У виводку завжди 1 малюк, який у віці 3-4-х тижнів після народження вже починає літати.

В даний час чисельність, місцями ще численного виду нічниця гостровуха, помітно знижується головним чином через прямого втручання людини. Сильно чутливі до фактору неспокою, ці кажани під час відвідування людьми зайнятих ними укриттів, залишають їх днем, нерідко гинучи. Несприятливо на цей процес впливають реставраціяі руйнування старих будівель, і відсутність горищ у сучасних будівель. У деяких місцях масова загибель тварин тісно пов`язана з інтенсивним застосуванням різних пестицидів. У Червоній книзі РФ гостровуха нічниця віднесена до категорії 2 - широко поширений, місцями звичайний, але легко вразливий вид, чисельність якого під впливом антропогенного впливу скорочується.