Птахи-планери - незвичайні представники загону трубконосих

Буревісник гігантський (Macronectes giganteus)

Існує величезна кількість найрізноманітніших птахів. Одних ми звикли бачити на вулицях міста. Інші нам видно тільки в лісі. У природі навіть існують птиці, які не літають, але є і такі, яких можна побачити тільки в морі або океані. Морських птахів рідко зустрінеш на суші, але вони можуть годинами слідувати за судном незалежно від того, наскільки далеко залишилася «земля».

величезні альбатроси, різноманітні буревісники, дрібні качурки і невеликі нирковие буревісники - Це ті птахи, яких можна об`єднати одним загальним ознакою. Ці птахи мають дзьоб особливого будови. А якщо бути вже зовсім точним, то ніздрі у таких морських птахів нагадують розташовані на дзьобі трубочки. Ці рогові трубочки можуть бути спрямовані вгору або лежати зверху на дзьобі, але їх всіх вчені відносять до невеликого загону трубконосих або Буревісникоподібні (Procellariiformes).

Північні качурки полюють над водами океану

Північні качурки на полюванні. Автор фото: Glen Tepke

Відмінністю загону трубконосих від інших птахів можна назвати ще один недавно виявлений ознака - розвинений нюх, яке допомагає забезпечити птахам їжу. Нюхові порожнини, а точніше їх складну будову і посилений розвиток, за однією з гіпотез можуть служити поясненням бездоганному орієнтування в безкрайніх водних просторах, можливості знаходити острів для гніздування або місце, де птах народилася. Звичайно, це тільки гіпотеза, але складно зрозуміти тоді, ніж можуть керуватися трубконосиє при орієнтації, коли через тумани або щільних хмар довгий час ні сонце, ні зірки недоступні.

За іншою з гіпотез нюхова порожнину у трубконосих служить безпосередньо самому польоту. Будова нюхової порожнини призначене для розпізнавання потоків вітру, відбитих від гребенів хвиль, їх швидкості і сили. Подібне пристосування використовується в авіації, а в фізиці називається «трубка Піто». За допомогою цієї трубки, названої на честь її винахідника, можна визначити тиск середовища, що рухається. У випадках з птахами, де у вигляді винайденої трубки виступає ротова і носова порожнини, ймовірно, використовується визначення швидкості або так званого тиску вітру. Ці дві гіпотези можуть з часом як підтвердитися, так бути спростованими, а на даний момент трубконосиє птиці найпалкіші прихильники морів і океанів, відмінні літуни, пливуни і нирці.

Буллер альбатрос (Thalassarche bulleri)

Буллер альбатрос для польоту використовує силу вітру відбиту від поверхні води. Автор фото: Tobias Hayashi




Дивно красиво парять над водою альбатроси. Стрімко розрізаючи повітря, вони практично не махають крилами, і в такі моменти нагадують живий планер. За мільйони років постійного перебування в морі, трубконосиє настільки пристосувалися до польоту над водою, що використовують силу вітру, відбиту від хвиль. такий планує політ назвали динамічним. Політ, наприклад, лелек або грифів називають статичним, так як використовується висхідний від поверхні землі потік теплого повітря. При появі альбатросів і буревісників моряки кажуть про наближення вітряної погоди. Не даремно ж їх прозвали буревісниками, тому що, з посиленням вітру, в повітрі збільшується кількість трубконосих птахів.

Дрібні птахи цього загону такі, як тайфунник, океаннікі, качурки, не зможуть зачарувати своїм польотом. Однак, вони можуть досить довго триматися в повітрі, часто махаючи крилами і застосовуючи ширяння при сильному вітрі або на коротких дистанціях. Ці вічно пурхають маленькі пташки люблять сідати на палубу в погану погоду або зграями летіти на світло корабельних вогнів у величезній кількості, натикаючись на перебирання і щогли так, що моряки така навала прозвали «буревісникові дощ».

Черношапочний тайфунник (Pterodroma hasitata)

Черношапочний тайфуннкі в польоті - винуватець "буревісникові дощів". Автор фото: Glen Tepke

Відео: Найкращі ГАРНІ ЖОВТНЯ світу. Гарний тваринний світ!

Єдиними птахами із загону трубконосих, хто дійсно пристосувався до моря, називають пірнаючих буревісників, які в повітрі неповороткі, так як їх політ обумовлений стрімкими помахами крил, прямий і швидкий. Залітаючи в хвилю, ці невеликі пташки пропливають її наскрізь і вилітають з іншого боку. На воді ж вони можуть триматися дуже довго. Пірнають, а під водою плавають, загрібаючи лапами і допомагаючи собі напіврозкритими крилами. Пливе пірнати буревісник майже повністю занурений у воду, на поверхні залишається одна голова. Живуть ці невеликі щільні пташки в субантарктических водах Південного океану і нагадують часто зустрічаються на пташиних базарах Далекого Сходу і Півночі Росії, дрібних, чістікових птахів таких, як люди похилого віку, конюги, люріки.




Пірнати (Ниркові) звичайний буревісник (Pelecanoides urinatrix)

Пірнати або Ниркові буревісник в момент виринання з води. Автор фото: M kearn

Представників загону трубконосих відносять до дуже древньої групи птахів, родичами якої називають пінгвінів і гагар. Найдавніша знахідка представника даної групи була віднесена до мезозойської ери (нижньому олігоцену) і припускають, що центром виникнення предків трубконосих стало Південну півкулю, ймовірно, Субантарктики. А на даний момент та невелика група представлена 120 видами пернатих з чотирьох родин з величезним діапазоном габаритів і забарвлень вічних блукачів морських просторів.

