Дубоноси - мовчазні птахи-невидимки

птах Дубонос

дубоноси - невеликі, дуже красиві пташки завбільшки з шпака, але з більш коротким тілом. Живуть обережною і цікавим життям.

Рід Дубонос (Coccothraustes) З сімейства в`юркових (Fringillidae) Представлений трьома видами: Дубонос звичайний або європейський (coccothraustes coccothraustes), Вечірній дубоніс (Coccothraustes vespertinus) І капюшоном дубоніс (Coccothraustes abeillei). Відрізняються щільним статурою і великою головою. Особливістю є масивний товстий дзьоб, який має конічну форму. У порівнянні з птицею, дзьоб здається величезним, але анітрохи не заважає дубоніс, навпаки, практично, без зусиль таким дзьобом розгризали тверді кісточки вишні, насіння і ягоди.

Дубонос - тихоня - невидимка

Особливо гарні самці-дубоноси навесні. Лоб, потилицю і тім`я в цю пору року у птиці стає світло-коричневого кольору, шия сіро-рожева, плечі - каштаново-бурі. В області хвоста (в Надхвістя) з`являються відтінки оливково-бурого, сам хвіст чорний з білою облямівкою на кінці. З боку черевця оперення винно-сірого кольору. Смуга навколо дзьоба, підборіддя, махові пера - чорні, спина самця шоколадно-бура, крила чорні з синім металевим блиском і білим широким плямою на плечах. Залежно від пори року змінюється і колір дзьоба: навесні він - сіро-блакитний з синьо-чорним кінцем, в усі інші пори року - жовтувато-рожевий. Самка схожа на самця, але її забарвлення набагато блідіше.

Дубоноси мають дуже багато варіантів забарвлень

взагалі окрас Дубонос нетрадиційне для європейської частини Росії, безліч квітів оперення птиці не раз грало з людьми в жарти. Зустрічалися навіть випадки, коли птицю брали за «втікача» з клітки папугу.




Ареал проживання дубоноса обширний. Птах зустрічається в помірних широтах Азії і Європи, починаючи від Англії і закінчуючи Японією, крім того, мешкає в північних областях Африки та Індії. У Росії поширення обмежене лінією листяних лісів. Побачити дубоноса можна південніше кордону, що проходить через Санкт - Петербург-Москву-Тулу-Казань. На Кавказі, Далекому Сході та в Сибіру європейська різновид птиці замінюється на родинні форми, трохи інші по окрасу.

Улюблені місця проживання - листяні ліси з розташованими поруч фруктовими і ягідними садами (вишневими, сливовими). Можна помітити птахів і в змішаних лісах з полянами, садах, гаях і парках, а іноді і в борах.

Дубоноси дуже полохливі і обережні




У північних районах проживання дубоноси - птиці перелітні, а ближче до півдня -кочующіе. Навесні вони повертаються в місця гніздування з березня по травень. Прилетіли дубоноси в квітні приступають до будівництва гнізда. Пухке, за формою нагадує глибоку чашечку, на перший погляд, нетривке спорудження, птиці споруджують з тонких гілочок, корінців, стебел злаків. У більшості випадків воно розташовується ближче до стовбура в кроні дерев на висоті від трохи більше півметра до 10 метрів від землі.

Самка відкладає від 3-х до 7-и яєць, але частіше, в кладці буває 4-5 яєць блідо - зеленого кольору з рідкісним малюнком. Головне навантаження по насиджування яєць лежить на самці. Самець же піклується про подругу, приносячи їй їжу і лише зрідка змінюючи її на «бойовому посту».

Пташенята з`являються в першій половині червня і залишаються в гнізді 11-14 днів. Їжу для своїх діток приносять обоє батьків. В кінці червня малюки вперше покидають гніздо для здійснення свого першого польоту. Якраз в цей час дозрівають вишні і деякі інші ягоди, кісточками яких підросли дубоноси харчуються. Спочатку кожна сім`я тримається окремо від інших, згодом вони об`єднуються в зграї і кочують по городах і садам. Улюблена їжа птахів - кісточки вишні, черемхи та інших плодово-ягідних рослин. Чи не відмовляються вони від насіння клена, ясена, липи, вільхи, соняшнику, гороху і навіть кукурудзи.

Відео: Спів птахів. Костогриз (Coccothraustes coccothraustes)

Спіймати дубоноса в об`єктив фотоапарата велика удача

Батьки пташенят спочатку годують калорійною їжею з комах і личинок, пізніше переводять на рослинну їжу, приносячи їм насіння. Хоча дорослі дубоноси - птиці зерноядние, але і вони не відмовляються іноді поласувати комахами, випадково потрапляють «під дзьоб». Однак, в той час, коли навколо велика кількість ягід і насіння, перевагу птиці віддадуть рослинній їжі.

Однією з особливостей Дубонос є їх «небалакучість». Тільки навесні, в період романтичних залицянь за самкою і на самому початку будівництва гнізда, можна почути просту пісню самця, що складається з чергуються ЦВК звуків. В період насиджування дубоноси особливо обережні і ведуть себе дуже тихо. Тому гніздо майже неможливо відшукати. Уже коли з`являться і підростуть пташенята, їх жвава «цікотня» може видати місце гніздування.

Годуватися птиці також вважають за краще мовчки. Тільки що летить з дерева м`якоть ягід і ледве помітний шерех можуть видати їх присутність.

Відео: Розумна птах дубоніс

Дубоноси швидко, стрімко літають

Вражає здатність птахів до швидкого стрімкого польоту, що супроводжується різким ціканье. Дубонос блискавкою проноситься між дерев і вмить зникає в листі. Через красивого оперення, незвичайного, великого дзьоба, птиці іноді потрапляють в неволю і містяться в домашніх умовах.

Птах Дубонос влітку


Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схоже

Увага, тільки СЬОГОДНІ!