Сапсан (falco peregrinus) - найшвидша птах на планеті

Сапсан (Falco peregrinus)

Найвідомішим соколом серед ненаукових людей є сапсан. Всесвітню популярність цього виду принесла його здатність розвивати величезну швидкість до 90 метрів в секунду (322 км / ч) - це не тільки найшвидша птах, а й найшвидше жива істота на Землі.

Іменем цього птаха по всьому світу називають швидкісні транспортні засоби - у нас в Росії найбільш відомий електропоїзд «Сапсан», в Японії одна з моделей мотоцикла «Suzuki» також носить ім`я "Хаябуса" (Hayabusa в перекладі з японської - сапсан). Одним словом, сапсан вже давно став символом швидкості.

Сапсан (Falco peregrinus)

Сапсан. Автор фотографії: Doryreed.

Цікаво, що в Росії цю птицю завжди звали просто соколом, ім`я сапсан прийшло з калмицького мови тільки в другій половині 19 століття.

Опис виду Falco peregrinus

Сапсан - Великий сокіл розміром з сіру ворону. Забарвлення оперення - темно-сіра спина, світле черево з плямами, чорна голова з характерними «вусами». У польоті видно вузькі серповидно загнуті крила, завдяки яким, як вважають вчені, птах отримала родову назву falco (Від falx - серп).

Сапсан (Falco peregrinus)

Сапсан в польоті. Автор фото: Paolo Taranto.

Статевий диморфізм виражається тільки в розмірах - самки помітно більші за самців. У сапсана виділяють близько 17 підвидів залежно від забарвлення і розмірів.

Поширення виду і гніздові біотопи сапсана

Сапсана по праву можна назвати видом-космополітом, тому що він, незважаючи на рідкість, був поширений по всьому світу, виключаючи тільки Антарктиду. Широке поширення виду обумовлено відсутністю особливих вимог до середовища проживання, головне, щоб було місце для гнізда, відкрите повітряний простір і їжа (інші дрібні птахи). Зараз ареал виду скорочується, особливий шкоди світовій популяції цього хижака принесло масове застосування ДДТ в 20 столітті. Сапсан повсюдно є охоронюваною птахом і занесений до Червоної Книги багатьох країн.

Сапсан (Falco peregrinus)

Сапсан в міському середовищі. Автор фотографії Paolo Taranto.

Природними биотопами сокола сапсан є гірські ландшафти. На початку 20 століття орнітологи почали реєструвати гніздяться пари сапсанів в великих містах, де птахи виводять своє потомство в різних нішах, або на дахах висотних будівель. Зараз зростання чисельності «міських» сапсанів зафіксований у багатьох містах Західної Європи та Америки. У Москві єдина на сьогоднішній момент пара сапсанів гніздиться на будівлі МДУ.

Сапсан (Falco peregrinus)

Сапсан демонструє розмах своїх крил. Автор фото Paolo Taranto.

Гніздова життя сапсанів




Статевозрілими сапсани стають вже до 1 року життя, однак перше розмноження трапляється у віці не раніше 2-3 років через внутрішньовидової конкуренції за гніздові ділянки. Шлюбні залицяння починаються ще в січні - самці, залучаючи самку, виробляють різні піруети з гучними криками в повітрі. Пара утворюється, якщо самка присіла поруч з самцем. Сапсан моногами - пара залишається разом кілька років. На гніздовий ділянці сапсанів зазвичай є кілька місць, придатних для відкладання яєць. Це можуть бути старі гнізда інших видів птахів (ворони, чаплі, хижі птахи), в містах - дахи і різні ніші будівель. Орнітологи реєстрували гнізда сапсанів і у величезних дуплах, а на мохових болотах гнізда облаштовувалися птахами просто на добре виступає купині. Головною вимогою до гнізда є хороший підліт. Відзначається також сильна прихильність цих птахів до свого гнездовому ділянці - в Великобританії на одному скелястому уступі регулярне гніздування сапсанів реєструється з 1243 року.

Сапсан (Falco peregrinus)

Молоді сапсани граються в повітрі, в майбутньому саме так самець буде передавати самці їжу на льоту. Автор фото: Paolo Taranto.

За півтора місяці до відкладання яєць самець починає посилено підгодовувати самку (від її вгодованості залежить успіх розмноження). Передача їжі у сапсанів - чудове видовище: самець на льоту передає видобуток самці, яка щоб прийняти їжу з лап в лапи перевертається в повітрі догори ногами. Відкладання яєць в залежності від місця гніздування починається з кінця лютого і до середини травня (чим північніше, тим пізніше). Розмір кладки, як правило, 3-4 (від 1 до 5), яйця округлої форми. Інкубаційний період складає 34-38 днів. У віці 45 днів молоді птахи стають на крило, але ще від 4 до 6 тижнів залишаються з батьками на їх гніздовий ділянці, після чого стають повністю самостійними. Максимальна тривалість життя у сапсанів - 18 років.

Сапсан (Falco peregrinus)

Сапсан з видобутком. Автор фото: Paolo Taranto.

Сапсан - ідеальний мисливець!