Відео: ПТАХИ - ЦІКАВІ ФАКТИ

Особливості проживання і розмноження трубконосих

Птахи з загону трубконосих красиві, різноманітні, цікаві та унікальні. До цього загону відносяться крилаті літуни різних розмірів і забарвлень. Масою тіла варіюється від 42 грам до 12 кілограм, а довжина крил від 30-40см у маленькій качурки і до 4,5 метрів у альбатросів. Відрізняються у цих птахів навіть стиль польоту, але є певні ознаки, за якими їх однозначно можна віднести до одного загону. Ці морські літуни можуть спати на хвилях, пити морську воду і навіть плавати і пірнати, причому нирковие буревісники оволоділи цим мистецтвом досконало на відміну від своїх побратимів. Харчуються виключно тваринами морів і океанів. Вони проводять в морі значну частину свого життя, пролітаючи часом колосальні відстані.

З сушею їх пов`язує лише один період, але важливий для всіх живих істот. Для розмноження трубконосиє вибирають далекі острови і недоступні скелі, шукають безлюдні місця у материкових узбереж, де їх не зможуть потурбувати хижаки. На час гніздування ці незграбні на суші птиці селяться цілими колоніями. Їх гнізда являють собою бідно вистелені сухими рослинами скелясті уступи і тріщини скель, або нори, вириті самими птахами. У великих особин партнер не змінюється, крім тих випадків, коли друга половина гине. Види поменше об`єднуються в пару на термін від року до трьох. Причому, батьківські обов`язки у трубконосих діляться порівну. Виводок у більшості птахів складається з одного яйця, яке великі особини можуть насиджувати близько двох місяців і годувати вилупилося пташеня ще шість місяців. Дрібні види трубконосих висиджують шість тижнів, і через два місяці пташеня вже самостійно вилітає з гнізда. Вчені давно вивчають спосіб життя птахів і тварин, завдяки їхнім дослідженням стало відомо, як поводяться трубконосиє батьки. За допомогою сучасної апаратури визначили, що великі птахи годують потомство в тиждень тільки 2-3 рази, а дрібні види 1-2 рази на добу. Однак і великі, і дрібні трубконосиє батьки перші дні годують пташенят сліпих і безпорадних пташенят залишками напівперевареною їжі і шлунковим жиром з різким специфічним запахом, який виробляється особливими залозами в шлунку і служить своєрідним запасом їжі та способом захисту. Незадовго до того моменту, коли пташенята починають літати, дорослі перестають годувати потомство. Втративши зайву вагу, молоді пташенята самостійно спускаються до води і починають подібно батькам мандрувати по безмежних просторах. І все ж, коли прийде їх пора виробляти потомство на світло, вони знову повернуться до тих місць, де з`явилися на світ, ведені своїм древнім інстинктом.

Глупиші (Fulmarus glacialis)

глупиші із загону Трубконосі або Буревісникоподібні на місце гніздування. Автор фото: Paulo G

Незважаючи на те, що трубконосиє відомі літуни на довгі відстані їх рідко зустрінеш в північній півкулі, так як популярністю у морських мандрівників користується саме південні широти, а особливо - сувора і загублена земля Антарктики, яка, незважаючи на суворі погодні умови здатна забезпечити прожиток величезній кількості звірів і птахів. Звичайно, існують кілька видів, наприклад, тонкодзьобий буревісник, які літають в північній частині Тихого океану, зберегли південні звичаї і з півночі летять на південь для гніздування. Є й такі трубконосиє, як мандрівний альбатрос, який в своїх щорічних подорожах примудряються облетіти всю земну кулю. Але маршрут їх частіше доводиться на південні широти, так як він більш багатий рибою і планктоном.

Тонкодзьобий буревісник (Puffinus tenuirostris)

Тонкодзьобий буревісник на морською гладдю. Автор фото: Ryan Shaw

Назріває небезпеку скорочення чисельності для птахів і тварин, що мешкають в морях і океанах. Людина вже зумів підірвати природні багатства північних широт і поступово освоює Південна півкуля, здатне забезпечувати мільйони тварин. Бездумне використання морських ресурсів може різко зменшити популяції існуючих тварин і птахів через відсутність їжі. Чисельність окремих видів може значно скоротитися і через винищення їх людиною для своїх цілей. Наприклад, організований промисел пташенят тонкодзьобого буревісника. Щорічно гине до 400 штук. Їх консервують. Збирають їх яйця. Вичавлюють жир, з п`яти тушок виходить близько літра прозорого масла. В Японії навіть існує національне свято «Лірідагур» 26 серпня, коли молоді буревісники піддаються масового винищення.

Мандрівний альбатрос (Diomedea exulans)

Мандрівний альбатрос має неймовірний розмах крил. Автор фото: David Cook (kookr)

Якщо винищення птахів триватиме з такою ж швидкістю, то світова спільнота буде змушене вдатися до оперативних дій для збереження чисельності деяких представників цього незвичайного загону.


Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схоже

Увага, тільки СЬОГОДНІ!