Тарбаган, або монгольський бабак (marmota sibirica).

Бабак, що водиться в Забайкаллі і в степах південної його частини, носить там тубільне назва тарбаган. Монгольським або сибірським його наззвалі тому, що основний ареал виду розташовується в монгольських степах. Також тарбагани зустрічаються на Алтаї, в Республіці Тива (Сибір) і північно-східній частині Китаю.

Відео: Тарбаган

Тарбаган (монгольський бабак)

Це великі короткохвості бабаки з довжиною тіла 0,50 - 0,65 м. Ноги їх короткі з гострими кігтями на пальцях. Верхні передні зуби великі, як і у багатьох гризунів. Забарвлення тіла жовто-піщаний з темно-бурою або чорною брижами. Черево рудувата і темніше боків. Колір верху голови чорний і добре відокремлений від світлого забарвлення шиї і передньої частини спини. Щоки і вуха світлі, на підборідді чорна облямівка, а навколо губ майже біла пляма. Хвіст короткий, близько 15 см. З темною нижньою поверхнею і кінцевою частиною. Хутро м`яке, довжина ості на спині становить 23 - 32 мм.

Заселяють монгольські бабаки сухі різнотравні степи, нерідко селяться по степових схилах гір на висоті більше двох тисяч метрів. Великих низинних рівнин і долин річок з вологими луками уникають. Житлом для тарбаганів є досить складні будови, що складаються з гнізда, літньої і зимової нір, вбиральні і безлічі запасних виходів. На глибині майже в 2 м. Знаходиться вистелена сухою травою широка гніздова камера, в якій тварини відпочивають вночі, засипають на зиму і виводять потомство.В тупиках нори вони складають сміття і влаштовують вбиральні, які в міру заповнення щільно закладають пробками з землі. Перед зимівлею проводиться посилена чистка жител і заміна підстилки на свіжу.




Вхід в нори поступово поглиблюється і розгалужується в різні боки. Зазвичай одна група таких входів розташовується на площі 10-20 кв.м., інша - на відстані 20-30 м. Від першої, а проміжний простір між ними використовується тарбаганів для випасу. На горбках з землі, яку звірята викидають під час риття, чергує стовпчиком бабак, що сповіщає свистом своїх родичів при виникненні найменшої небезпеки. Живуть ці гризуни величезними колоніями, що складаються з декількох семей.В складу кожної сім`ї входять батьки з усіма дитинчатами до дворічного віку. Кожна сім`я має свою норою і з сусідніми родинами живе дружно, а сторонніх з інших колоній відразу ж проганяють.

Харчуються монгольські тарбагани субальпийскими і степовими травами: бобовими, злаками, складноцвітими і іншими, переважно соковитими рослинами. На початку весни, поки не відросла свіжа трава, звірята харчуються підземними частинами рослин, а в разі необхідності, поїдають і засохлу минулорічну траву. Води вони п`ють мало. За літо накопичують великий запас жиру, так як, впадаючи в довгу зимову сплячку, нічого не їдять.




Залежно від початку весни, в кінці березня або початку квітня, сибірські бабаки починають прокидатися, але масовий їх вихід припадає на середину квітня. Активні вони вдень, зазвичай зі сходом сонця до початку полуденної спеки, а потім у другій половині дня до настання вечірніх сутінків. У похмуру і дощову погоду табаргани ненадовго виходять з нір, щоб погодувати.

Відео: Комунальна квартіра.Tarbagan Marmot and Isabelline Wheatear

На початку травня починається линька, яка закінчується в кінці серпня. У цю пору хутро тарбагана стає вихідним, і на звірків дозволено полювати. На початку вересня досить пузатих за літо гризуни починають закривати виходи нір сумішшю з землі і калу, і впадають в сплячку. В одній норі засинає по кілька особин, тому частина нор залишаються взимку порожніми з відкритими входами.

Період спарювання у монгольських бабаків починається в квітні. Вагітність у самок триває протягом 40-42 днів і в кінці травня з`являється потомство. У калі звичайно буває 4-6 сурчат. Мати годує малюків молоком до півторамісячного віку. Молодняк не поспішає рано залишати батьків і продовжує жити разом з ними ще два роки. У дикій природі тривалість життя тарбаганів становить 13-15 років.

В даний час тарбагани є об`єктом полювання, як з-за цінного хутра, так через смачного м`яса (страви з м`яса цих тварин є традиційною їжею для монголів, тувинців і бурятів). Також їх вважають переносниками чуми, в зв`язку з чим, теж знищують. Це і стало підставою для занесення виду в Червону книгу РФ. Так як відтворення всередині популяції знаходиться на низькому рівні, чисельність бабаків не росте, тому вид знаходиться під загрозою зникнення.