Джейран (gazella subgutturosa)

Відео: Екоцентр "джейран"

антилопа джейран

Відео: Джейран.avi

джейран - невелика струнка антилопа, чудово пристосована до виживання в суворих умовах пустелі, де навколо лише пісок, глина, каміння і тільки де-не-де зустрічаються хирляві, напівживі рослини. Маса її тіла становить 20-30 кг, довжина близько 105 см, висота 68-72 см. Голова невелика, вуха довгі, шия тонкая.Рога лировидно загнуті, чорного кольору. Велика їх частина покрита поперечними хвилеподібними кільцями, зближеними до основи, а кінці гладкі. Довжина рогів близько 30 см. Самки позбавлені рогів і тільки в рідкісних випадках мають маленькі зародкові ріжки довжиною не більше 3 см. Ноги тонкі, хвіст понад 25 см.

Загальне забарвлення тіла пісочно-бура, черево біле, голова попелясто-сіра, ззаду світла пляма невеликого розміру - «дзеркало». Від кінчика носа до чола тягнеться темна бура смужка, облямована білим, а від кутів рота до очей - симетричні темнобурие смуги. Цей малюнок зі смужок з віком згладжується, тому у старих особин передня частина голови майже белая.Зімній хутро значно світліше річного і починає відростати вже з серпня. Линька відбувається з березня до кінця травня.

Відео: Korkeasaari Kuhertajagaselli (Gazella subgutturosa)




Ареал джейранів охоплює більшість пустель Казахстану і Азії. Місцями проживання служать великі, рівні ділянки з м`яким рельєфом і полонини з кам`янистим ґрунтом. Високо в горах ці тварини пустелі невідомі. Влітку їх табуни з 5-7 голів пасуться на злаково-солянкових територіях напівпустель Середньої Азії і Південного Казахстану і в сухих степах Східного Закавказья.Із північних частин ареалу, де взимку випадає сніг, джейрани перекочовують ближче до півдня в малосніжні райони. На великі відстані антилопи кочують рідко, тільки при стихійних лихах (масштабні пожежі або тривала сніжна зима). У пустелі ці газелі зустрічаються цілий рік, а в горах тільки влітку.

Антилопа джейран найбільш активна рано вранці та у вечірні години. Вночі відпочиває, лягаючи в поглиблення на гладкій поверхні мають форму овальних лунок, а в спеку полудня рятується від палючого сонця в тіні якихось чагарників, оберігаючи в першу чергу голову.




Основною їжею джейранів є трав`янисті і чагарникові рослини. Навесні антилопи віддають перевагу ефемерам, особливо злакових, таким, як багаття і тонконіг. Влітку вони вибирають багаті вологою рослини - луки, ежовник, соковиті каперси ферули, в пошуках яких часто кочують. Восени і взимку тварини годуються полином, солянками, верболіз, верблюжої колючкою, пагонами тамариску і саксаула.На водопій за 10-15 км вони ходять раз в 3-7 днів. Йдуть джейрани не поспішаючи, по дорозі пасуться, а переходи роблять у вечірні сутінки, вночі або рано вранці. Водойми воліють з рівними, відкритими берегами, уникаючи густих заростей. Крім прісної води, п`ють гірко-солону воду, а також воду з Каспійського моря.

Ці антилопи вкрай обережні. При найменшій тривозі вони кидаються тікати, розвиваючи швидкість до 60 км / год, але такий темп витримують лише кілька хвилин. Під час бігу джейрани, піднявши голову, задирають високо хвіст, оголюючи «дзеркало». Самки з ягнятами не тікають, а лише затаюються, так як, завдяки їх забарвленню, лежачого смирно джейрана виявити досить важко.

Восени тварини збираються в групи і йдуть в малосніжні райони. Навесні їх стада розпадаються. Самки усамітнюються в затишних місцях серед рідких заростей чагарників, де народжують в основному двох дитинчат. Малюки відразу мають піщано-бурого забарвлення і зовсім непомітні на тлі піщано-глинистої грунту. Свої перші дні вони проводять, лежачи на землі з витягнутою головой.Через тиждень джейранята встають на ноги, а ще через два тижні ходять за матір`ю на водопій. В дорозі на них нападають орли-беркути, лисиці та інші хижаки, а мати захищає дитинчат буцанні рогами і ударами копит. У двомісячному віці молоді ягнята починають жити самостійно.

Відео: Goitered gazelle. Harem. Джейрани. гарем

Головними ворогами джейранів є браконьєри і вовки. Полюють на них також леопарди, тигри і гепарди, але ці великі кішки в місцях проживання антилоп досить редкі.Висота снігового покриву понад 20 см також згубна для джейранів. Тому в даний час чисельність цих тварин різко скоротилася.