Лев (panthera leo).

Відео: Large Male African Lion (Panthera leo)

Сила і могутність левів овіяні легендами з давніх часів. У них дійсно царський вигляд завдяки незрівнянної гриві, якої немає у інших тварин, а левиці є втіленням гнучкою краси. І голос у левів не менш значний, ніж їх вид.

Відео: African White Lion (Panthera leo krugeri)

Лев

Левиний рев тихою вночі викликає трепет навіть на відстані близько восьми кілометрів. У своїй поведінці леви також проявляють не мало королівських рис. Вони велично добродушні і товариські, крім випадків, коли оберігають свою здобич або подругу.

Відео: Лев Самий Потужний Звір Планети Цар серед тварин (документальний фільм)




Левиний рев тихою вночі викликає трепет навіть на відстані близько восьми кілометрів. У своїй поведінці леви також проявляють не мало королівських рис. Вони велично добродушні і товариські, крім випадків, коли оберігають свою здобич або подругу. Найбільший хижак Африки - лев немов складається тільки з одних м`язів. У стрибку одним ударом лапи він може легко збити антилопу. Ці величезні великі хижі кішки володіють добре розвиненою мускулатурою передніх лап і шеі.Челюсті у левів також потужні, з великими іклами, тому хватка тільки одними зубами дуже міцна і дозволяє левам утримувати навіть таких великих тварин, як антилопи гну. Мова покритий горбками з гострими шипами, які допомагають хижакові відривати шматки м`яса, розриваючи видобуток буквально на частини. Ще ці шипи допомагають левам ловити бліх кліщів під час догляду за своєю шкірою. Дорослі леви-самці відрізняються від самок наявністю гриви, яка буває світлою або тёмной.Шерсть у левів коротка, зверху тіла її забарвлення змінюється від пісочного до коричнево-рудого відтінку, а на череві майже білого кольору. У молодих особин на боках темні плями, які зберігаються довше у самок. На кінчику досить довгого хвоста - пензлик чорного кольору. Довжина тіла самців без хвоста приблизно 1,7-2,5 м, довжина хвоста - 0,9-1,05 м, висота в холці - майже 1,2 м. Важать самці від 150 до 225 кг, що на 20-25 % більше від ваги самок, маса яких становить 120-180 кг. Всі леви відмінно бігають.

В даний час леви зустрічаються в основному на Східно-Африканських рівнинах. Невеликі колонії цих хижаків є в лісах Гір і в Індії. Середовищем існування для левів служать трав`янисті і паркові савани, напівпустелі і гори висотою до 3000 метрів.




У світлий час доби леви відпочивають в тіні дерев або чагарників, а з настанням сутінків виходять на полювання. Основними здобувачами їжі є левиці, самі ж леви майже ніколи не полюють. Вони охороняють і захищають свою територію від інших тварин, які на неї зазіхають. На видобуток великих розмірів левиці полюють групою, спочатку вони вибирають жертву і намагаються ізолювати її від стада, а далі нападають і вбивають ее.Пріблізівшісь зовсім близько до своєї жертви, левиця збиває її сильним ударом лап і зубами впивається в горло. Під час кидка левиці розвивають швидкість до 55 км / ч. Леви умертвляют жертву трьома способами: моментальним руйнуванням хребців шиї у дрібних тварин, тваринам середніх розмірів розривають горло, а великих утримують за горло мертвою хваткою і поступово душать. Першими поїдають видобуток самці, далі самки, які в ієрархії займають високі місця, і в останню чергу - нізкоранговиє самки і котята.Взрослий лев за один присід з`їдає майже 20 кг м`яса. Досить наситившись, леви лягають відпочивати. Їжу собі вони знаходять - підстерігаючи у водопою копитних, іншу дичину поменше або навіть стежачи за грифами і гієнами, які вкажуть їм місця, де знайти падаль. Дуже голодні, леви можуть їсти рибу, птахів, страусині яйця, плазунів і земноводних, гризунів. Також леви можуть відбирати у інших дрібних хижаків їх видобуток.

Розмножуються леви в будь-який час року. Левиця приносить в середньому в одному посліді не більше трьох левенят, які залишаються з матір`ю і смокчуть її до шестимісячного віку. М`ясо вони потроху починають їсти вже з тримісячного віку. Левенят-самців вчать полювати пізніше, ніж левиць, іноді молоді леви тільки у віці п`яти років починають вчитися полюванню.

Тривалість життя левів до 30 років в неволі і приблизно 17-20 років в природних умовах.