Тигр (panthera tigris).

Відео: Тигри (лат. Panthera tigris)

Найбільшою і найбільш грізною з великих кішок є тигр. Це одні з найбільших наземних хижаків на нашій планеті, в цьому їх випередили лише ведмеді. Вага великого амурського тигра складає 300 - 350 кілограм при довжині тіла разом з хвостом до 3 метрів. Ізюбра або лося тигри добувають без особливих зусиль і легко можуть нести в зубах тушу вагою в 100 кг.

ТигрІ навіть долають з нею перешкоди в зріст людини.

Тіло у тигрів гнучке, видовжене, ноги не довгі, голова округла, хвіст довгий. Їх задні лапи довші за передні, за рахунок чого хижак легко підхоплюється на жертву. М`язистий, потужний плечовий пояс і великі кігті дозволяють захопити здобич так міцно, що у неї на порятунок немає ніяких шансів. У тигрів короткі щелепи, тому глибина вгризання в жертву і сила захоплення збільшуються в багато разів. Тулуб тигрів можна назвати величезною купою найміцніших, натренованих до досконалості м`язів. І, не дивлячись на все це могутність, руху тигрів м`які, плавні і граціозні. За лісі тварини пересуваються майже непомітно і нечутно, вони легко лазять по скелях, крутих схилах і прекрасно плавають. Під час переслідування жертви стрибки тигрів досягають до 4-5 м. Надзвичайно характерна для тигрів поперечнополосата забарвлення, малюнок якою сильно варіює в різних географічних районах. В Індії зустрічається і спеціально розлучається білий тигр, у якого розташовані коричневі смуги на білому тлі.

Тигри - виключно азіатські тварини. Ареал їх знаходиться на Далекому Сході Росії, в Ірані, Афганістані, Індії, Китаї, країнах Південно-Східної Азії і на Індонезійських островах. Мешкають тигри в рівнинних і гірських субтропічних і тропічних лісах, непрохідних хащах колючих чагарників, заростях уздовж берегів водойм та інших важкопрохідних місцях. У гори піднімаються на висоту до 1500-2000 м. Над рівнем моря. Для існування цих хижаків необхідно велика кількість диких копитних, наявність зручних лігвищ і близькість водопоїв.




Поза сезоном розмноження тигри ведуть одиночний спосіб життя. Кожен звір володіє своїм індивідуальним ділянкою, розмір якого головним чином залежить від великої кількості їжі. Ділянка самця завжди розташовується по-сусідству з ділянкою самки.

Відео: White Royal Bengal Tiger (Panthera tigris tigris)




У природі тигри харчуються в основному копитними. На півдні ареалу хижаки не чіпають дорослих носорогів і слонів. Полюють на косуль, оленів, лосів, ізюбрів, диких биків, ведмедів і кабанів. У голодні часи тигри поїдають все, що зустрічається на шляху: рослини, ягоди, кедрові горіхи, фрукти, комах, змій, черепах, гризунів, птахів, зайців, лисиць і мавп, іноді ловлять рибу. Падло поїдають тільки в крайніх випадках. Також тигри можуть вбивати і інших хижаків (леопардів, вовків, удавів і навіть крокодилів).

Вистежуючи свою здобич, тигри використовують фарбування, що маскує, щоб наблизитися до наміченої жертви і стрімким ривком кинутися на неї. Хижак вбиває здобич, перегризаючи горло і ламаючи їй шию. Полюють тигри зазвичай в вечірніх сутінках або вночі, але сильний голод змушує їх кидатися на видобуток і серед білого дня. Полюють тигри, як правило, безмовно і подають голос, лише, коли шукають подругу. Під час полювання вони дуже хитрі, здатні моментально оцінювати ситуацію, володіють спостережливістю, тонкою інтуїцією, а також чудовою зоровою пам`яттю. Намічену жертву крадуть, а потім наздоганяють стрімкими стрибками (за одну секундупригают на відстань в 15 метрів). Довго бігти тигри не можуть - втомлюються.

Відео: Adult male tiger (Panthera tigris)

Здобувши великого звіра, тигр від`їдається біля нього 5-10 днів. За один присід дорослий тигр з`їдає в середньому 30-40 кг м`яса. Кабана або ізюбра одному тигру вистачає зазвичай на тиждень, а ведмедя або великого лося - на 10 днів. Досить наївшись, тигри багато п`ють, а потім відпочивають або сплять. Перед черговою полюванням хижаки ретельно миються, очищаючи себе від старого запаху, який здатний видати тигра на полюванні. Кігті очищають від залишків їжі, дряпаючи ними кору дерев.

Сезон розмноження у тигрів триває цілий рік, але частіше за все буває в кінці зими. Після стоденної вагітності самка народжує 2-3 сліпих і зовсім безпомічних тигренят вагою до 0,8-1,0 кг. Очі у малюків відкриваються вже на 5-6 день, а через 12-15 днів кошенята починають повзати. У місячному віці тигренята виходять з лігва, а в 3-4 місячному віці переходять на м`ясо. У два роки молоді тигренята важать майже 100 кг і починають полювати самі. До 3-4 років дитинчата залишаються біля матері, а пізніше йдуть на пошуки свого індивідуального ділянки.

Відео: South China tiger Panthera tigris) [Extinct in the wild]