Птах дурненький - (fulmarus)

Дурненький звичайний (Fulmarus glacialis)

У полярних широтах північної і південної півкулі Землі широко поширені морські птахи зі смішним ім`ям «глупиші», Вони злегка схожі на чайок, але належать до сімейства буревісникові або трубконосих (Procellariidae).

У наш час існують два види цих птахів, в північній півкулі мешкають глупиші Fulmarus glacialis, а в південному - сріблясті або антарктичні глупиші Fulmarus glacialoides. Як у всіх представників буревісникові, у цих птахів ніздрі є дві рогових трубочки, які відкриваються на поверхні клюва- через ці трубочки виділяється надлишок солі, який завжди присутній в організмі у морських птахів.

Відео: Птахи: глупиші | 10 фото

Дурненький звичайний (Fulmarus glacialis)

Дурненький звичайний (Fulmarus glacialis). Автор фото: sigmundurasgeirsson.

Глупиші отримали своє ім`я за довірливість, з якою вони ставляться до людей. Незважаючи на це миле, але зневажливе прізвисько, вони зовсім беззахисні: при нападі ворогів глупиші здатні вистрілювати в них з дзьоба маслянисту рідину зі своєрідним неприємним запахом. Це масло розлітається на досить велику відстань в 50-100 см, а іноді і до двох метрів. Подібних «пострілів» може бути кілька, але їх інтенсивність і дальність раз від разу знижується. Ці атаки стають можливими завдяки тому, що в преджелудке у глупишей знаходиться масляниста рідина, що складається з ненасичених жирних кислот і трігліцерідов- при низьких температурах рідина конденсується, перетворюючись в віск. Масло варіює в кольорі від безбарвного до насиченого червоно-коричневого, але частіше воно прозоро-жовте. Крім відлякування за допомогою відразливого запаху і ефекту несподіванки, ці рідкі снаряди, затвердевая на оперенні стала мішенню птиці, можуть привести до її загибелі, а ось самі глупиші мають «імунітет» до цього маслу і легко зчищають його з власних пір`я. У море масляні постріли служать захистом від хижаків, але найчастіше це зброя використовується на гнездовьях, причому їм користуються навіть пташенята. Самому дурненький це масло потрібно в якості джерела енергії при тривалих перельотах і для харчування пташенят. Ця цікава особливість глупишей дала назву роду Fulmarus, яке походить від древнескандинавского слова full, що означає «брудна» і mar, що означає «чайка».

Дурненький звичайний (Fulmarus glacialis)

Місце гніздування глупишей на скелях. Автор фото: John a.k.a. Gio.

Обидва види глупишей дуже схожі і розділені лише місцями проживання. Північний дурненький мешкає на півночі Атлантичного і Тихого океану, а південний гніздиться на узбережжі Антарктиди і на островах, прилеглих до материка. Оперення північних птахів забарвлене в різні відтінки сірого кольору: від майже білого до темно-сірого і навіть буро, дзьоб жовтий. Їх довжина - 43-52 см, а розмах крил - 102-112 см, ноги короткі, пофарбовані в жовтувато-зелений колір. Антарктичні глупиші мають 45-50 см в довжину і розмах крил 110-120 см. Забарвлення у них зверху світлий сріблясто-сірий, знизу білий, у крил темна окантовка і темні кінчики, ноги блідо-блакитні. Глупиші досягають статевої зрілості в 6-12 років і здатні прожити 40, а іноді і 50 років.

Дурненький звичайний (Fulmarus glacialis)




Дурненький звичайний (Fulmarus glacialis). Автор фото: Birds and Bugs.

Глупиші обох видів гніздяться парами або колоніями на голих скелях. Створенню пари передує залицяння, яке починається на воді, де самець, високо піднімаючи тіло, ритмічно махає крилами і видає характерні крики. Птахи, що живуть в Тихому океані, ще й широко розкривають дзьоб, показуючи партнерці яскраво помаранчеву глотку. Після успішного токування на воді, самець залишається поблизу від обраної самки- через деякий час вона тихо кудкудакає і ніжно вдаряє партнера дзьобом в знак згоди. Сформовані пари живуть разом все своє життя, під час гніздування відкладають одне велике біле яйце в захищених від вітру ущелинах скель або на землі в виїмках, злегка прихованих рослинністю і обрамлених камінчиками. Насиджування триває 48-57 днів, батьки по черзі висиджують яйце, залишаючись на самоті від 3 до 9 днів. В цей час інша птиця годується в море, але не віддаляється від гніздування далі, ніж на 30-40 км.

