Слон індійський (elephas maximus).

Відео: Asian Elephants; Індійський слон

Індійські, або азіатські, слони вважаються другими за величиною наземними тваринами після африканських слонів. Маса навіть самого великого самця індійського слона не перевищує 5 тонн, а висота в плечах небільше З м, великі бивні мають тільки самці, а самі бивні досягають маси 20- 25 кг і довжини 1,5 м. Серед індійських слонів нерідко зустрічаються самці без бивнів, яких називають в Індії Махна. Вуха індійських слонів невеликі, сильно загострені і кілька витягнуті вниз.

слон індійський

Хобот слонів утворений витягнутими верхньою губою і носом. Завдяки складній системі сухожиль і м`язів, хобот має величезну силу і унікальною рухливістю, а особливе вистачає пристрій, розташоване на кінці, дозволяє слонам піднімати дрібні предмети. Для слонів хобот набагато більше, ніж для людини рука. Слони з його допомогою добувають їжу, п`ють, дихають, захищаються, купаються, позбавляються від паразитів, висловлюють свої емоції. Численні звуки, які видають слони, не виражають ні думок, ні повідомлень, а є тільки проявом порушення.

Чудово влаштовані і ноги слонів: під шкірою на підошві знаходиться особлива пружна желеподібна маса, що дозволяє ступати майже безшумно. Крім того, коли тварина спирається на ногу, тоді підошва розширюється, як би набухаючи і збільшуючи тим самим опорну поверхню. Але варто слону розвантажити ногу, як підошва приймає початкову форму. Тому слони легко долають болотисті топи і зовсім не грузнуть, навіть по черево, занурившись в трясовину.




Тіло індійських слонів покрито зморшкуватою товстою шкірою темно-сірого кольору. Товщина шкіри у цих тварин досягає 2,5 см, але дуже тонка навколо пасти і на внутрішній стороні вух. Шкіра не має потових залоз, суха, тому турбота про неї займає значну частину життя слонів. Беручи грязьові ванни, вони захищаються від сонячних опіків, укусів комах і втрати рідини. додаткову роль в гігієні шкіри також грають пилові ванни, чухання об дерева і купання.

Відео: Національний день тайського слона




Найчастіше індійські слони тримаються сімейними групами до 20 особин, але зустрічаються стада більше 100 голів, а також і одинаки. Дорослі самці в стадах становлять 30%, самки - близько 50% і молоді слоненята - 20%. У кожному такому стаді є досвідчена стара самка, якої строго підкоряються інші тварини.

Індійські слони в значно більшій мірі, ніж африканські, лісові жителі. При цьому вони віддають перевагу світлим лісу з густим підліском з бамбука і чагарників. Влітку слони піднімаються по лісистих схилах досить високо в гори, а в Гімалаях їх можна зустріти біля кордону вічних снігів.

Відео: Elephas maximus - азіатський слон (до ф Лугова країна 2015)

На годування і пошук їжі індійські слони витрачають майже 20 годин на добу і є строгими вегетаріанцями. Лише в найспекотніший час доби слони ховаються в тіні дерев, щоб уникнути перегрівання. Основу їжі слонів становить трава- в менших кількостях вони поїдають коріння, листя і квіти різних рослин, кору і плоди. Кількість щодня з`їдається слонами корму становить 150 - 300 кг різноманітної растітельності.Длінную траву і листя тварини зривають гнучким хоботом- а якщо трава коротка, вони спочатку розпушують ґрунт ударами ніг. З дерев кору соскребают корінними зубами, притримуючи гілки хоботом. Індійські слони з задоволенням розоряють сільськогосподарські посіви, посадки бананів і цукрової тростини. Через величезної кількості їжі, що поглинається вони рідко годуються в одному місці більше 2-3 днів.

Розмноження індійських слонів відбувається в різні пори року. У період спарювання у самців з шкірної залози, яка розташована між оком і вухом, виділяється чорний секрет, а самі тварини в цей час бувають дуже сильно порушені. В Індії такий стан самців називається муст. Вагітність у самок триває 605-640 днів-народжується один, дуже рідко два дитинчати, масою близько 90 кг. В 8-12-річному віці слоненята досягають статевої зрілості, а живуть індійські слони приблизно 60-70 років.

Відео: Небезпечні тварини. Дикі тварини. Крокодил проти слона