Амурський горал (nemorhaedus caudatus).

амурський горал

Зовні амурський горал найбільше нагадує невеликого кудлатого домашнього козла з короткими ногами, масивної грудьми і міцною статурою. Цей вид парнокопитних є перехідну форму откоз до антилопам. Від інших козлів горали відрізняються величиною і формою рогів, а також характерним, дуже рухливим хвостом (13-18 см.) З довгим волоссям на конце.Дліна тіла дорослих особин трохи більше метра, маса - не більше 40 кг, а висота в холці досягає 75 см. Як самці, так і самки мають невеликі спрямованими назад і трохи вигнутими гострими рогами чорного кольору з поперечними кільцями біля основи.

Забарвлення шерсті амурських горалов надзвичайно мінлива. Зазвичай зустрічаються три основних типи: темно-сірий, рудо-бурий і майже білий. Молоді пофарбовані темніше. Від носа через всю голову і вздовж хребта проходить темна смуга. На горлі бере початок широке біла пляма, що спускається у самців на грудь.Светлие також підставу і кінчик хвоста. Літнє хутро горалов короткий і рідкісний, а зимовий довше і пишніше. Вовнової волосся грубий і найбільше схожий на вовчий.

Відео: Тварини Уссурійського краю. Wildlife of Ussuriland




Акуратні невеликі копитця тварин дуже зручні для переміщення по скелях. Завдяки своїй будові (м`які і пружні подушки обрамлені твердої і гострої зовнішньої стінкою), вони не гірше, ніж пальці відчувають кожну опуклість, за яку можна зачепитися, забезпечуючи звірам надійну опору на крутих і гладких кам`яних плітах.Горали здатні не тільки вправно стрибати, як інші гірські козли, а й вільно лазити по скелях, притискаючись до майже вертикальних стін. У них навіть шерсть на боках істірается.Прі виникненні небезпеки звірі без розбігу заскакують на високе каміння висотою до двох метрів. Вниз вони стрибають з висоти в 8-10 метрів. Перебуваючи на рівній поверхні, особливо при глибокому снігу, тварини стають незграбними і можуть стати легкою здобиччю для хижаків.

Амурські горали мешкають в Хабаровському і Приморському краях Росії, в північно-східній частині Китаю і на Корейському півострові. Велика частина нинішнього ареалу входить до складу Сіхоте-Алиньского і Судзухінского державних заповідників. Вони населяють гірські ліси і тримаються невеликими групами серед крутих обривистих скель, що чергуються з порослими деревною рослинністю кам`янистими розсипами і прилеглими схилами сопок.




Характерна риса амурських горалов - їх повільність і особлива прихильністю до своїх територіальних ділянок, межі яких вони позначають спеціальними пахучими виділеннями з межкопитной залоз. У літню пору, коли навколо вдосталь їжі, п`ятачки, на яких живуть тварини, зовсім невеликі - 500-650 кроків в поперечніке.Там звірі тримаються окремими родинами, всередині яких ніколи не буває конфліктів, і постійно рухаються одними і тими ж маршрутами, протоптуючи безпечні стежки.

Ближче до зими кілька таких сімей об`єднуються разом, крім того, до них можуть приєднатися один-два самця. Тоді встановлюється загальна територія проживання шириною близько 2 км, а кордони колишніх індивідуальних ділянок стираються до приходу весни. Взимку звірі живуть тільки на скелях, де постійний сильний вітер здуває сніг, що дозволяє їм легко пасти суху траву.

У їжі горали зовсім невибагливі. У число їх кормів входить більше 60 видів трав`янистих, кущових та деревних рослин: полин, вика, щавель, конюшина-марьянник, герань, цибуля, дикий виноград, липа, береза, дуб і ін.

В кінці весни об`єднані стада розпадаються, так як вже вагітні самки залишають торішній молодняк і починають підшукувати безпечні місця для окоту поблизу доброго пасовища і водопою. На початку червня, після 8-місячної вагітності, вони народжують одного, іноді двох козенят, які на другий день від народження стають готовими до кочового життя, а в тижневому віці вже вільно стрибають по скелях. Самостійний спосіб життя молоді починають вести у віці близько року, а трохи пізніше у них настає статева зрілість.

Людина здавна переслідує амурських горалов в гонитві за їх густим теплим хутром і смачним м`ясом, що володіє, згідно тибетській і китайській медицині цілющими властивостями. Головними ворогами цих козлів в природі є вовки, барси і рисі. В даний час на Далекому Сході налічується не більше 600-700 особин тварин, третина з яких міститься під охороною в заповідниках, в той час, як інша частина являє собою легку здобич для хижаків і мисливців. Щоб запобігти неухильне зниження їх чисельності, амурський горал занесений до Червоної книги РФ. Кілька примірників цих звірів є в Московському зоопарку.