Дурненький звичайний (Fulmarus glacialis)

Відео: Козодой. птахи Братеевограда

Нерозлучна сімейна пара глупишей. Автор фото: paulu.

Вилупилося пташеня покритий щільним біло-сірим пухом, перші два тижні його постійно зігріває батько або мати, потім він залишається один, а прилітають батьки годують його раз в день напівперевареною жирної пастою з головоногих молюсків або медуз, так що маленький дурненький швидко накопичує жирок.

Дурненький звичайний (Fulmarus glacialis)




Самка дурненький звичайного на кладці. Автор фото: Steve Greaves.

У перші тижні після вилуплення, батькам пташенят доводиться дуже важко, пташенята інтенсивно ростуть, постійно вимагають їжі, з кожним новим днем все більше і більше. Батьки по черзі вилітають з гнізда за їжею, наражаючись на небезпеку, яка доходить місцями до межі «життя і смерті». Під час пошуку і збору прожитку для своїх пташенят дорослі, але беззахисні глупиші, простежуються «мисливцями за легкою здобиччю». Ними є чудові літуни з сімейства фрегатових загону пеліканообразних - птиці фрегати. Період викорма пташенят фрегатів припадає саме на той же час, що і у глупишей, цим і пояснюються нападки фрегатів на довірливих батьків, вже наповнили свої дзьоби здобиччю. Хитрі фрегати, побачивши ласий шматочок, пікірують на жалісливих глупишей, лякають їх або атакують, з метою заволодіння вже промисленной ними провізією. Таким специфічним способом фрегати доповнюють вигодувати своїх пташенят, що значно економить їм сили і час на пошук їжі, чого, на жаль, не можна сказати про беззахисних глупишей.

Дурненький сріблястий або антарктичний (Fulmarus glacialoides)

Дурненький сріблястий або антарктичний (Fulmarus glacialoides). Автор фото: pablo_caceres_c.

У цій парадоксальній ситуації у глупишей є перевага, яким вони не завжди користуються, справа в тому, що фрегати абсолютно не здатні триматися на воді, тоді як глупиші прекрасно тримаються на воді.

Відео: дурненький - улюблена їжа песця / northern fulmar - a favorite food for arctic fox

Дурненький сріблястий або антарктичний (Fulmarus glacialoides)

Дурненький сріблястий або антарктичний (Fulmarus glacialoides). Автор фото: Leonardo Herrainz (lherrainz).

Тритижневий пташеня вже добре вміє відрізняти батьків від інших птахів, яких він негостинно зустрічає захисним плювком масла. На гнізді молоді глупиші залишаються 41-57 днів, потім, тільки навчившись ходити, рухаються до моря, де на воді харчуються планктоном і поступово виснажують накопичені запаси жиру до тих пір, поки не оперяться і не навчаться літати.

Дурненький сріблястий або антарктичний (Fulmarus glacialoides)

Дурненький сріблястий або антарктичний (Fulmarus glacialoides). Автор фото: LEXsample.

На твердій землі глупиші бувають лише під час гніздування, а більша частина їх життя проходить у відкритому морі. У зимову пору року птахи мігрують досить далеко до екватора, антарктичний вид залітає на північ до Південної Африки, Південної Австралії і Нової Зеландії, а північний зустрічається уздовж північного та західного узбережжя Франції, а іноді долітає до Іспанії, а в Тихому океані - до Каліфорнії. Як все буревісники, глупиші незграбні на суші, але прекрасно літають, роблячи кілька коротких швидких помахів крилами, вони потім довго планують над поверхнею води, яку уважно обстежують в пошуках здобичі. У штиль птахи зазвичай відпочивають на воді, але навіть невеликий вітерець дає їм можливість парити на великі відстані. Мовчазні в океані, глупиші в місцях гніздування виробляють гучні хрипкі, гогочущего або кудкудакають звуки, а закохані птиці «вимовляють» м`які монотонні і гортанні заклики.

Дурненький сріблястий або антарктичний (Fulmarus glacialoides)

Сріблястий дурненький збирає котрі прибили до берега штормом мальків. Автор фото: australex.

Глупиші харчуються рибою, равликами, крабами, головоногими молюсками і останками риб. Птахи часто супроводжують риболовецькі судна, крадучи рибу і виловлюючи з поверхні риб`ячу тельбухи. Свою здобич вони підхоплюють з поверхні води в польоті або ловлять її, плаваючи на хвилі, а іноді і пірнаючи на глибину до 4 метрів. У місцях, багатих їжею, глупиші утворюють великі зграї, причому часто разом з іншими морськими птахами.

розумний заєць


Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схоже

Увага, тільки СЬОГОДНІ!