Ірбіс (panthera unica).

Ірбіс (сніговий барс)

Відео: Ірбіс, трейлер майбутнього фільму Snow Leopard (Uncia uncia)

Ірбіс, званий також сніжної пантерою або барсом, це прекрасний таємничий кіт, який вміє муркотіти і не вміє ричати. Зовні нагадує леопарда, але трохи менше його і більш опецькуватий, відрізняється довгою шерстю з малюнком у вигляді темних великих плям і довгим хвостом. Це відносно великий хижак. Довжина його тіла становить 2,00 - 2,30 м, з яких 0,90 - 1,05 м доводиться на хвіст, висота в плечах близько 0,60 м, а вага тварини від 25 до 55 кг, причому самці завжди більші за самок .

Голова у цих кішок невелика, очі жовтувато-зеленого кольору із круглою зіницею, в пащі 30 гострих і міцних зубів. Вібриси чорні і білі, довжиною не більше 10,5 см. Вуха короткі, широкі, злегка закруглені, без пензликів на кінчиках, взимку майже непомітні в довгому меху.Тело гнучке на невисоких ногах, ступні широкі з втягуються кігтями. Хвіст дуже пухнастий і довгий, при стрибках виконує роль балансу. Зір, нюх і слух розвинені відмінно.

Загальний фон забарвлення тварин буро-сірий, нижня частина боків, черево і внутрішні сторони кінцівок світліше. По всьому тілу розкидані рідкі, великі (до 7-8 см) кільцеподібні плями у формі розетки, а також суцільні дрібні плями темно-сірого або чорного цвета.Ірбіси мають найдовшою шерстю серед котячих, що досягає взимку 5.5 см. Така тепла шуба дозволяє їм прекрасно себе почувати навіть в найсуворіших умовах високогір`я.Інші фото снігового барса (зовнішній вигляд, кошенята, полювання) тут gt; gt; gt ;.

Відео: Irbis (pantera nie na)

Живуть снігові барси в високих і важкодоступних горах на території від центральної Росії, Монголії, західного Китаю і Тибету, Узбекистану, Казахстану, Киргизстану до Гімалайських частин Індії, Пакистану і Афганістану. Їх територія може розтягуватися на кілька сотень кілометрів гірських лісів до висот 5500 метрів над рівнем моря.В літній період, слідом за основною здобиччю, хижаки піднімаються в альпійський і субальпійський пояси, а взимку спускаються з високогір`я в середній пояс гір - нерідко в область хвойних лісів .

Ірбіси ведуть одиночний спосіб життя, дотримуючись своєї величезної території, яку регулярно обходять по одному маршруту. Жити на таких владних самці дозволяють тільки 1 - 3-м самкам. Днем звірі відпочивають в лігві або гріються на сонці, а з настанням сутінків виходять на полювання. Полюють снігові пантери поодинці. Чатуючи здобич у водопоїв, стежок і солонців, вони скрадом на зігнутих лапах з укриття підповзають до жівотному.Когда до потенційної жертви залишається кілька десятків метрів, хижак вискакує з засідки, швидко наздоганяючи її стрибками довжиною в 6-7 метрів. При промаху, якщо не вдається відразу піймати видобуток, сніжний барс переслідує її на відстані не більше, ніж 300 метрів. Великих копитних він намагається міцно схопити за горло, а потім зламати шию або задушити. Убивши тварину, ірбіс затягує трофей під скелю або інше затишне місце, де і приступає до трапези. Вдосталь наситившись, залишки їжі зазвичай кидає грифам або іншим падальщиков і ніколи більше до них не повертається. За один раз з`їдає до 3 кг м`яса.

Відео: Panthera uncia (Schreber, 1 775) -HD- Panth re des neiges, Snow leopard - M nagerie Paris - 02/2015

Харчуються ірбіси в основному копитними тваринами: Архар, козулями, оленями, кабанами і гірськими козлами, причому без праці можуть впоратися з тваринами, втричі перевищують їх власну вагу. На початку літа, головним чином, полюють на самок і молодняк. Також ловлять гризунів, зайців і птахів. Останніх переважно підстерігають під час ночівлі. У голодні роки іноді зустрічаються поблизу населених пунктів і нападають на домашніх тварин. На території свого ареалу проживання снігові пантери майже не відчувають конкуренції з боку інших хижаків.

Період розмноження Ірбіс припадають на кінець зими або початок весни. У цей час самки в найбільш важкодоступних місцях влаштовують лігва. Вагітність у них триває від 90 до 110 днів, а народжують, як правило, раз в 2 роки. Кошенята народжуються сліпими і безпорадними з квітня по червень. Їх число в посліді - зазвичай 2-3, набагато рідше - 4-5. Вага новонародженого становить 500 грам, а довжина тіла майже 30 см. Через тиждень у малюків відкриваються очі, приблизно півроку вони годуються материнським молоком, хоча з півторамісячного віку починають отримувати м`ясну добавку. Життєвий досвід і навички полювати отримують від матері, так як батько не бере участі у вихованні потомства.

З давніх-давен люди нещадно масово відстрілювали Ірбіс через цінного хутра, який є не тільки гордістю, а й прокляттям снігових пантер. Адже наряди зі шкіри цих кішок були колись надзвичайно популярні в світі моди. На сьогоднішній день полювання на Ірбіс заборонена по всій планеті, але навіть, не дивлячись на це, дорогі шкури тварин як і раніше можна зустріти в магазинах Монголії, Китаю і Таїланду. В результаті незаконного полювання спостерігається зниження популяції сніжного барса в багатьох регіонах. З метою запобігання зникнення виду, ірбіс занесений до Червоної книги Росії та Міжнародної Червоної книги. У дикій природі ці дикі кішки живуть 10 - 13 років.

Поділися в соц мережах:
Схоже