Нутрія (myocastor coypus).

нутріяНутрія, або срібний бобер - великий гризун, відмінно пристосований до напівводного способу життя. Доросла тварина важить 5-7 кг, але зустрічаються особини і в 12 кг. Довжина звірків від кінчика морди до основи хвоста становить 45-60 см, обхват грудей - від 30 до 45 см. Хвіст круглий довжиною 25-35см, покритий товстими волоссям і темно-сірими лусочками. Голова пріплюснутая, досить велика, плавно переходить в потужну, але коротку шею.Ушкі маленькі зі зростаючими пухнастим волоссям всередині, які, затримуючи повітря, не дають воді потрапити в слуховий прохід. Також за рахунок м`язів, які скорочуються при пірнанні, закриваються від води і ніздрі. Зубов - 20, особливо добре розвинені чотири різці. Вони видаються вперед, по два в кожній щелепі. У дорослого здорової тварини вони яскраво-оранжевого кольору. Очі розташовані таким чином, щоб забезпечити пливе звірку хороший огляд. На морді ростуть товсті вібриси, є органами дотику.

Ареал поширення нутрій охоплює південну частину Південної Америки, багато місця Північної Америки і Європи. Тварини населяють береги річок з повільною течією, озер і прісноводних боліт. Іноді вони зустрічаються поблизу солонуватих водойм. Ведуть напівкочовий спосіб життя, затримуючись на своїх ділянках, в залежності від наявності корму і притулків. Самки кочують більше, ніж самці. Найбільш активні нутрії з моменту настання вечірніх сутінків і до половини ночі, а також під час ранкової зарі.Отдихают звірята і виводять потомство в відкритих гніздах над водою серед густих заростей водних рослин. Як притулки риють нори в берегах. У густій траві на суші торують стежки, по яких не йдуть від будинку далі, ніж 200 м. Добре плавають і пірнають.

Відео: Нутрии (Myocastor coypus)

Нутрія - дуже добрий плавець




Ці гризуни зовсім не пристосовані до існування у водоймах, які замерзають. Їм не властиві звички запасатися кормами, будувати притулки, що захищають від холоду, орієнтуватися в водоймі під крижаною кіркою.

Відео: Нутрія - Myocastor coypus

Нутрії переважно рослиноїдні тварини. Основним їх кормом є прикореневі частини стебел, листя багатьох видів болотної і водної рослинності, молоді пагони. До улюбленим кормів відносяться водяні горіхи, рогозу, ежеголовка, озерний очерет, молоді пагони осок і очерету, плоди і квіти латаття і кубушки. При нестачі водної та болотної їжі звірята поїдають кору і листя дуба, верби, горіха і навіть жёлуді.Із тваринних кормів вони вживають молюсків, раків, іноді п`явок і безхребетних, що прикріплюються до підводних частин поїдаємих ними рослин. Запасів кормів не роблять. У неволі вживають різноманітну їжу рослинного походження.




Самці мають цілорічної статевою активністю і не утворюють пар. Вагітність у самок триває 127-133 дні, а спарювання можливо через 1-2 дня після пологів. Протягом року буває 2 посліду, в яких від 2 до 8 (зазвичай 5) дитинчат вагою від 150 до 250 грам. Малюки народжуються добре розвиненими, зрячими, покритими густою шерстю з передніми корінними зубами і прорізалися різцями. Вони відразу можуть плавати, а в 2-денному віці здатні поїдати їжу дорослих. Статевої молоді досягають у віці 3-8 місяців. Тривалість життя тварин в неволі не більше 10 років.

Відео: Нутрія, або коіпу, або болотний бобер. Лісовий канал, Латвія. Coypu, Nutria, River rat. Latvia

Гострі зуби нутрії

У порівнянні з іншими хутровими видами, срібні бобри не вибагливі до умов життя і стійки до різних захворювань. Вони відмінно живуть і розмножуються в неволі. Розведення їх в природному середовищі може практикуватися тільки в південних районах колишнього СРСР з м`яким теплим кліматом, де в зимовий період спостерігаються лише незначні двох-тритижневі заморозки.

Відео: Nutria. Нутрія (polozov 784)

Шкура нутрій може мати різні кольори. З неї виготовляють шуби, шапки і коміри. Хутро теплий, легкий і дуже красивий, не боїться вологи, що особливо актуально для вітчизняного клімату, коли ввечері і вранці мороз, а вдень дощ. За несучості він близький до хутра норки чи лисиці, а кролячий перевершує в 10 разів. М`ясо нутрії вважається цінним харчовим продуктом з дієтичними властивостями.

Головними ворогами срібних бобрів є вовки, дикі кішки, шакали і бродячі собаки, які особливо небезпечні при всиханні водоемов.Пернатие хижаки і видри великої шкоди поголів`ю нутрій не завдають.