Кабан (sus scorfa).

Відео: Виготовлення опудала голови кабана (Sus scrofa) .Віктор Бахмат. Майстер клас. Гродно, 2014.Taxidermy

Кабан, найближчий родич домашньої свині, з давніх часів є найбільш бажаним трофеєм мисливців усього світу. Це розумний, серйозний і кмітливий звір. За старих часів кабана називали вепром (лютий). Тварина завжди готове постояти за себе і буває при цьому дуже небезпечним.

Відео: Дикий кабан

Кабан

На відміну від свиней у кабанів ноги довші, вони мають густий волосяний покрив, який складається з довгою ості-щетини і підпуши. Голова велика на короткій шиї, клиноподібної форми і становить третину довжини тіла тварини. На кінці морди хрящової п`ятачок, яким кабан може розривати грунт і зрушувати навіть великі камені. У кабана-самця (мисливці називають сікач) щелепи забезпечені великими іклами довжиною до 12 сантиметрів. Вони обидва стирчать назовні і є грізною зброєю. У самок ікла менш розвинені і закриті губами. У дорослого сікача довжина тіла іноді перевищує 2 метри, маса в середньому від 90 до 150 кілограм, але вага окремих особин може становити 250 - 270 кілограм. Самки значно менше, ніж самці.

Відео: Великі і страшні. Вепр




Кабани живуть в самих різних умовах - від густих хвойних лісів до заростей очерету. У тайзі кабанячі місця - це багаті горіхами кедрові ліси. У лісових смугах - листяні і змішані ліси з соковитими кореневищами і дубовими жолудями. У гірській місцевості - букові ліси, грунт в яких покрита восени тригранними горішками бука. В очеретяних заростях кабани харчуються соковитими стеблами і кореневищами. У дельтах великих річок кабани харчуються бульбами, кореневищами, цибулинами і зеленими частинами різних рослин, грибами і ягодамі.На всьому своєму ареалі кабани харчуються і тваринною їжею: дощовими черв`яками, молюсками, комахами і їх личинками, пташенятами птахів, які гніздяться на землі, мишоподібними гризунами, в дрібних водоймах ловлять рибу, із задоволенням їдять навіть падаль, іноді нападають на ослаблих або поранених тварин. У південних районах кабани стадами виходять на посівні землі, де харчуються баштанними культурами, горохом, картоплею, просом, вівсом, кукурудзою та ін.

Кабани добре пристосовані до пересування по топкою грунті, густих заростях і до водного середовища. Вони відмінно плавають, завдяки тілу обтічної форми з легкістю проникають через очеретяні зарості і колючі чагарники, вільно проходять по багнистих болотах, так як сильно розвинені крайні пальці значно збільшують площу опори звіра. Як і у всіх жителів густих заростей, у кабанів слабо розвинений зір, але слух і чуття у них дуже гострі. Запах людини за вітром тварини учуют на відстані до кілька сотень метрів.

Відео: Орлан-білохвіст (Haliaeetus albicilla) обгризає дикого кабана (Sus scrofa)




Активність кабани проявляють з настанням вечірніх сутінків і на світанку. Влітку виходять годуватися перед заходом сонця і продовжують жирувати до світанку. Тільки в особливо важких умовах в другій половині зими тварини змушені шукати їжу і вдень. Кабани завжди насторожені, рухаються з оглядкою, часто зупиняючись, оглядаються, вслухається в звуки. У них чудова пам`ять, що дозволяє запам`ятовувати місця, в яких їм загрожувала небезпека.

У холодну пору кабани влаштовують гнізда у вигляді величезних куп з листя, трави, моху і гілок. У дуже сильні морози лягають в гнізда групами, щільно притулившись один до одного. Схоже гніздо-лігво будують і самки перед появою потомства. Влітку в місцях проживання кабанів завжди є ями або поглиблення, наповнені брудом або водою, в яких тварини рятуються від кровосисних і докучливих комах.

Вагітність у самок триває приблизно 140 днів. Перед появою потомства вони шукають затишне місце і влаштовують там гніздо для поросят. Там у них з`являється п`ять-шість (іноді навіть 12) поросят вагою по 0,6 -1,0 кілограм кожне. У малюків від загривку до хвостика по жовтувато-сірого хутрі тягнуться бурі смужки, які добре маскують їх серед лісової рослинності. Зникає ж смугастість в середині літа під час линьки. Перший тиждень від народження малюки знаходяться в гнізді, потім починають ходити за матір`ю, а в віці одного місяця вже риють землю і добувають самі їжу, хоча материнське молоко продовжують смоктати до трьох місяців. Коли поросята підростають, самка повертається з ними назад до отари. Тривалість життя кабанів становить орієнтовно 20-30 років.