Кабарга (moschus moschiferus)

Відео: Кабарга (Moschus moschiferus) на Алтаї

Довгі ікла - відмітна особливість самців кабарги.

Відео: Збереження популяції кабарги в Гірському Алтаї

кабарга вважається найменшим безрогим оленем, але, незважаючи на це, у неї немає ні слізних підочноямковим ямок, ні рогів, як у всіх оленевих. Її довжина тіла рідко перевищує 0,90 м, висота - 0,70 м, а маса складає всього 15-17 кг. Задні кінцівки непропорційно довгі, хвіст дуже короткій.Шерсть довга і густа, але ламка. Загальний тон забарвлення цих звірів бурий або коричневий. Від країв нижньої щелепи уздовж шиї, через груди до передніх ногах тягнуться світлі смужки. У молодих тварин на спині і на боках розкидані світло-сірі плями.

Відмінною особливістю кабарги від інших парнокопитних є наявність у самців незвичайно довгих верхніх іклів шаблевидної форми, які виступають до 9 см з-під верхньої губи і виконують роль турнірного зброї. Також у самців на череві знаходиться велика черевна заліза довжиною 6 см і товщиною 3 см, яка виробляє до 20 грам натурального мускусного вещества.Мускус кабарги (струмінь кабарги) - це густа рідина, яка виділяється із залози під час шлюбних ігор тварин і має характерний різким запахом. Її склад настільки унікальний і складний, що вченим ще не вдалося його розшифрувати і створити штучний аналог.

Для видобутку цього найціннішого сировини, яке широко використовувалося в медицині і для виготовлення приманок на хижаків, людиною здавна проводилася полювання на кабаргу. За допомогою кабарожья струменя зцілювали від недокрів`я, непритомності, неврологічних і психічних розладів, судом, неврастенії і проблем з сердцем.Сегодня мускус знайшов застосування в парфумерній промисловості як фіксатор запахів і входить до складу парфумерних засобів преміум-класу. Купити мускус кабарги можна за ціною 1000 рублів за грам. Зазвичай він продається в елітних мисливських магазинах і інтернет-магазинах екзотичних товарів.




Поширені ці тварини від Тибету і Східних Гімалаїв до Східного Сибіру, Сахаліну і Кореї. Населяють непрохідні зарості чагарників або густих молодих ялинників, а також піхтарнікі гірської тайги, де є доступ до води. Тримаються переважно на висоті 600-900 м, над рівнем моря, і тільки в горах піднімаються до 3000 м.Часто в місцях проживання тварин схили сопок майже вертикальні, а якщо зустрічаються пологі, то з розкиданими гранітними валунами. Олень кабарга в цих місцях пробирається без труднощів, з легкістю перестрибуючи з одного каменю на інший. Від ковзання по валунах його утримують м`які рогові обідки на чохлі копит.

Мускусний олень кабарга

Відео: Екстракт Мускус. Реальний відгук. Віктор

На таких ділянках тварини живуть осіло, поодинці, рідко групами з трьох голів, займаючи індивідуальні ділянки розмірами від 30 га в літній період і до 10-20 га в зимовий. Усередині сім`ї контакти між звірами мирні, але по відношенню до інших особин вони виявляють надзвичайну агресію.

Кабарги - чудові стрибуни, які не мають собі рівних по маневреності. Вони здатні, не зменшуючи швидкості, на скаку змінювати на 90 ° напрямок руху. Рятуючись від переслідування, мускусні олені, подібно зайцеві, заплутують сліди.

Відео: А, просто прикольна кабарга." Дикі звірі уссурийской тайги"

Харчуються кабарги деревними лишайниками, листям, гілками, корою дерев, мохом, травою і грибами. Збираючи їжу, тварини можуть підніматися по похилому стволу дерева і навіть перестрибувати з гілки на гілку на висоті до 4 метрів.

Отелення самок починається в травні - червні. У цей час вони тримаються недалеко від своїх сховищ. Принісши одного - двох, а іноді і трьох крихітних дитинчат вагою всього 0,3-0,5 кг, мати практично відразу приступає до їх навчання виживати. Спочатку вона вчить малюків затаюватися, а в віці 3-5 тижнів, починає вчити їх заходити на отстой.Самка для цього подає помилковий сигнал небезпеки і забирається на скелі, а дитинчата, намагаючись не відставати від матері, повторюють всі її руху. Тоді непристосовані і слабкі теляти часто гинуть, зриваючись з вузького кам`яного карниза, але це лише природний відбір.

Кабарги - натури боязкі, полохливі і дуже необережні. Вони часто стають мішенями для мисливців і потрапляють в тенета і петлі. Також у мускусних оленів багато і природних ворогів. Їх часто підстерігають на годівлі рисі, переслідують росомахи і лісіци.На Далекому Сході сибірська кабарга є основною здобиччю харзи, яка полює на неї сім`ями. В результаті чисельність цих цінних тварин різко скорочується, тому кабарга занесена в Червону книгу Росії.

Поділися в соц мережах:
Схоже