Підковоніс великий (rhinolophus ferrumequinum).

Відео: (Rhinolophus hipposideros) - Lesser horse shoe Bat - Cyprus

Підковоніс великий з шкірястими виростами на носі

Відео: Lesser horseshoe bat (Rhinolophus hipposideros) - Cyprus

Представників цього сімейства рукокрилих легко відрізнити від інших кажанів через своєрідні шкірясті виростам на носі. З їх допомогою миші видають звуки, а ще вони служать рупором для фокусування ультразвукових променів. Нижній плоский виріст є найбільшим і називається підковою, звідси і пішла назва роду - подковоноси- середній, який виступає вперед, - сідло, а самий верхній - ланцет. Силует цих звірків також має свої особливості. Задній хвостовій відділ перетинки зрізаний більш-менш рівно, а не витягнуть клинообразно вниз, як у інших.

Підковоніс великий - найбільший представник свого роду. При довжині тіла 52-72 мм маса звірка становить всього 13-27 м Хвіст має довжину 30-43 мм, передпліччя - 53-60 мм, а розмах крил досягає 35-40 см. Зовнішній вигляд тварини трохи відлякує, але його характер досить спокійний. Очі маленькі і, практично, нічого не відят.Слух розвинений набагато краще. Вуха великі, не покриті шерстю і загострені на кінчиках. Ноги тонкі, але досить сильні, з чіпкими кігтями. Велике крило, що представляє собою еластичну перетинку, міцно натягнуто на передній кінцівки між чотирма тонкими і довгими пальцями. Крила і спина сіро-бурого кольору з іржавим відтінком, черево сіро-попелясте. Хутро короткий і щільний. Під час польоту ці кажани досить часто махають крилами, пересуватися по горизонтальній поверхні не можуть. Їх звуки поширюються на 5 - 8 метрів.

Відео: підковоніс




Великі підковоноси відмінно прижилися в Краснодарському краї і Дагестані. Крім того, вони живуть в Західній Європі, Північній Африці та Японії. В межах ареалу звірята населяють пустельні області, приурочені до низькогір`я, передгір`я і населеним пунктам, листяні ліси, а також різні окультурені ландшафти. Зазвичай вони селяться в придатних для життя притулках: ущелинах в скелях, печерах, підземеллях, гротах, вимоїнах в річкових обривах, на горищах будинків і в інших людських будівлях. Дуже часто підковоноси ці затишні місця поділяють з іншими видами кажанів.

Відео: Murci lago peque o de herradura (Rhinolophus hipposideros, Lesser Horseshoe Bat)

Підковоніс великий, Фото під час полювання на комах


У літній період миші тримаються в основному поодинці або невеликими групами, ведуть нічний спосіб життя, а вдень відпочивають. Під час відпочинку звірята висять головою вниз, огорнувши себе крилами, наче плащем, а за допомогою чіпких пазурів міцно тримаються за опору. З настанням сутінків великі підковоноси вилітають на полювання. Полюють невисоко від землі, поблизу своїх сховищ. Основу їх раціону складають нічні комахи - це різні види совок, метеликів, жуків, ручейників і ін. Їжу звірята знаходять за допомогою звукового ехолота, легко визначаючи місця скупчення великих комах. Під час годівлі політ у них досить повільний, безшумний і прямолінійний.

У жовтні підковоноси впадають в зимову сплячку. В цей час температура їх тіла знижується, і в стані заціпеніння миші проводять кілька місяців в затишних місцях, де температура повітря 7-10 ° С. Самці зимують разом з молодими, групами з 5-15 особин, але окремо від самок з дитинчатами. Якщо погода взимку є досить теплою для появи комах, то тварини переривають сплячку нетривалими пробудженнями і можуть полювати. Повний пробудження настає в квітні, коли повітря прогрівається понад 15 градусів.

Парування у великих подковоносов відбувається восени на зимівниках, проте плодове яйце до весни не розвивається. Вагітність у самок триває майже 3 місяці. Єдине дитинча з`являється на світ в червні або липні. На 7 день народження у нього відкриваються очі, а до 3-4 тижні життя малюк вже починає літати. Самостійним він стає в 2-х місячному віці, статевозрілим - лише на 3 рік, але найчастіше до 5-річного віку самки не спаровуються. Найвища смертність серед молодняку спостерігається на першому році життя, особливо під час довгих зимівель.

У природних умовах тривалість життя великого підковоноса становить близько 20 років. Неволю він переносить добре, але випадки розмноження в цій ситуації невідомі. І хоча тваринкам не грозить повне зникнення з лиця Землі, великий подковонос занесений до Червоної книги Росії, як вид, рідкісний на території РФ, зі статусом 3 категорії (охоронної). В Австрії та західної Німеччини ці кажани сьогодні знаходяться під загрозою вимирання. Велике число тварин гине від отруєння пестицидами, харчуючись отруєними комахами.