Сапсан полює виключно в повітрі, тому його здобиччю є переважно середні та дрібні птахи, зрідка пернатий хижак може добувати кажанів і дрібних наземних гризунів. Основний метод полювання - це ширяння на висоті колами і відстеження більш низько літаючих птахів - потім різке пікірування на жертву (у соколятніков це називається «ставкою») і сильний удар ногами, при якому у видобутку нерідко відлітає голова. Вважається, що швидкість розвивається при пікіруванні досягає за деякими даними 340 км / год, однак за допомогою радарів вченим вдалося зареєструвати максимальну швидкість сапсана на «ставці» поки тільки в 140 км / ч. При невдалому ударі, якщо видобуток залишається живий, сапсан добиває її, переламуючи шию дзьобом. Максимальна маса птахів, що здобуваються сапсаном, 500 г - це середні качки, голуби, чайки, але найчастіше їжею цього хижака стають дрозди, шпаки і більш дрібні птахи. Сапсан ніколи не їсть голови, ноги і крила здобутих птахів. Тому дуже часто навколо гнізда сапсанів можна виявити велику кількість останків птахів, на радість вченим, що вивчають харчовий раціон цих пернатих хижаків.

Сапсан (Falco peregrinus)

Сапсан за трапезою. Автор фото: mikebaird.




Сапсан вже давно використовуються людиною, як ловчі птахи. У старі часи такого птаха за законом міг мати тільки король або принц. Але і зараз полювання з сапсаном є дуже дорогим заняттям, яке можуть дозволити собі не всі бажаючі.

Сапсан (Falco peregrinus)

самка сапсана. Автор фото: Paolo Taranto.

Взаємовідносини з людиною

Приблизно з кінця 19 століття сапсанів вельми злюбили голубівники, які оголосили війну цим хижакам - вбивали самих птахів і руйнували їхні гнізда, що звичайно негативно позначилося на чисельності сапсанів. Катастрофічне зниження чисельності населення сапсана було виявлено в 1961 році у Великобританії, а потім і в ряді країн Європи. Чисельність сапсанів місцями знизилася більш ніж на половину, а місцями вид повністю зник як гніздиться. У Данії, Польщі, Нідерландах, Бельгії, Люксембурзі і НДР сапсани вимерли до кінця 1970-х років. Пізніше, після аналізу шкаралупи яєць сапсана, вчені встановили причину зникнення цих птахів - великомасштабне використання ДДТ * в сільському і лісовому господарстві. Птахи накопичували ДДТ в своєму організмі і гинули від інтоксикації, яйця таких птахів мали дуже тонку шкаралупу і самка давила їх під час насиджування. ДДТ був заборонений на початку 1970-х років у всіх промислово розвинених країнах Заходу. Це дозволило зберегти сапсанів і місцями за допомогою спеціальних заходів (охорона, спецпітомнікі і реінтродукції) відновити чисельність цього пернатого хижака. В Америці, наприклад, студентам одного з університетів вдалося домогтися в умовах неволі природного насиджування кладок самками сапсанів, до цього в розплідниках пташенят виводили тільки за допомогою штучного інкубування. В даний час, на думку МСОП, стан виду є стабільним, а світова чисельність оцінюється від 10 до 100 тисяч особин.

Сапсан (Falco peregrinus)

Самка сапсана на кладці. Автор фото: Paolo Taranto.

Сапсан (Falco peregrinus)

Буквально тільки що вийшли з шкаралупи пташенята сапсана. Автор фото: Paolo Taranto.

Сапсан (Falco peregrinus)

Перші уроки в школі льотної майстерності, заняття веде професіонал вищого пілотажу - сапсан-тато. Автор фото: Paolo Taranto.

Сапсан (Falco peregrinus)

Оперяються пташенята сапсана. Автор фото: Paolo Taranto.

У Росії сапсан - червонокнижний вид, для його збереження в 1990 році створено спеціальний розплідник в заповіднику «Галич гора». Діяльність цього розплідника спрямована на відновлення популяцій рідкісних хижих птахів - сапсана і балобана. Деяка кількість вирощених птахів продається західним соколятнікам з метою зниження браконьєрства - вилову птахів в природі для продажу тим же соколятнікам на Захід і Схід.

Сапсан (Falco peregrinus)

Молодий сокіл-сапсан. Автор фото: Paolo Taranto.

Сапсан (Falco peregrinus)

Сапсан все бачить! Автор фото: Paolo Taranto.

Цікаво також те, що сапсан сьогодні не тільки ловчих птахів для спортивного полювання. Вони все частіше використовуються в аеропортах для розполохування дрібних птахів, які часто стають причиною авіакатастроф. Можливо в майбутньому, сапсанів використовуватимуть для контролю чисельності синантропних видів птахів (галок, голубів, горобців).

Сапсан (Falco peregrinus)

Сапсан (Falco peregrinus). Автор фото: dullhunk.

* ДДТ - один з найпотужніших і токсичних інсектицидів використовується проти сарани. абревіатура ДДТ розшифровується як: Дихлор Дифеніл Тріхлорметілметан, в просторіччі: Дуст. Інсектицид ДДТ на увазі свою токсичність і здатності накопичуватися в організмі людини і тварин на сьогоднішній день у багатьох країнах заборонений до використання.

Веб-камера спостерігає за гніздом сапсанів

Ця камера встановлена на одній з веж в соборі Святого Мішеля і Святий Гудули в Брюсселі. Спостереження здійснюється за безпосередньої участі Бельгійського королівського інституту натуральних наук (Royal Belgian Institute of Natural Sciences). На момент додавання трансляції на сайт, у пари сапсанів вже вилупилися пташенята.

розумний заєць


Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схоже

Увага, тільки СЬОГОДНІ!