Длогопят (tarsius)

Долгопят

Відео: Tarsius (Tarsier, Долгопят). Real gremlin. Very funny. (C) Animal Planet channel

Незважаючи на свою назву, долгопят не відрізняється великими задніми кінцівками, хоча його «п`яти» дійсно мають злегка видовжену форму. Але, якщо судити по зовнішності цих приматів, їм краще підійшло б ім`я «великоока», так як у них найбільші очі (по відношенню до розміру тіла). Величезні очі звірків є їх головним атрибутом. Завдяки їм тварини здатні відмінно бачити в темряві і легко знаходити собі їжу в нічному лісі.

Долгопяти мають ознаки, як справжніх мавп, так і полупріматов (лемурів). З останніми їх ріднить досить слабкий розвиток обох півкуль мозку, які не покривають мозочок, і кігті на друге пальцях задніх кінцівок, а з мавпами - округла форма черепа і очниці, відокремлені від скронь кістковою перегородкою. Це єдині примати, які здатні спілкуватися один з одним на ультразвукових хвилях. Вони вловлюють звуки частотою до 90 кГц і перемовлятися на частоті 70 кГц.




Існує два схожих виду долгопятов: філіппінський, або сіріхта (syrichta) і банканскій (bancanus). Поширені ці мавпочки в Південно-Східній Азії, але кожен вид живе на певних островах. Філіппінський довгоп`ят зустрічається на Філіппінах (острова Самар, Мінданао, Лейте і Бохол) і знаходиться під загрозою виміранія- банканскій - на Суматрі, Банку, Калімантані і Серасане. Проживають представники обох видів в тропічних лісах з густою рослинністю - високою травою, чагарниками, пагонами бамбука і іншими деревами. Живуть виключно на гілках чагарників, дерев і бамбуку, надзвичайно швидко спускаючись на землю.

Долгопяти досить маленькі мавпочки зростом не більше 16 см. Довгий майже голий хвіст довжиною від 15 до 28 см закінчується невеликий пухнастою пензликом. Вага середньої особини становить від 80 до 160 грам. Досить масивна голова з широким ротом і короткою шиєю здатна повертатися майже на 360 градусів. Задні кінцівки більш розвинені і довші, ніж передні, що дозволяє тваринам здійснювати стрибки на великі відстані, а в разі небезпеки до декількох метрів. Пальці міцні, дуже довгі і сплощені на кінцях. На другому і третьому пальцях гострі кігті, що використовуються при розчісуванні хутра, на інших пальцях - кігті плоскі. Хутро долгопятов шовковистий і густий, від сірого до темно-коричневого відтінку. Тварини володіють хорошим слухом і досить великим мозком.




Долгопяти - зазвичай одиночні тварини, що зустрічаються один з одним лише зрідка в перетинах власних володінь. Територія одного самця покриває майже 6,5 га лісу, самки - 2,5 га. За добу ці мавпочки, обходячи свою територію, можуть подолати відстань до півтора кілометрів. Особливо активні вони в нічний час, а вдень висять на гілках, або ховаються в дуплах.

Харчуються звірки комахами, ящірками і навіть невеликими птахами. Часто забираються в гнізда, де ласують яйцями і пташенятами. Вважається, що це єдині примати, які харчуються виключно тваринною їжею. Свою здобич крихітні хижаки приголомшують стрибком, а, зловивши комаха, підносять його до рота однією або двома руками. Один лемур долгопят на добу з`їдає комах, вага яких становить 10% від ваги тварини. Таким чином, ці примати виконують роль «санітарів лісу», особливо успішно розправляючись з сарановими.

Вагітність у самок долгопята триває близько 6 місяців. Єдине дитинча народжується вже добре розвиненим. Спочатку він пересувається разом з матір`ю, причепивши до її живота, або ж вона переносить малюка, взявши зубами за шкірку. Менш ніж через місяць дитинча може вже стрибати. Через сім тижнів від народження він переходить від материнського молока до м`ясної їжі. Гнізда для молодняка долгопяти не будують, участі у вихованні самці не приймають. У віці року молоді долгопяти досягають статевої зрілості.

Природних ворогів у долгопятов не багато, це, в основному, хижі птахи (сови). Великих збитків популяціям цих крихітних мавп, крім скорочення місць проживання, наносять також мисливці і здичавілі кішки.

Відео: Звірятко називається долгопят